Koti » Elisa toi 5G-yhteyden WLANin kautta kahvilaan Turussa

Elisa toi 5G-yhteyden WLANin kautta kahvilaan Turussa

Teleoperaattori Elisa toi 5G-yhteyden tarjolle Wiklundin Coffee Houseen. Turun alueella Elisa käyttää Huawein verkkolaitteita.

Elisan 5G-tukiasema oikealla. Vasemmalla on 4G-tukiasemia.

Huawei 5G-tukiasema on Yliopistokadun 17:n katolla ja Huawein 5G CPE-tukiasema kahvilan ikkunoiden sisäpuolella.

Huawei 5G CPE on tämän laatikon sisällä.

Harmillisesti en päästy näkemään tarkemmin päätelaitetta kahvilassa kun se oli suljettu laatikon sisälle. Luulen että kyseessä on vastaavanlainen laite kuin alla:

Huawein 5G CPE Tampereella. Tämän mustan laatikon sisällä on luultavasti tämännäköinen laite.

Kahvilan asiakkaille ei WLANia tarjottu tämän Huawein CPE:n kautta vaan Ciscon WLAN-tukiasemien avulla 5Ghz taajuudella (40Mhz taajuuskaista). Kuten varmasti arvata saa, 40Mhz:n taajuuskaistalla WLANin ei pääse yli 300Mbps nopeuksiin teoriassakaan.

Tässä vaiheessa hyvä muistuttaa, että 5G-verkon kautta kulkee tällä hetkellä pelkästään latausnopeus. Lähetyspuoli menee 4G-verkon kautta. Viive on lisäksi lähes sama kuin 4G-verkossa.

Yhteenvetona: 5G-kahvila on markkinointitempaus ja käytännössä kahvilan verkossa ei saanut kunnon nopeuksia. Elisan verkossa on päästy kyllä 500Mbps nopeuksiin jo 4G-verkossakin. Huawein 5G-laitteilla on testattu reilu 700Mbps nopeuksia Kupittaalla, joka kuvastaa todellisia ensimmäisen sukupolven 5G-nopeuksia.

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Elisa toi 5G-yhteyden WLANin kautta kahvilaan Turussa”

Kommentoi