Koti » Elisan 5G-Ready muuttui ”kaupalliseksi” 5G:ksi testilisensseillä – taajuuksia ei ole vielä huutokaupattu

Elisan 5G-Ready muuttui ”kaupalliseksi” 5G:ksi testilisensseillä – taajuuksia ei ole vielä huutokaupattu

Teleoperaattori Elisa avasi ensimmäisenä maailmassa ”kaupallisen” 5G-verkkonsa lehdistötiedotteen mukaan ja aloittaa 5G-liittymien myynnin, vaikka ei ole taajuuksia edes huutokaupattu? Hetkonen siis? Tämä siis on markkinointitempaus, sillä 5G:tä ei voi kaupallistaa kun ei ole muita kuin testaamiseen tarkoitetuilla luvilla ja testiverkko eikä ole edes 5G-päätelaitteita saatavilla kaupallisesti.

Elisan mobiililaajakaistatarjontaa heidän verkkosivuillaan 30.6.2018

Elisa on poistanut ”5G-Ready”-liittymistään tarjoushinnan ja nyt se on tarjolla 44.90€/kk hintaan pelkällä mobiiililaajakaistana ja puhelimille 49.90€/kk hintaan.

Toivoisin, että tähän markkinointiin puututaan, sillä 5G:tä ei tosiaan ole saatavilla vielä pitkään aikaan. Ensimmäiset päätelaitteet (luultavammin 5G-reitittimet) julkaistaan ehkä loppuvuodesta ja vasta myyntiin ensivuonna. Käytännössä päästään käyttämään 5G:tä varmasti 2020-luvun aikana.

Edelleenkin Elisan 4G-LTEA Pro:ta (markkinoitu 5G-Ready:nä) on tarjolla nyt Tampereella ja Turussa. Seuraavaksi Elisa rakennuttaa 4G-LTEA Pro:ta seuraavaksi Jyväskylään.  Nopeudet näissä verkoissa vaihtelee tukiaseman kapasiteetin mukaisesti 5-1Gbps välillä. Tosin liittymissä on nopeusrajana 600Mbps. Kaikissa tukiasemissa ei ole käytössä kaikkia saatavilla olevia taajuuksia (2100Mhz. 1800Mhz, 2600Mhz, 800Mhz). Verkossa hyödynnetään 4×4 MIMO:a, jota tukevat uusimmat päätelaitteet kuten Netgear MR1100.

Päivitys 9.7.2018:

Aamulehden artikkelista poimintaa:

Elisan mukaan yhtiön 5G-verkkoon myydään liittymiä, joilla pääsee niin sanottuun 4,5G-verkkoon, ja kun ensi vuonna 5G-päätelaitteita on saatavilla, liittymät siirtyvät käyttämään 5G-verkkoa. 4,5G-verkko tarkoittaa 4G-verkkojen uusinta versiota, joka nostaa nopeuksia lähelle ensimmäisen vaiheen 5G:tä.

Eli Elisa myy 5G-nimellä littymää, mutta pääsyä ei ole edellenkään heidän ”kaupalliseen” 5G-verkkoon. Liittymällä pääsee Elisan mukaan 4.5G-verkkoon, mitä mekin sitä kutsumme, jonka nopeudet ovat sinne 1Gbit/s asti tällä hetkellä yhdistäen verkon kantoaaltoja (CA) ja käyttäen MIMO-tekniikkaa hyödyksi.

Viestintäviraston mukaan ei ole oikeutta käyttää testilupaa liittymien tarjoamiseen asiakkaille. Samassa artikkelissa DNA:n radioverkko johtaja arvioi, että 5G-verkko olisi käytettävissä vasta vuonna 2020-käytännössä.

Päivitys 19.7.2018:

Elisa on päivittänyt liittymän nimeksi Huoleton Ultraksi. Ilmeisesti tulivat lopputulokseen, ettei 5G:tä tulisi vielä mainostaa kun ei ole kaupallisessa käytössä.

Päivitys 24.7.2018:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on vaatinut teleoperaattoria Elisaa lopettamaan tuotteiden markkinointia 5G-liittyminä. Päätös pohjautuu kuluttajasuojalakiin, joka kieltää totuudenvastaista markkinointia.

KKV toteaa, että valtakunnallista 5G-verkkoa odotetaan käyttöön vasta 2019 ja käytännössä verkko sekä liittymät yleistyvät 2020-luvun puolella.

Avainsanat:

Kommentoi