Koti » Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella

Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella

Elisa on Kirkkonummella ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia. Ericssonin 5G-verkko kattaa lähes koko Kirkkonummen Kantvikista Inkilään asti. Aikaisemmin Elisa on käyttänyt 5G-verkossa sekä Nokian että Huawein tukiasemia.

Kuvakaappaus Elisan kuuluvuuskartasta. Kaikkiin näihin kohteisiin on tulossa 5-7/2021 aikana näillä näkymin Ericssonin 5G-tukiasemat.

5G:n käyttöönoton yhteydessä Elisa on vaihtanut Nokian 4G:n Ericssonin 4G:hen, sillä 5G NSA vaatii ankkuriksi saman toimittajan laitteet. 2G/3G:stä vastaa edelleen Nokian tekniikka.

Yllä nopeustestit Ravalksen tukiasemasta. Elisan 1000 Mbit/s liittymässä nopeusrajoitin ei toiminut täysin oikein Ericssonin verkossa, joten liittymällä saatiin todella hyviä tuloksia – erityisesti lähetyssuunnassa, jossa speedtestillä saavutettiin yli 140 Mbps lähetysnopeus.

Erikoisinta on, että 1800/2100 MHz -tarkoitetut radiot ovat vain 2×2 MIMO:a eikä 4×4 MIMO:a, kuten Telian ja DNA:n uusissa tukiasemilla. Vain 2600 MHz radio on 4×4 MIMO-kykenevä tämänhetkisillä Ericsson-tukiasemilla. Käytössä olevien radioiden puolesta vaikuttaa valmius olevan myös 700 MHz 5G:lle, mutta tämä ei ollut ainakaan testaushetkellä käytössä.

Ericssonin 4G-radiot, vasemmalla on matalan taajuuden 700/800 MHz, keskellä 1800/2100 MHz radio ja oikealla on 2600 MHz 4×4-radio.

Testeissä havaitsimme, että tukiasemissa on 5G SA (Standalone) hyvin pitkälle valmiina ja signaloinnista voitiin nähdä 5G:n tukiasematunniste. Harmillisesti 5G SA:han ei pystytty vielä kuitenkaan yhdistämään. Lisäksi tukiasemat mainostivat 244-45 ja 244-46 –MNC-tunnisteita, jotka kuuluvat Suomen Turvallisuusverkko Oy:lle . Se enteilee tulevaisuudessa laajakaistaisempaa Virve-verkkoa.

Elisan Ericsson 5G SA-näkyy NSG-sovelluksella tunnisteella 9124.

Ericssonin käyttöönotto Elisan verkossa ei tullut täytenä yllätyksenä, sillä Elisa tiedotti tästä jo viime vuoden puolella. Erikoisinta kuitenkin on, että tällä hetkellä 4×4 MIMO:n käyttö on lähes olematonta verrattuna kilpailijoiden verkkoihin. Odotamme lisäksi 5G SA:n varsinaista käyttöönottoa. Nähtäväksi jää, laajeneeko Ericssonin 5G:n käyttö myös muille paikkakunnille. Elisan verkko on muutamia paikkakuntia lukuunottamatta rakennettu Nokian tukiasematekniikalla. Kirkkonummi on looginen paikka uusien tukiasemien asennuspaikaksi, koska siellä sijaitsee myös Ericssonin toimitilat.

Avainsanat:

4 kommenttia artikkeliin “Elisa on ottanut käyttöön Ericssonin 5G-tukiasemia Kirkkonummella”

    1. Lohjalla on Ericssonin radioilla toteutettu 5G-verkkoa. Aikaisemmin on ollut Nokiaakin mutta luultavasti kaikki vaihdettu Ericssoniin. Lohjalla on edelleen 4G-tukiasemia jotka ovat Nokiaa.

      Ericssonia on myös Loimaalla käytössä.

      1. Kiitos tiedosta, tilasin tuossa juuri Elisan 300mbps 5G liittymän, sillä tuohon viereen juuri rakennettiin Elisan 5G masto. Liittymä otetaan käyttöön maanantaina. Saa nähdä kuinka isot latencyt mahtaa olla.

Kommentoi