Koti » Elisan 5G-verkon nopeustestejä OnePlus 7 Pro 5G:lla

Elisan 5G-verkon nopeustestejä OnePlus 7 Pro 5G:lla

OnePlus 7 Pro 5G tuli myyntiin viime viikolla Elisalla ja nyt päästiin kunnolla testaamaan 5G-verkon nopeuksia. Puhelin tukee Non-Standalone 5G-versiota käyttäen n78 eli 3.5GHz taajuutta. Lähetys ja lataus tapahtuvat verkon konfiguraatiosta riippuen 4G/5G-verkossa. Signalointidata kulkeutuu Non-Standalone-toteutuksessa 4G-verkon puolella. Analysoimme verkon toimintaa realiajassa Network Signal Guru-sovelluksella, jolla nähdään tarkempia signaaliarvoja.

Elisan myymä OnePlus 7 Pro 5G puhelin toimii vain Elisan 5G-verkossa. Muiden operaattorien verkoissa puhelin toimii pelkästään 2G/3G/4G verkoissa. Puhelimella ei ainakaan tällä hetkellä siis ole mahdollista roamata esimerkiksi Swisscomin 5G-verkossa Sveitsissä, vaikka liittymä sallisi roamauksen. Tämä asia kävi ilmi modeemin konfiguraatiotiedostoista. Tilanne voi toki muuttua myöhemmin tulevien ohjelmistopäivityksien myötä.

Elisan 5G-verkon nopeuksia testattiin puhelimella Turussa, Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.

Huawein 5G-tukiasema Turun Yliopistolla

Turun Kupittaalla löytyi hyvä paikka, jossa saavutettiin lähes lähes gigabitin latausnopeus.

NSG:n mukaan dataliikenne tapahtui täysin 5G-verkon puolella. Signalointidata siirtyi 4G-verkossa.

5G-nopeustesti Kupittaalla. Lataus ja lähetys tapahtuivat 5G-verkossa, signalointi 4G-verkossa.
5G-nopeustesti Tikkurilan Prismassa.

Elisan 5G-verkot Helsingissä ja Espoossa, joissa käytetään Nokian verkkolaitteita ei 5G-verkko tällä hetkellä toiminut. Vaikka puhelin näyttää 5G-logoa näytön yläosassa tilapalkissa niin todellisuudessa data siirtyi 4G-verkossa eikä 5G-verkossa.

5G-sisätukiasema Elisan Kulmassa
Nopeustesti Elisan Kulmassa. Vaikka Kulmassa on 5G-sisätukiasema, niin dataliikenne kulkee 4G-verkossa

Kuten aikaisemmissakin testeissä jo havaitsimme, Nokian rakentama 5G-verkko ei ole valmis vielä tuotantoon. Kaikki nopeustestit mitä Helsingissä ja Espoossa tehtiin tapahtui 4G-verkon puolella vaikka puhelin oli 5G-tukiaseman peittoalueella ja tukiasemaan oli selkeä näköyhteys. Turussa tilanne on parempi Huawein verkossa ja 5G:llä nopeus on siellä tyypillisesti 100-400Mbit/s välillä ja dataliikenne kulkee aidosti 5G-verkossa.

3 kommenttia artikkeliin “Elisan 5G-verkon nopeustestejä OnePlus 7 Pro 5G:lla”

  1. Enemmän tuo alkaa vaikuttaa siltä, ettei Elisa vaan päästä ketään noihin Nokian vermeillä rakennettuihin 5G-verkkoihin. Kun kerran noita Nokian verkkoja on jo käytössä maailmalla, on vähän turhan suorasukaista mennä sanomaan etteikö noksun 5G olisi valmis tuotantoon… Eikö olisi parempi kysyä Elisalta, miksi näin? Tosin taitavat sanoa siihen että ”testikäytössä”.

    1. SK Telecomilla Koreassa mm. ollut ongelmia Nokian 5G:n suorituskyvyn kanssa: http://www.koreatimes.co.kr/www/tech/2019/04/133_267633.html

      En usko että Elisa kommentoisi tilannetta julkisesti. Toivottavasti tämä tuo paineita Nokian suuntaan. Elisan Peittoalue-sivulla alueen verkoissa on maininta ”Verkko pilottikäytössä, nopeus saattaa vaihdella”. Mutta se että data ei kulje ollenkaan 5G:llä tarkoittaa että on ongelma. Onhan tuota esitelty tapahtumissa missä saatiin 700Mbit/s läpi: https://mt-tech.fi/5g-laitteet-myyntiin-verkko-silti-keskenerainen/ .

      Tämä ei tarkoita, että Nokia olisi huono vielä. 5G:tä vasta aloitettu rakentamaan ja 4G on Nokialla vahva. Uskon että Nokialla pääsee hyvin korkeisiin suorituskykyihin kun saatavat systeemit toimimaan.

  2. Toisaalta jos olisi valmis tuotantoon, niin silloin liikennettä päästettäisiin 5G NR:n puolelle, eikä kuten nyt, että verkko on toimettomana. Graavi esimerkki Tikkurilasta, jossa on Nokian maMIMO tai 8×8 -5G-yksikkö yhden sektorin kaverina, niin siinä data liikkuu, mutta Noksulla ei. Erikoisesti tuo on ankkuroitu Huawein tekniikalla toteutettuun LTE B28:iin.

Kommentoi