Koti » 5G-laitteet myyntiin – verkko silti keskeneräinen

5G-laitteet myyntiin – verkko silti keskeneräinen

Elisa aloitti tällä viikolla toimittamaan ZTE Axon Pro 5G-puhelinta ja Huawei 5G CPE Pro:ta asiakkailleen. Pian on tulossa myyntiin Huawei Mate 20 X 5G ja OnePlus 7 Pro 5G -puhelimet. HTC 5G Kotikeskus tulossa myöhemmin myyntiin. Nämä laitteet ovat ensimmäisen sukupolven laitteita ja tukevat NSA-toteutusta. Huawein laitteet tukevat myös SA:ta. Hinnat näillä laitteilla alkavat 800€:sta tuhanteen euroon.

Elisa ja OnePlus järjestivät 5G-tapahtuman Narinkantorilla, jossa kävin Torstin kanssa testaamassa millaisia nopeuksia 5G-verkon nopeuksia. Helsingissä 5G-verkko on totetettu Nokian 5G-tekniikalla.

5G-tukiasema Narinkantorilla

Testaessamme huomasimme, että nopeus vaihteli suuresti 300-700Mbit/s välillä. Toki alueella oli muita käyttäjiä, kun kyseessä oli eSports-tapahtuma. Verrattuna kuitenkin 4G-nopeuteen ei ollut suurta eroa. Samassa paikassa 4G-nopeus oli noin 500Mbit/s luokassa ja viive 12 ms luokassa. Lähes samaa mitä ensimmäinen sukupolven 5G-verkko tarjoaa. Huomasimme lisäksi että 5G oli epävakaa nopeustesteissä eli välillä yhteys virheili suuresti ja katkeili.

Vastaavia nopeustuloksia on saatu Huawei 5G CPE Pro-laitteella. Kuvauksen perusteella verkko virheilee ja katkaisee yhteyden / hyytyy. Snow28:n mukaan 5G-verkkoa käytetään Postitalon tukiasemalla 60MHz taajuuskaistalla ja Ruoholahdessa 100MHz-taajuuskaistalla.

Elisa mainitseekin 5G Peittoalueet-sivulla, että Helsingin Keskustan 5G-verkko on pilottikäytössä ja nopeus saattaa vaihdella.

Suuresti epäilyttää, ettei Nokian 5G-verkko ole valmis tuotantokäyttöön. Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä on käytössä Huawein laitteet, jotka ovat testeissä toimineet paremmin ja verkosta saatu 1.3Gbit/s nopeustuloksia.

Tämä vaikuttaa meillä 5G-kilpailuun Elisan eduksi. Telia käyttää myös Nokian-laitteitta, joten Nokian laitteiden ongelmat heijastuvat Telian suuntaan myös. DNA:lla on käytössä Ericssonin 5G-laitteet.

Avainsanat:

11 kommenttia artikkeliin “5G-laitteet myyntiin – verkko silti keskeneräinen”

  1. Huawei on aivan liian suuri että olis mennyttä. Suomessa meillä Huawein laitteita on todella laajasti käytössä, mm. Yhteisverkko rakentuu täysin Huawein tukiasemien varaan. Elisalla on Huaweita käytössä Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Muut operaattorit käyttävät Huaweita kiinteässä verkossa.

   Huawei on todella iso operaattorimarkkinoilla, josta voi lukea täälä: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-19/huawei-s-troubles-are-a-big-opportunity-for-ericsson-and-nokia

   En itse suosi Huaweita, mutta Huawein laitteet ovat olleet hinta-laatusuhteeltaan hyviä ja sen operaattoritkin varmasti huomioivat kun kilpailuttavat laitteita.

 1. Oletko sinä Nokialla töissä vai mikä harmittaa? Menisit takaisin töihin korjaamaan laitteenne vai eikö taito riitä? Ei se kirjoittajan syy ole, että Elisa käyttää Huawein laitteta.

 2. Toivottavasti Nokian tukareiden lastentaudit karsiutuisivat mahdollisimman nopeasti pois, kyllä potentiaalia vaikuttaa 5G:llä olevan Huawein laitteiden suorituskyvyn perusteella.

  1. Kilpailu on kova ja valmistajat joutuvat puskemaan keskeneräisiä laitteita ulos jotta saadaan jotakin. Harmillisesti Nokian laitteet eivät pärjää tällä hetkellä Huawein laitteille, mutta uskon Nokian kirivän ensivuonna kiinni kun SA:ta aletaan tuomaan ulos. 4G nopeudet Nokian laitteilla ovat todella hyviä: https://wp.me/p92Xl7-OM

   1. Juu, uskon että Nokialla tulee potentiaalia olemaan. Toivottavasti tilanteeseen tulee korjaus.
    Eivätkös Nokia ja Elisa (vai Telia?) demonneet aika hyviä nopeuksia 5G testiolosuhteissa?

    Toivottavasti DNA:llakin saisivat 5G:n jonkunlaiseen tuotantoon mahdollisimman nopeasti. Saataisiin tietoon miten Ericssonin ensimmäisen sukupolven tukarit toimivat vrt. Nokia ja Huawei.

  1. Ainakin keskeneräisiä vielä vs Huawein laitteet. Hyvin toimisi Turussa ja gigabittiä sai mutta hankaluuksia täälä Helsingissä Nokian laitteilla. Lisää testejä teen kuitenkin ja uusia tuloksia tulossa pian. Nokialla kyllä aikaa kehittää laitteita ja varmaan ensivuonna sitten ihan toimivaa tulee.

Kommentoi