Koti » Essential PH-1 älypuhelin

Essential PH-1 älypuhelin

Essential PH-1 on Android-perustajan uuden yrityksen Essential:in ensimmäinen älypuhelin. Älypuhelin on myynnissä Yhdysvalloissa ja Kanadassa, josta sain tämän käsiini Suomeen saakka. Puhelin on ns. floppi, sillä sitä ei vieläkään ole saatavilla Euroopassa sekä sen myyntiluvut ovat todella alhaiset. Päätin kuitenkin tilata tälläisen kun hintakin pudonnut. Tällä hetkellä Amazon on ainoa joka postittaa puhelimen Suomeen. Tulee muistaa kun tilataan EU:n ulkopuolelta, niin hintoihin lisätään vielä ALV24% yli 22€:sta ostoksista.

Essential-puhelin on hyvä kilpailija OnePlus-puhelimille samassa hintaluokassa ja huippuominaisuuksineen. Erityisesti kiinnostava on todellakin puhdas Android-käyttöjärjestelmä, eli puhelimessa ei ole ollenkaan ylimääräisiä sovelluksia. Lisäksi puhelimessa ei ole maarajoitteita ja se saa päivityksiä säännöllisin väliajoin. Oreo-päivitys on jo BETA-tilassa ladattavissa.

Speksit

Pääasiassa speksit löytyvät Essentialsin omilla kotisivuilta, joten en lähde kertaamaan artikkelissani, mutta huomasimme että osa tiedoista jäänyt mainitsematta kokonaan:

Verkko / Taajuudet

  • 2G GSM: 850/900/1800/1900
  • 2G CDMA: 0, 1, 10
  • 3G UMTS / HSPA+ / DC-HSPA+:  1, 2, 4, 5, 6, 8
  • 4G LTE CAT12: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 66

Laitteessa on tuki 256QAM/64QAM, VoLTE ja VoWIFI tuki. Ainakin Elisan verkossa toimii VoLTE tällä puhelinmallillakin, vaikka sitä ei virallisesti ole ilmoitettu Elisan tukisivuilla.

LTE-A eli CA-taajuuslistaus löytyy XDA-Developers foorumilta.

Arvostelu näin alkuun

Haluaisin käyttäjän näkökulmasta arvostella muutamalla sanasella tätä Essential-puhelinta. Se on loistava puhtaalla Androidilla ja toimii todella hyvinkin.

5.71″ tuuman 2K resoluutiolla (2560×1312 QHD) ei tunnu kovinkaan isolta sillä Essential’silla ei ole reunuksia ja kamerakin upotettu mielenkiintoisesti. Tässä upotuksessa ei ole erityistä hyötyä yleisesti, sillä sovellukset jättävät näytön yläreunan osuuden käyttämättä automaattisesti. Tämä on suurin näyttö mitä itselläni ollut käytössä, aikaisemmat puhelimissa Nokia 8:ssa 5.3 tuuman näyttö tuntuu suurelta sillä puhelimessa on paljon suuremmat reunukset.

Puhelimen kamera on todellakin perusluokkaa, josta on paljon internetissäkin moitittu. Itse en myöskään lähtisi sitä kehumaan, joten mikäli kamerapuhelinta on hankkimassa niin joku muu on parempi vaihtoehto.

Helsinki-Vantaa lentoaseman rautatieasema – kuvattu Essential PH-1 puhelimella
Tikkurilan asema, Vantaa – kuvattu Essential PH-1 puhelimella

 

Sormenjälkilukija puhelimessani ei toiminut ihan alussa oikein ja vasta kun opin käyttämään sitä toimii jotenkin. Kaverillani on vastaava puhelin ja ei ole huomannut vastaavaa ongelmaa, joten mahdollisesti vain omassa puhelimessa vika ettei ota sormenjälkeä oikein. Tämä tosin suuri pettymys kun tottunut aikaisemmin käyttämään sormenjälkilukijaa.

Kuukauden käytön jälkeen

Nyt on ollut melkeinpä kuukauden käytössä ja kyllä olen pitänyt tästä puhelimesta. Aikaisemmin viittamani sormenjälkilukijaankin ongelma löytynyt ja nyt toimii aivan loistavasti.

VoLTE  ja VoWIFI puhelut toimisivat todella hyvin Elisan verkossa kun testasin. Essential’s lisäksi julkaisee hyvin päivityksiä puhelimeen ja juuri eilen tuli virallinen Android 8.1 päivityskin saatavilla. Itse toki ajoin pitkään sitä BETA:a kun oli todella vakaa.

Avainsanat:

Kommentoi