Koti » DNA on tuonut 4G-verkossa käytettävän 4×4 MIMO-tekniikan Lahteen

DNA on tuonut 4G-verkossa käytettävän 4×4 MIMO-tekniikan Lahteen

DNA on aloittanut 4×4 MIMO:n laajentamisen Helsingin, Turun ja Tampereelta Lahteen. 4×4 MIMO tarjoaa kaksi avainominaisuutta:

  • Jopa kaksinkertainen datanopeus samoilla radioresursseilla kuin 2×2 MIMO:lla verkosta päätelaitteelle päin, kun käytössä on neljä erillistä radiotietä.
  • Paremman datanopeuden ja varmuuden siirryttäessä kohti tukiasemasolun reuna-aluetta. Radioteitä voidaan yhdistää pareiksi tai jopa siten, että kaikki neljä tietä lähettävät saman datan
  • Radioteiden määrää kuvataan rank -arvolla, joka voi olla välillä 1-4 , tarkoittaen yhdestä neljään radiotietä.

Testilaitteena on käytetty Sony XZ2 ja Sony X1 puhelimia.

Testiympäristö on taajama-aluetta, jossa vallitsevana kasvillisuutena on lehtipuu- ja lehtokasvillisuus. Alla olevassa kuvassa tukiaseman ja sinisen testipaikan välissä virtaa puro, joka on ajan saatossa luonut maahan pienen laaksomaisen muodostelman. Pohjoisessa sekä kaakossa on omakotitaloja. Lounaan suunnassa asutus on hieman kauempana johtuen purosta, mutta mittauspaikasta arviolta 500m päässä maasto nousee voimakkaasti ylöspäin kalliota myöden.

Testasin nopeutta kahdessa sijainnissa tukiasemaa nähden, mustassa ympyrässä 3CA:ta B1+B3+B7(4×4) taajuuksilla ja sinisen ympyrän kohdassa B1+B3 (kummatkin 4×4) taajuuksilla

B1+B3 4×4 on toteutettu Ericsson Radio 4443 -kaksitaajuusradiolla, joka tukee myös 4×4 MIMO:a. Kyseiseen tukiasemasoluun ei ole lisätty B7:aa, joten B7 rajoittuu pohjoisen/koillisen tukiasemasoluihin. Niissä tekniikkana on Ericsson Radio 2242 kaksitaajuusradio (2×2) sekä Radio 4415, joka on B7 4×4 -radio.

Tukiasemassa on kolme Comba Telecomin antennia, oletettavalta malliltaan ODI-065R16M17JJJ-G. Huomaa Elisan Nokia Flexiradio RFM.
Pienemmät radiot ovat mallia Radio 2242 ja keskellä on Radio 4443
Kuvassa vasemmalta lukien GSM ja UMTS 900 -radiot, malliltaan Radio 2219 ja 2600MHz taajuudella sekä 4×4 MIMO:lla lähettävät Radio 4415 -radiot.

Sinisen ympyrän sisällä testattu DNA:n B1+B3 taajuusyhdistelmän nopeus. Tukiasemassa ei aktivoitunut Rank4 -joka kertoo että 4 radiotietä olisi käytössä. Tämä voi johtua siitä, että testipaikoissa riittävää hajoamista antennista lähetettyjen radioteiden välillä ei ollut. Riitävä hajoaminen on ehto neljän samanaikaisen radiotien käytölle.

Nopeustesti mustan ympyrän sisällä B1+B3+B7-taajuuksilla.

Toinen testipaikka sijaitsi Ala-Kunnaan kaupunginosassa. Aluetta palvelevassa tukiasemassa on koilliseen suunnattu tukiasemasolu päivitetty 4×4 MIMO -kykyiseen rautaan. Käytössä on Ericssonin  4415 ja 4443 -radiot ja ne on yhdistetty Comba Telecomin viisitaajuusantenniin.

Tukiasema Cellmapperin kartalla nähtynä. Testialue on punaisen ympyrän sisäpuolinen alue.

DNA tukiasema Lahden Ala-Kunnaalla. DNA:n laitteet ovat kuvassa keskimmäiset.

Lähikuva 4×4 -radioista.
Tukiasemassa on B1 20MHz (4×4) + B3 20MHz (4×4) + B7 20MHz (4×4) taajuusyhdistelmä.
Speedtest.net -sovelluksella nopeustestitulos

Kokeilu osoitti, että rinteen lähellä Rank 3 -toiminto oli varmemmin päällä. Rank 4 -toimintoa ei saatu kytkeytymään yrityksistä huolimatta (testaus 3-4m päässä kallioleikkauksesta, auton katosta, kiinteistä esteistä), mutta ottaen huomioon tukiaseman luonteen (taajama), on 500Mbps taso kiitettävää suoritusta makrokoon solulta.

Avainsanat:

Kommentoi