Koti » Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella

Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella

Elisa on Kirkkonummella ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia. Ericssonin 5G-verkko kattaa lähes koko Kirkkonummen Kantvikista Inkilään asti. Aikaisemmin Elisa on käyttänyt 5G-verkossa sekä Nokian että Huawein tukiasemia.

Kuvakaappaus Elisan kuuluvuuskartasta. Kaikkiin näihin kohteisiin on tulossa 5-7/2021 aikana näillä näkymin Ericssonin 5G-tukiasemat.

5G:n käyttöönoton yhteydessä Elisa on vaihtanut Nokian 4G:n Ericssonin 4G:hen, sillä 5G NSA vaatii ankkuriksi saman toimittajan laitteet. 2G/3G:stä vastaa edelleen Nokian tekniikka.

Yllä nopeustestit Ravalksen tukiasemasta. Elisan 1000 Mbit/s liittymässä nopeusrajoitin ei toiminut täysin oikein Ericssonin verkossa, joten liittymällä saatiin todella hyviä tuloksia – erityisesti lähetyssuunnassa, jossa speedtestillä saavutettiin yli 140 Mbps lähetysnopeus.

Erikoisinta on, että 1800/2100 MHz -tarkoitetut radiot ovat vain 2×2 MIMO:a eikä 4×4 MIMO:a, kuten Telian ja DNA:n uusissa tukiasemilla. Vain 2600 MHz radio on 4×4 MIMO-kykenevä tämänhetkisillä Ericsson-tukiasemilla. Käytössä olevien radioiden puolesta vaikuttaa valmius olevan myös 700 MHz 5G:lle, mutta tämä ei ollut ainakaan testaushetkellä käytössä.

Ericssonin 4G-radiot, vasemmalla on matalan taajuuden 700/800 MHz, keskellä 1800/2100 MHz radio ja oikealla on 2600 MHz 4×4-radio.

Testeissä havaitsimme, että tukiasemissa on 5G SA (Standalone) hyvin pitkälle valmiina ja signaloinnista voitiin nähdä 5G:n tukiasematunniste. Harmillisesti 5G SA:han ei pystytty vielä kuitenkaan yhdistämään. Lisäksi tukiasemat mainostivat 244-45 ja 244-46 –MNC-tunnisteita, jotka kuuluvat Suomen Turvallisuusverkko Oy:lle . Se enteilee tulevaisuudessa laajakaistaisempaa Virve-verkkoa.

Elisan Ericsson 5G SA-näkyy NSG-sovelluksella tunnisteella 9124.

Ericssonin käyttöönotto Elisan verkossa ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä Elisa tiedotti tästä jo viime vuoden puolella. Erikoisinta kuitenkin on, että tällä hetkellä 4×4 MIMO:n käyttö on lähes olematonta verrattuna kilpailijoiden verkkoihin. Odotamme lisäksi 5G SA:n varsinaista käyttöönottoa. Nähtäväksi jää, laajeneeko Ericssonin 5G:n käyttö myös muille paikkakunnille. Elisan verkko on muutamia paikkakuntia lukuunottamatta rakennettu Nokian tukiasematekniikalla. Kirkkonummi on looginen paikka uusien tukiasemien asennuspaikaksi, koska siellä sijaitsee myös Ericssonin toimitilat.

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella”

Kommentoi