Koti » Elisa laajentaa 5G-kuuluvuutta Itä-Vantaalla

Elisa laajentaa 5G-kuuluvuutta Itä-Vantaalla

Elisa on vaihtanut syyskuun aikana useita Nokian tukiasemia Huawein tukiasemiksi, joissa on 5G:tä. Osassa tukiasemissa on myös 5CA-tuki, jota testasimme aikaisemmin Havukoskella. Elisa käyttää suurimmassa osassa tukiasemia Huawein 8×8 monitaajuusantennia, joka lähettää samasta antennista 2G:tä, 3G.tä, 4G:tä ja 5G:tä samaan aikaan. Joissakin kohteissa on käytössä myös Massive MIMO 64×64-antennit, jotka ovat erillisiä antenneja 2G/3G/4G:stä.

Massive MIMO:n hyötynä on mahdollinen kapasiteetin jakaminen (slicing), jolloin kapasiteettia voidaan paremmin jakaa 64 sisäisen antennin avulla. Tämä mahdollistaa myös erilaisten uusien palveluiden myynnin tulevaisuudessa 5G-mobiiliverkoissa. Massive MIMO:n hyödyt nähdään paremmin kuitenkin vasta tulevaisuudessa kun liikennemäärät 5G:llä kasvavat.

Uudet Huawein 5G-tukiasemat CellMapperin kartalla

 

Huawei 8×8 5G-antenni 3.5GHz taajuudella. Samassa antennissa on myös 2G/3G/4G. Kuva on Vantaan Päiväkummun tukiasemasta.

Päiväkummun tukiasemassa on 5G:llä käytössä 3.5GHz taajuus (N78) 100MHz kaistanleveydellä, 4G.llä 5CA B28@10MHz + B20@10MHz + B3@20MHz, B1@20MHz (SDL, Download Only) + B7@20Mhz. SDL eli Download only tarkoittaa sitä, että taajuudella ei ole lähetyskaistaa käytössä. Elisalla tämä on tosin vain väliaikaista, johtuen siitä että lähetyskaista B1 2100MHz taajuudella tukkisi mahdolliset 3G-tukiasemat lähialueella. Kun kaikki lähistön tukiasemat on vaihdettu 4G:ksi B1 2100Mhz taajuudelle niin tämän jälkeen myös lähetyskaista aktivoidaan käyttöön.

Nopeustestitulos Ester Koskelaisen puistossa OnePlus 7 Pro 5G-puhelimella

 

Vantaan Kuusijärvellä on asennettu todella korkealle 3.5GHz:n 5G-antennit. Korkealle asennettuna saadaan 5G:lle laajempi kuuluvuusalue.

Kuusijärven tukiasema erillisillä Massive MIMO 5G-antenneilla.

 

Testasimme myös 5G:n sisäkuuluvuutta 80-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa. 3.5GHz taajuus toimi koko asunnossa ja jopa makuuhuoneessa vaikka se oli vastakkaiseen ilmansuuntaan kuin 5G-antenni eli mahdollisimman epäoptimaalisessa käyttöpaikassa. Nopeudet heittelivät melko paljon, mutta silti verkosta pystyi saamaan jopa 200-300Mbit/s nopeuksia hyvin huonoillakin signaaliarvoilla, joka oli positiivinen yllätys. 3.5GHz 5G-signaalin heikennettyä riittävästi liikenne alkoi kulkemaan yhtäaikaa sekä 4G- ja 5G-taajuuksilla. 4G-taajuus tulee tässä tapauksessa tukemaan tiedonsiirtoa ja mahdollistaa paremmat siirtonopeudet 5G-signaaliarvojen ollessa heikkoja.

5G:n sisäkuuluvuus NSG:llä mitattuna

 

Koivukylän terveysaseman Huawei 8×8 5G-tukiasema

 

 

Network Signal Guru-sovelluksella nähdään todellinen throughput 5G-verkossa

Network Signal Gurulla nähdään, että nopeustestit lyövät Elisan 5G 1000M-liittymän nopeusrajoitinta vasten. Tämän perusteella 5G-verkossa voisi saada suurempiakin maksiminopeuksia ja mikäli 4G:tä hyödynnetään samaan aikaan voisi olla mahdollista saada jopa 2Gbps nopeuksia Elisan verkossa.

