Koti » Ilman kuitua ei tule 5G:tä!

Ilman kuitua ei tule 5G:tä!

Usein kuulen sanovan, ettei valokuitua tarvita kun 5G tulee pian, mutta kyllä sitä tarvitaan sillä 5G:n kuuluvuus tulee olemaan paljon pienempi kuin käytössä oleva 4G verkko. Totuus on että 4G LTE tukiasemat ovat yhteydessä valokuituverkkoon jossain vaiheessa.

Nyt meille markkinoidaan kovasti 4G LTE mobiililaajakaistaa jopa 100Mbit/s tai nopeampina yhteyksinä mutta kenelekkään ei tule mieleen että sekin yhteys menee valokuituun jossain vaiheessa ja siitä internettiin. Data on mobiilissa pääasiasiassa vain tukiaseman ja langattomien laitteiden, kuten mokkulan ja älypuhelimen välillä. Tukiasema nyt voi olla vielä toisiinsa nähden langattomilla radiolinkeillä mutta sitten se on yhdistettävä valokuituun.

5G:n käyttämät korkeat taajuudet ja matala viive verkkoon vaatii että 5G tukiasemia alkaisi löytymään jo kodeista kuten nykyään WLAN tukiasemia. Tämä tietenkin tarkoittaa että kotona tulisi olla valokuituyhteys kun 5G tulee, sillä miten muuten saamme nopeita yhteyksiä? Valokuituverkon avulla saamme täytettyä 5G:n nopeuslupauksia!

Kuiduttomuus tarkoittaa siis että ei 5G palveluja kuten jotkut ovat kuvitelleet että se tulee. Kukapa asuisi talossa jatkossa jossa ei ole tarjolla tarvittavia tulevaisuuden palveluja jatkossa? Kiinteistöjen seinät tulevat estämään jatkossakin radiosignaalien läpäisyn tehokkaasti. Nyt viimeistään taloyhtiöt ja kiinteistän omistajat alkavat miettimään olisiko aika valokuitun tuominen omiin kiinteistöihin. Tällä mahdollistat että 5G:kin tulee sitten taloon.

Eli summarum: Valokuitu ennen 5G:tä – Ei sen jälkeen. Tietoliikenneyhteys on yksi kodin infraa kuten sähkö ja vesi.

Lähteenä käytetty Finnetin sivuilta blogi kirjoitusta.

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Ilman kuitua ei tule 5G:tä!”

  1. Olen ymmärtänyt, että 5G on nopea ihan sellaisenaan… Mihin me sitä 5G:tä tarvitsemme, kun max. 4G nopeuksineen riittää ihan hyvin ilman mitään kuituja….

Kommentoi