5G on viidennen sukupolven mobiiliverkkotekniikka 4G LTE tekniikan seuraajaksi. 5G:n tehtävänä on pienentää langattomassa verkossa olevaa viivettä, mahdollistaa suuremman määrän asiakaslaitteiden kytkentää verkkoon sekä kasvattaa sen kapasiteettia, eli nopeutta.
Kävin Telian pääkonttorilla syksyllä 2017 tutustumaan yleisesti 5G:hen ja miten heidän teknillisen tiimin näkemys on miten sitä tullaan heidän puolelta toteuttamaan. Vielä 5G kun ei olla tuotannossa nähty niin artikkelinikin on pitkälti omaa näkemystä ja faktaa mitä olen saanut käsiini.
Kuuluvuus, nopeus ja taajuus
Meille on paljon uutisoitu että 5G tulee käyttämään korkeampia taajuusalueita ja totuus on se että tarvitsemme enemmän tukiasemapaikkoja. Oikeastaan jo 4G:kin on tarvinnut uusia tukiasemapaikkoja aika paljonkin ja meillä on vieläkin katvealueita matkapuhelinverkossa. Yksi huolenaihe on 5G:n korkeampi taajuusalue ja sen kuuluvuus sisätiloissa. Itse en näe tässä erityisesti mitenkään ongelmaa vaan toimivuus tulee olemaan jatkossa samankaltaista kuin nykyisten mobiiliverkkojen kanssa, eli pikkuhiljaa kun saadaan 5G kuulumaan koko Suomessa niin hyvä juttu.
Suomessa 5G tulee toimimaan pääasiassa 700Mhz (luultavammin B28) ja 3.5Ghz (3400-3800Mhz taajuusalueella, eli B42/B43). Lisäksi stadioneilla ja alueilla missä on paljon käyttäjiä tulee mahdollisesti käyttöön myös 26Ghz taajuus lisämään kapasiteettia. Matalalla taajuusalueella pyritään tarjoamaan parhaan mahdollisen kuuluvuuden ja korkeammilla kapasiteettia kuten sitä 4G:ssäkin nähty. Korkeammilla taajuusalueilla on enemmän radiokaistaa käytettäväksi, mutta aiheuttaen sen että esteiden läpäisykyky heikkenee pelkän korkeamman taajuuden takia. Myöskin jatkossa seinämateriaalit ja selektiivilasit voivat aiheuttaa jatkossa ongelmia matkapuhelimen kuuluvuudelle.
5G:n läpäisykyky on 4G:tä parempi ja se sietää paremmin häiriöitä. Tästä syystä esimerkiksi 3.5Ghz taajuusalueella kuuluvuus olisi lähellä 2100Mhz 3G kuuluvuusaluetta. Tästä voi päätellä, että jatkossa tukiasemat tulevat pitkälti käyttämään samoja tukiasemapaikkoja ensisijaisesti.
Uskon että 5G tulee paremmin tukemaan 4G:n tavoin taajuuksien yhdistelyjä (CA, Carrier Aggregation), joka mahdollistaa esimerkiksi 700Mhz ja 3.5Ghz samanaikaisen käytön. Tällä hetkellä jo nähdään 4G:n puolella 4:n eri tajuusyhdistelmän yhtäaikaisen käytön sekä jopa 2:den yhtäaikaisen käytön taajuuspuolella.
Aikataulu – Koska meillä kuuluu 5G-verkko?
Noh tähän minä olen huono vastaamaan kun en työskentele teleoperaattoreilla tai verkkolaitevalmistajalla, mutta itse sanon ettei ainakaan ennen 2020 nähdä mitään ihmeellistä. 2020 jospa saadaan kuluttajahintaisia päätelaitteita markkinoille niin katotaan miten kuuluu.
Mitä odotan 5G:ltä?
Itse odotan mielenkiintoisia palveluja, jotka hyödyntävät 5G:tä. Varmasti menee tähän IoT-kategoriaan eli nähdään paljon laitteita 5G-verkossa. Voi myös olla että 5G:tä tulee kotikäyttöön näihin nykyisiin WLAN-purkkeihin mukaan, jotta saadaan sisällekin 5G-verkko kuulumaan eli sisäkuuluvuus tulee tämän mukana mobiiliverkkoon. Kaikkea me kuullaan mutta ei vielä nähdä eli odotetaan mitä keksitään 5-10 vuoden sisällä uutta.