Avainsanat:

8 kommenttia artikkeliin “Elisa laajentaa 5G-kuuluvuutta Itä-Vantaalla”

  1. Saattaa EUsta tulla vielä päätös että nuo Huawein asemat pitää poistaa. Outoa että suomalainen operaattori lähti asentamaan juuri nyt noita.

    1. Huawein 5G-laitteet ovat selkeästi parempia kuin Nokian tai Ericssonin laitteet mitä ollaan testattu – ehkä tässä hyvä syy miksi Huawein laitteita käytetään.

      En usko EU:n kieltävän Huawein käyttöä ja se tulisi kalliiksi kun useissa EU-maissa on Huaweita aika laajasti käytössä.

  2. Kyllähän NATOmaat ja USA joutuvat asiasta sopimaan. Meidän verkkoyhtiömme on kertonut olevan edullista siirtyä aiemmasta Huawein 4G laitteistosta Nokian 5G laitteisiin. Syy miksi Elisa on nuo Huawein laitteet valinnut on polkuhinnoittelu. Kun yritys on suoraan kommunistisen puolueen talutushihnassa voidaan toimituksia voittaa polkuhinnoittelulla. Kyllä on ollut lyhytnäköistä Elisan toiminta. Varsinkaan yritysten ei pidä tietoliikennettään altistaa vakoilulle käyttäen Huawein verkkolaitteita.

    1. Tämä kauppasota pelleily on USA:n ja Kiinan välinen – USA ei ole antanut näyttöä eikä Euroopassa olla pystytty todentamaan. Huawei on antanut pääsyn eri maiden hallitusten tarkistaa ohjelmistojensa lähdekoodin ja testaamaan niitä. Se kertoo aika paljon yrityksen läpinäkyvyydestä.

      Nokian 5G on toiminut todella epävaakasti ja hitaasti mitä on testattu verrattuna Huaweihin tai Ericssoniin. Ymmärrän tästä syystä Elisan vaihtavan laitteita Nokiasta Huaweihin.

      Tuskinpa Nato tässä ongelmana on kun mm. Briteissä Three ja EE käytävät Huawein 5G-laitteita. Huaweilla on suuri osuus Euroopan 4G/5G-verkoista. Euroopassa on käytössä myös ZTE:n 5G-tukiasemia, mm. Italiassa näitä on.

  3. Antti Rinta-Säntti

    Onko verrokkikuvia esim tuosta speed test sovelluksesta noksu vs huawei vs erkki tukiasemilla? tai jotaki muuta konkreettista.. Vai millä tavalla on huonompia?

    1. Ericssonin testejä löytyy täältä: https://mt-tech.fi/testissa-dnan-5g-verkko/ ja Nokia/Huawei testejä täälä: https://mt-tech.fi/testissa-telian-5g-verkko/ ja https://mt-tech.fi/elisa-5g-verkon-nopeustesteja-oneplus-7-pro-5glla/

      Tällä hetkellä selkeästi nopein latausnopeus on Elisalla ja Huawein tukiasemilla. Parhaat lähetysnopeudet saatu DNA:n Ericssoneilla. Näissä ero varmaan johtuu siitä että Elisa priorisoi selkeästi enemmän latauspuolelle kuin DNA. DNA:n verkko ei ole vielä avattu kaupalliseen käyttöön, joten voi vielä muuttua konfiguraatiot. Nokiat kyllä vielä keskeneräisiä siltä osin että 256QAM modulaatiota ei ole vielä käytössä.

  4. Ei taida tulla Huawei kieltoa EU:ssa, Elisa asentaa myös valokuituverkkoonsa Huawein laitteita. Ei asiakkaalle, mutta runkoverkkoonsa. Joutuivat vaihtamaan kovan tappelun jälkeen jotain purkkeja verkkoonsa. Ehkä useampia tai isompaa, koska laitteet olivat tilaustavaraa ja katko kesti n.2,5päivää (Oma arvaus.). Syynä luvattu gigabitin toimitus 100Mb sijaan. Nokia lähti roskiin ja Huaweita tilalle. Ainakin MAC-osoitteiden mukaan.

    Jenkit ei vaan enää pärjää kiinan pojille, niin jotain pitää keksiä.

    1. On aika kauan käytetty kiinteässä verkossa Huawein laitteita. Myös Teliakin käyttää.

      Aika moni muukin operaattori Euroopassa käyttää Huaweita aika laajasti verkossa – ei varmaan sattumaa kun Huawei on maailman suurin verkkolaitetoimittaja.

Kommentoi