Kävimme Nokian Executive Experience Centerissä Espoon Karaportissa tutustumassa uusimpaan 5G-teknologiaan. Tilat palvelevat Nokian esittelykeskuksena operaattoreille, valtionjohtajille ja medialle, kun he tutustuvat yrityksen uusimpiin innovaatioihin. Esimerkiksi operaattoreiden edustajat voivat tutustua tiettyyn tuoteryhmään ja nähdä konkreettisesti neuvotteluiden alaiset tuotteet ennen hankintapäätöstä. Tiloihin oli koottu koko Nokian tuoteportfolio siirtoverkoista all-in-one-tukiasemaratkaisuihin.
Keskuksessa meitä oli vastassa useita asiantuntijoita Nokialta, joiden kanssa keskustelimme 5G-verkon nykyisestä tilasta ja tulevaisuuden kehityspoluista. Lisäksi keskustelimme nykyisten Nokia MassiveMIMO-tukiasemien haasteista, jotka olimme kokeiluissamme havainneet. Asiantuntijoiden mukaan parannusta on tulossa seuraavan ReefShark-sukupolven myötä. Tätä uudempaa sukupolvea voidaan olettaa nähtävän Elisan ja Telian 5G-verkossa luultavammin syksyllä tai ensi vuoden alussa. On ymmärrettävää, että täysin uuden teknologian sisäänajossa ensimmäinen tuotesukupolvi ei välttämättä ole aina suorituskykyisin.
Tutustuimme myös erilaisiin matalaviiveisten ja nopeiden verkkoyhteyksien käyttökohteisiin. IoT ja VR sekä AR saivat konkreettisia käyttökohteita demoympäristöissä, kuten AR:llä höystetyssä rakennustyömalla. Työntekijän virtuaalilaseihin voidaan heijastaa tietoa esimerkiksi vesiputkista tai sähköjohdoista rakenteiden sisällä kun hän poraa reikiä. Lisäksi työkalut voivat keskustella verkon kautta ja edelleen toimia älykkäästi yhteen. Yksi hienoin käyttökohde olisi virtuaalilasien avulla opetuksen seuraaminen virtuaalihuoneessa. Tosin tämäkin voidaan tehdä toki nykyisillä valokuituyhteyksillä ja langattomilla lähiverkoilla missä kuitua on valmiina, mutta mikäli on ulkona tai isossa hallissa voi 5G:llä olla käyttöä. Lisäksi luvanvaraisten taajuusalueiden käyttö takaa yhteyksiin varmuutta, jota langattomissa lähiverkoissa ei ole kaikille vapaiden taajuusalueiden vuoksi.
Sisätiloissa testasimme rajattomilla Elisan 5G-liittymällä Airscale 5G-tukiaseman nopeuksia ZTE Axon 10 5G-puhelimella. Pääsimme myös vierailukäynnille tuotekehityslaboratorioon, jossa näimme vielä kehityksen alla olevia verkkotuotteita. Lisäksi oli mielenkiintoista nähdä ammattimaisia testausmenetelmiä käytännössä.
Kiitoksia Nokian väelle kutsusta. Me jäämme odottelemaan uusia tukiasemalaitteita testattavaksi tuotantoympäristössä. Kevyiksi matkamuistoiksi saimme rautaisannoksen verkkotekniikkaa niin tekniikan kuin kirjallisuuden muodossa.
Miten säteilyongelma on ratkaistu vai ohitetaanko se vain vaikka on kysymys kaikki suositukset moninkertaisesti ylittävästä säteilystä.
Nokia on höveli. Aikaisemmin on ollut juttua mm. Nokian laitteiden korvaamisesta Huawein vastaavilla. Yritysmielikuvan kannalta äärimmäisen negatiivinen asia. Vihamielisen suhtautumisen sijaan, Nokia tuo raportoijat sisäpiirinsä. Kriittiset kirjoitukset, jatkossa loppuvat näin (?).
Elisa tosiaan on korvannut Helsingissä ja Vantaalla lähiaikoina Nokian tukiasemia Huaweilla. Myös DNA:nkin verkossa Ericssoneja vaihtunut on Huaweihin. Nokian ensimmäisen sukupolven MaMIMO:t mitä Elisalla oli Helsingissä ja Teliallakin on vielä muutamissa paikoissa eivät toimi kovinkaan hyvin, joten siksi Telia ja Elisa asentavat vain Nokian 8×8 5G-tukiasemia. 8×8-toteutus perustuu pitkälti 4G-tekniikkaan, joka ei tarjoa 5G:n kapasiteetin hallintaa (slicing) jne ominaisuuksia.
Toivottavasti, saamme tulevaisuudessa positiivisia raportteja Nokian 5G:n (SA) osalta. Huikeita datanopeuksia lupaavat erityisesti millimetrialueen radioyhteydet. Toistaiseksi suorituskykyä on esitelty vain 28GHz/39GHz-laitteistoilla ts. FCC:n hyväksymillä taajuusalueilla. Täkäläisellä taajuusalueella, so. 26GHz (ongelmineen), on ollut Nokian osalta hiljaisempaa.
Hei,
Kuten Minh jo kirjoittikin, niin pyrimme havainnoimaan laajalti alalla tapahtuvia asioita. Raportit – artikkelit, kokeilut, miksi halutaankaan niitä kutsua, ovat sen mukaisia kuin omat kokemuksemme osoittavat. Nokialla nähtiin kiinnostavia uusia sovellutuksia ja eiköhän tuota mmwavea myös Suomessa nähdä, kun taajuudet saadaan kaupattua. Nokian ongelmat ovat monisyinen kokonaisuus jonka keskiössä on Intel. Ilmeisesti myös työpöytäprosessoreihin vaikuttavat 10nm prosessin haasteet ovat olleet Reefsharkinkin osalta yksi ongelmien aiheuttaja.
Pyrimme siis kertomaan asiat niin kuin ne ovat – miltä ne loppukäyttäjälle vaikuttavat.