Koti » Elisa laajensi 5G-verkkoaan Lahteen

Elisa laajensi 5G-verkkoaan Lahteen

Elisa on kuluneen vuoden aikana laajentanut 5G-verkkoaan pääkaupunkiseudun lisäksi Suomen merkittäviin aluekeskuksiin, kuten Tampereelle, Turkuun ja Jyväskylään. Valtakunnallisten yrittäjäpäivien yhteydessä Elisa ilmoitti avanneensa 5G-verkon Lahteen. Elisa kertoo lehdistötiedotteessa 5G-julkistuksesta seuraavasti:

”Elisa jatkaa 5G-palveluiden edelläkävijänä ja avaa 5G-verkon Lahteen. Lahteen avattava verkko toteuttaa Elisan suunnitelmaa tuoda uusi teknologia ensin suurimpiin kaupunkeihin Suomessa. … Alkuvaiheessa verkko avataan ydinkeskustan ja messukeskuksen alueille. Loppuvuoden aikana peitto kattaa myös Ankkurin aluetta ja samalla keskustan 5G-verkkoa laajennetaan.”

Tiedotteessa Elisan Hämeen alueen aluejohtaja Sanna Sarpila kertoo Lahden olevan otollinen paikka 5G:lle vilkkaan yritystoiminnan ja runsaan mobiilidatan käytön vuoksi. Hän kertoo Elisan näkevän alueella runsaasti potentiaalisia 5G-asiakkaita ja muistuttaa 5G:n olevan lähitulevaisuudessa potentiaalinen kodin nettiyhteys. Lahti on kiinteän verkon tarjonnan osalta pitkälti DNA:n kaapelitv-verkon liittymien tarjonnan varassa. 5G voisi siis olla Elisan vastaus yhä kasvavaan kysyntään silloin, kun kiinteää yhteyttä ei ole tarjolla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ja Turussa Elisa on jo aloittanut 5G Kotinetti -liittymien tarjonnan.

Kuvassa Mascotin talon tukiasema Lahden kauppatorilla. Elisan 5G ja 4G tukiaseman lisäksi talon katolla on myös muiden operaattoreiden 2/3/4G-tukiasemat.

 

Saimaankadun tukiasema Sammonkadulta nähtynä.
Saimaankadun tukiaseman antennit lähikuvassa.

Lahdessa käytössä on Nokian 8×8 MIMO -radioita ja antenneja hyödyntävää tekniikkaa. Antenneina on käytössä Tongyu Communicationin 3,5GHz tuella varustetut paneeliantennit. Kyseiset antennit tarjoavat valmiuden myös 4×4 MIMO -ominaisuuden käyttöönotolle 4G:ssä, mutta tällä hetkellä 4G-verkkoa Lahden kolmella 5G-tukiasemalla ei ole päivitetty. Verkossa on kahdesta kolmeen taajuutta 2×2 MIMO -antennitekniikalla. Alkuvaiheessa 5G-tukiasemat palvelevat Messu- ja Urheilukeskuksen lisäksi Fellmanninpuistoa ja Kauppatoria. Lisäksi yksi tukiasema on valmistunut Saimaankadun ja Lahdenkadun risteyksen lähettyville.  Elisan kuuluvuuskartan verkon parannustyöt -osiossa useita Lahden keskustan tukiasemia on merkattu päivitettäviksi. Kartta ei kuitenkaan erittele 5G-päivityksiä, mutta voinee olettaa, että ainakin osa parannuksista on 5G-päivityksiä.

Elisan 5G-peitto sekä verkon parannustyöt (joista osa todennäköisesti 5G) Elisan kuuluvuuskartalla.)

Nopeustesti suoritettiin Lahden Kauppatoria palvelevalla tukiasemalla keskellä kauppatoria. Näkymä tukiasemaan oli esteetön. Muutaman testin jälkeen nopeus vakiintui 700-800Mbps tasolle. Upload jäi hieman vaatimattomaksi noin 30Mbps tasolle.

Nopeustesti Kauppatorilla Samsung Galaxy S10 5G-puhelimella.

Samsung S10 5G:n Service Modesta (avautuu soittamalla *#0011# numeroon) nähdään hyvin 5G-verkon käyttämä taajuus n78 (3.5GHz), taajuuskaista (100MHz), signaalin voimakkuus ja tarkemmat tiedot siitä, että liikenne kulkee 5G NR:llä eikä pelkästään 4G LTE:llä.

Kuvakaappaus Samsung S10 5G:n Service Modesta

Mielenkiintoiseksi ominaisuudeksi havaittiin EN-DC (New Radio – Dual Connectivity) toiminta siten, että keskusta-alueen tukiasemista miltei jokainen mainostaa 5G NR-soluja naapureinaan. Tästä syystä 4G LTE -yhteys, johon NR:n osalta ollaan ankkuroituna, voi tulla miltei mistä tahansa tukiasemasta ja 5G NR:ää tukeva päätelaite voi edelleen yhdistää NR-soluun, joka voi sijaita fyysisesti eri paikassa kuin 4G LTE-tukiasema.

Kuvakaappauksessa on nähtävissä Cellmapperiin tallentuneet EN-DC -kyvykkäät tukiasemat. Punaisella ympyröidyt ovat artikkelin kirjoitushetkellä 5G:tä tarjoavat tukiasemat.

 

EN-DC toiminta käytännössä.

Vastaavanlaista Nokian 8×8 MIMO -toteutusta on nähty myös Espoossa ja Oulussa. Testeissä olemme havainneet, että Nokian 8×8 on ollut paljon vakaampi kuin Nokia Massive MIMO -toteutukset, joita on Espoon Karamalmilla, Otaniemessä sekä Helsingin keskustan alueella.

 

Avainsanat:

Kommentoi