Koti » DNA 5G laajentui Lahteen

DNA 5G laajentui Lahteen

DNA ilmoitti 10.6.2020 lehdistötiedotteessaan avanneensa 5G-verkon Lahteen. Päätimme tutustua operaattorin tekemiin päivityksiin ja kokeilla verkon suorituskykyä.

Lähikuva Mariankadun tukiasemasta. Ylinnä Huawei AAU-sarjaa olevat 5G-yksiköt ja alempana perinteiset 2/3/4G-passiiviantennit

Hieman myöhemmin Lahteen ilmestyi toinen 8-alkuinen tukiasema Aleksanterinkatu 37 B sijaitsevan kerrostalon katolle. Ulkosesti tukiasemat vaikuttavat identtisiltä tekniikaltaan. Erona on vain asennustapa; Mariankadulla katolla on pieni antennimasto ja Aleksanterinkadulla kiinnitys on tehty suoraan talon seinä- ja kattorakenteisiin. Käytettävä 5G-tukiasematekniikka perustuu mitä todennäköisimmin Huawein AAU 5313 Mamimo-yksiköihin. LTE oli toteutettu B1+B3 ja B7 radioilla sekä matalat taajuudet B8+B20+B28-radioilla. Näistä korkeiden taajuuksien radiot ovat 4Tx 4Rx kykeneviä kun matalataajuusradiot ovat 2Tx 4Rx.

Kuvassa Aleksanterinkadun tukiaseman suorituskyky sekä yksi tukiaseman soluista.

Verkon suorituskykyä kokeiltiin Oneplus 8-puhelimella jossa liittymänä oli DNA Liikkuva 1000M. Liittymätyyppi on nopein kuluttajille myytävä mobiililaajakaistaliittymä. Mariankadulla, kohti Lahden kaupungintaloa sijaitsevassa puistossa oli toistettavissa useassa nopeustestissä yli 1Gbps taso latausnopeuden osalta. Lähteysnopeus jäi 5G:ssä noin 50Mbps tasolle useammalla tukiasemalla. Syynä tähän vaikutti Network Signal Gurulla tarkastellen olevan lähetyspuolen meneminen ainoastaan NR:n ylitse. Jostain syystä nopeus on tässä rajoittunut 50Mbps tasolle.

Lähetysnopeus on 50 Mbps tasolla. Data kulkee yksinomaan NR:n kautta.

Varmuuden vuoksi liittymää kokeiltiin 4G-verkossa, jossa Sony Xperia XZ1 saavutti yli 100Mbps lähetysnopeuden B3+B7 UL-CA:lla. Todennäköisesti 50Mbps rajan 5G:ssä aiheuttaa siis päätelaite tai verkon parametrisointi. Oneplus 8 ei tue kyseistä taajuusyhdistelmää, mutta B28+B3 UL-CA tarjosi yli 70Mbps lähetysnopeutta.

DNA 5G -nopeus Marianpuistossa. Tukiasema on taustalla näkyvän talon katolla

LTE-ankkuritaajuuksina olivat käytössä 700+2100+1800 MHz taajuudet. 5G oli aktiivisena ainoastaan silloin kun oltiin Huawein tekniikalla päivitettyjen tukiasemien LTE-peittoalueella. Naapureina olevat Ericssonin LTE-tukiasemat eivät voi toimia ankkureina Huawein tekniikalla toteutetulle 5G NR-soluille. Tulevaisuutta ajatellen kummankin verkkolaitetoimittajan rauta on (DNA:lla Ericssonin ERS-sarja) DSS-kykenevää (Dynamic Spectrum Sharing), eli tarvittaessa LTE FDD-kaistaa voidaan ottaa 5G:n käyttöön. Tuki B1, B3, B7 ja B28 vastaaville n-taajuusalueille (5G) löytyy uusimman sukupolven puhelinten 5G-modeemeista, kuten Snapdragon 865:en X55-modeemipiiristä.

Uusimpina laajennuksina 5G on valmistunut Trion kauppakeskukseen sekä Lahden kauppatorille. Ensimmäiseksi mainitussa paikassa sisätilapeitto Trio Opaalissa (Trion keskimmäinen rakennus) on hyvällä mallilla, vaikkakin suoraa näkymää ei havaittu tukiasemaan olevan. Tukiasema on ilmanvaihtokonehuoneen katolla mutta silti nopeus (EN-DC) pääsi alalinkin osalta 1Gbps tasolle. Lisäksi kauppakeskuksessa on kattava sisäantenniverkko, joka tarjoaa vain 2/3/4G-tekniikoita. Sisäantennit on asennettu pohjakerrokseen sekä paikoitushalliin, joissa peittoa kattotukiasemilta ei ole.

Lahdessa on nyt kahden operaattorin 5G-verkot ja ne on toteutettu eri tavoin. Elisan verkko pohjautuu jo olemassa olleeseen tai hieman paranneltuun LTE-verkkoon ja 5G on ollut lähinnä uusi kerros vanhan päälle. DNA:n ratkaisu on ollut vaihtaa koko olemassa oleva tekniikka eri verkkolaitetoimittajan rautaan ja samalla tuoda Massive Mimo-tekniikka 5G:hen. Nähtäväksi jää, milloin Telia laajentaa kuuluvuuttaan kaupunkiin ja tuoko Elisa ruuhkaisimipiin paikkoihin tai esimerkiksi FWA-asiakkaista koostuville alueille Nokian Massive Mimo -radioita. Telia on toteuttanut Vantaalla verkkonsa uusimpia päivityksiä Nokian 2. sukupolven MaMIMO-yksiköillä.

Avainsanat:

Kommentoi