Kiinnostaisiko sinua nopeampi ja edullisempi taloyhtiölaajakaista? Käytätkö paljon pilvipalveluja tai varmuuskopiopalveluja ja sinua tympii hidas 100M lähetysnopeus kotonasi? Onko sinulla tarvetta IPv6-osoitteille?
Lukemalla tätä blogia olen koonnut tietopaketin taloyhtiölaajakaistapaketeista. Täälä on hyvin ohjeistettu kuinka saat 1G/1G yhteyden taloyhtiöösi käyttöön edulliseen hintaan verrattuna ostamalla lisänopeuksia nykyiseltä teleoperaattorisiltasi.
Table of Contents
Nykyiset taloyhtiölaajakaistat
Taloyhtiöt ovat valmiiksi kilpailuttaneet suurimmilta teleoperaattoreilta taloyhtiölaajakaistan, joka lähes ilmainen taloyhtiöille. Se sisältää yleensä 1-10M perusnopeuden, joka on ns. ”ilmainen” käyttäjälleen ja sen jälkeen tarjotaan lisänopeuksia edulliseen hintaan. Nykyään 10 Mbit/s perusnopeudella ei tee mitään, joten melkeinpä tulee aina tilata lisänopeus.
Mutta mitäs jos haluamme huippunopeaa yhteyttä kotiin? Tähän suurimmat teleoperaattorimme ovat päätäneet rajoittaa nopeudet 1000M latausuunnassa ja 100M lähetyssuunnassa.
Teknillinen toteutus nykyisissä taloyhtiölaajakaistoissa
Taloyhtiöön tulee yksi tai kaksi valokuitua teleoperaattorilta, joka jatketaan kuituna kytkimestä, ethernetillä tai muulla tekniikalla. Jotta voidaan hyödyntää huippunopeuksia, pitää olla vähintään ethernet tai valokuitua suoraan asuntoihin asti.
Yleensä kuituportit näissä kytkimissä on enintään runkopuolella 1G eli taloyhtiöön tulee yksi 1G yhteys joka sitten jaetaan kytkinten avulla talon asukkaille. Eli kytkimeen asti sinun yhteytesi on taattua nopeutta ja kytkimen jälkeen se on jaettua laajakaistaa. Yhteydet mitoitetaan niin, ettei kukaan käyttäjistä huomaisi yhteyden hitautumista ollenkaan vaan kaikki saa parhaan mahdollisen nopeuden.
Uudenaikainen taloyhtiölaajakaistat
Unohdetaan typerät lisänopeustilaukset, vaan tilataan taloyhtiön nimissä huippunopea 1G/1G tai 10G/10G laajakaistayhteys ja tarjotaan kaikille talon asukkaille huippunopeat yhteydet. Teknillinen toteutus on käytännössä sama kuin aikaisemminkin taloyhtiölaajakaistoissa, mutta tässä nopeus on kaikilla se maksiminopeus ja kustannus jaetaan jokaiseen asuntoon tasaisesti. Näin saadaan pudotettua hintaa paljon helpommin kuin nykyisissä laajakaistoissa.
Tavoitteena ei ole tarjota enään ilmaista perusnopeutta vaan tarjota edullisesti, jopa 10€/kk hintaan 1G/1G huippunopeutta per asunto. Hintaluokka on keskimäärin 2/3 halvempi, kuin nopein kaupallisesti tarjolla oleva 100M/100M taloyhtiölaajakaista. Lisäksi laskutusmalli muuttuu, eli ei rahasteta enään yksittäisiä käyttäjiä lisänopeuksista vaan laskutusosoitteena toimii taloyhtiö.
Riittääkö 1G/1G yhteys taloyhtiööni?
Kyllä riittää, keskimääräinen kulutus jää yleensä alle 100M luokkaan 100 asunnon taloyhtiössäkin, joten nopeus ei tule olemaan pullonkaulana taloyhtiöissä.
#Tornikaista:n 1G/1G yhtyedessä keskimääräinen kulutus on 50M ja enintään 300M luokassa. Käyttäjiä verkossa on arvioltaan 200 asukasta, joten kyllä nopeus tulee riittämään jokaiseen taloyhtiöön. Samalla tavallahan nykyinenkin teleoperaattorisi tarjoaa yhteyden, mutta rajoittaa nopeutta asuntokohtaisesti.
Kilpailuta ja tilaa
Tarkistakaa ennen kilpailutusta nykyisten laajakaistasopimusten voimassaoloaika. Taloyhtiölaajakaistan avaus ei ole irtisanomisperuste aikaisemmalta teleoperaattorilta. Jos käytössänne on ns. perinteinen laajakaistamalli, eli asukkaat ovat tilanneet teleoperaattorilta itse yhteyden, niin tulee tarkistaa teleoperaattorilta, voiko liittymän irtisanoa etukäteen.
- Selvitä taloyhtiöön valokuitusaatavuus useilta teleoperaattoreilta Suomessa. Muista myös että sisäverkko taloyhtiössä tulisi olla nopean yhteyden saamiseksi Ethernet CAT5E tai CAT6 kaapeloitu tai suoraan valokuituna jokaiseen huoneistoon. Muista muut teleoperaattorit kuten – Datatekniikka
– Suomicom
– TNnet Oy
– Seltimil
– Rakettinetti - Puhu enemmistä osakkeen omistajista projektisi taakse ja kerää valtakirjat.
- Pyydä tarjoukset teleoperaattoreilta avaimet käteen ratkaisuna.
- Pyydä hallitusta tekemään hankinnasta esitys yhtiökokoukselle.
- Hyväksykää esitys yhtiökokouksessa ja tehkää tarvittavat sääntömuutokset (laajakaistavastikepykälä), jota saadaan kustannus jaettua tasapuolisesti jokaiseen asuntoon tai muuten kustannus jakautuu neliöpohjaisesti.
- Tilaa valokuituyhteys teleoperaattorilta.
- Ulkoista mikrotuki paikalliselle toimijalle, sillä et halua tehdä itse tietenkään 🙂 -> voit kysyä myös teleoperaattorilta tätä.
- Nauti huippunopeasta yhteydestä kotisohvaltasi!
Lähteenä käytetty Eero Volotisen kirjoituksia LinkedIn:issä, joka hankki omalle taloyhtiölleen huippunopean 1G/1G laajakaistayhteyden ja nauttii huippunopeasta yhteydestä.
Mitenköhän sitten nykyisen operaattorin saisi häädettyä telejakamosta?
Telejakamot ovat yleensä taloyhtiön omistuksista ja heillä on siinä sopimus. Kannattaa kysyä taloyhtiöltä millainen sopimus heillä on tästä telejakamosta.
Mutta miksi häätää operaattorin? Aina sen voi korvata toisella operaattorilla.
Talojakamot ja yhtiön sisäverkko on aina taloyhtiön omistuksessa ja myös hallinnassa. Telejakamoihin kyllä mahtuu useammat laitteet eli siitä ei ole kyse. Jos jostain operaattorista halutaan eroon, niin hallitus voi irtisanoa sopimuksen.