Koti » Nopea valokuitu kotiin

Nopea valokuitu kotiin

Monella on halukkuutta nopealle valokuitulaajakaistalle mutta monesti suurimmilta teleoperaattoreilta tulee vastauksena ”Ei oota”. Välillä annetaan korkea hintalappu 10K€:sta alkaen esimerkiksi. Mistä tämä johtuu?

Tämä johtuu siitä että meillä Suomessa hallitus haluaa että valokuituverkkoa rakennetaan markkinaehtoisesti. Markkinaehtoisesti tätä tosiaan voi rakentaa kerrostaloihin ja osuuskuntiin sekä yrityksille. Mutta omakotitaloalueen kuiduttaminen ei olekkaan kannattavaa useinkaan markkinaehtoisesti, joten tarjotaan ”ei oota”. Eli älä missään nimessä syytä teleoperaattoreita ettei alueella ole kunnon yhteyksiä vaan ihan kannattaa katsoo peiliin kuka äänestää päättäjiä.

Haja-asutusalueille valtion tuella on rakennettu valokuitua. Siitä syystä näillä alueilla on myös edulliset liittymismaksut. Nämä eivät ole mahdollista määritetyillä markkinaehtoisilla alueilla.

Lista valokuidun saatavuudesta kunnittain vuonna 2015 Viestintäviraston sivuilla.

Miksi kerrostalo / osuuskunta ja yrityksille valokuitua helpommin?

Kerrostalot ovat siksi edullisia, koska sinne rakennetaan yksi kuitu joka on jaettu kerrostalon asukkaiden kesken. Näihin tarjotaan taloyhtiösopimuksia ja teleoperaattorit parhaimmillaan kilpailevat taloyhtiöistä, koska näistä tulee tuloja. Taloyhtiö vastaa sisäverkon ylläpidosta, joten teleoperaattori tarjoaa vain liityntäyhteyden. Usein ylläpito kuitenkin ulkoistetaan teleoperaattorille suoraan.

Yrityksissä taas hintaan vaikuttaa heti se millainen yritys kyseessä. Usein yrityksillä myös varaa maksaa suurempaa liittymismaksua ja kuukausimaksua verkkoyhteydestä.

Osuuskunnissa valokuidun omistaa siis osuuskunnan ja toimii vastaavalla tavalla kuin kerrostaloissa. Valokuidun ylläpidosta vastaa usein osuuskunta, joka tosin voi ulkoistaa ylläpidon myöskin teleoperaattorille ja teleoperaattori toimittaa valokuituyhteyden osuuskunnan liityntäpisteelle. Usein näistä yhteyksistä puhutaan avoimesta kuidusta (Open fiber), johon on mahdollista päästä useampi operaattori mukaan tarjoamaan omia yhteyksiä. Myöskin kunta tai sähköyhtiö voivat toimia osuuskunnan sijaan verkon rakentajana.

Miten valokuitua siis nyt omakotitaloon?

Koska monelle alueelle ei ole kannattavaa markkinaehtoisesti rakentaa valokuitua tai ei ole halukkuutta lähteä ottamaan suurta riskiä, jää valokuidun rakentaminen asukkaille useinkin. Yhteyden saa aina kunhan infra valmiina, sen voin luvata. Epäilenpä että tulee kilpailua sitten hyvinkin paljon.

Ehdotan valokuidun rakentamista alueelle kun ei ole mahdollista markkinaehtoisesti:

 • Osuuskunta
 • Kunta/Kaupunki
 • Sähköyhtiöt
 • Itse

Valokuitua siis voi rakentaa kuka tahansa, kunhan tietää mitä tekee. En suosittele ihan maallikolle, mutta jos löytyy tarmoa opetella uusia asioita niin siitä hyvä lähteä. Itse kokosin tähän lyhyesti mitä kannattaa lähteä tekemään.

 • Kerätkää kiinnostuneet naapurit mukaan. Jos alueelta löytyy 100:sta naapurista 50 ketkä kiinnostunut valokuidusta niin hyvä juttu. Voit vielä olla yhteydessä nyt teleoperaattoriin, olisivatko kiinnostuneet nyt rakentamaan kun on nimilistaus asukkaista ketkä kiinnostuneita.
 • Jos alueellasi ollaan sähkölinjoihin tekemässä muutoksia tai muuhun perusinfraan, kannattaa kysyä rakennuttajalta, olisivatko kiinnostuneita rakentamaan valokuitua maahan samaanaikaan.
 • Olisiko kunta valmis rakennuttamaan valokuitua?
 • Jos ei löydy ketään muuta tahoa rakentamaan valokuitua, olisitteko valmiina perustamaan valokuituosuuskunnan ja rakennuttamaan itse valokuidun? Eli keräätte rahaa kasaan ja yleensä talokootöillä sekä ulkopuolelta ostetun työvoiman avulla rakennatte valokuidun yhdessä. Helsingin valokuidut on yksi esimerkki, jossa asukkaat yhdessä kuidun rakentavat omalle asuinalueelleen. Telia rakentaa Avoin Kuitu-verkkoaan missä itse operoi ja sallii myös muiden operaattorien liittyä valokuituverkkoon.

Kuinka paljon valokuitu maksaa?

Valokuidun auraus tien viereen

Valokuitu itse ei maksa mutta sen kaivaminen maksaa aika paljon. Tässä on arvioituja hintoja (ALV0%):

 • Auraus: 1-5€/m
 • Kaivaminen 10-20€/m
 • Kaivaminen kaupungissa 50€/m ->

Paikasta riippuen lisäksi kuluihin lisättävä teiden alitukset, multaus ja nurmikointi joita tulee kaupunkialueilla kuluiksi.

Lisäksi päälle tulee tietenkin kotiin valokuitumuunnin joka maksaa noin 100-200€.

Käytännössä hinta tulee olemaan 2 000€ paikkeilla alkaen. Joillakin alueilla kaupalliset toimijat myyneet 900€:lla tarjouksessa kun avataan. Valokuituliittymän avausmaksusta on oikeus hakea kotitalousvähennystä.

Ja sitten tähän päälle tulee tietenkin laajakaistaliittymä joka on 100 Mbps nopeudella yleensä noin 40€ paikkeilla riippuen palveluntarjoajasta.

Liityntätiheyden vaikutus hintaan

Mitä tiheämpi asutus, sitä halvempaa on vetää valokuitua. Lisäksi on tärkeää olla väkeä rakentamassa sitä kuitua yhdessä. Pääsääntöisesti on järkevää rakentaa valokuitua omakotitaloalueelle kun on yli 120 kotitaloutta valmiina ottamaan valokuidun.

Tärkein siis kertoa naapurille valokuidusta ja sen hyödyistä. Etunahan on tietenkin sen huippunopeus, yhteys toimii lähes aina eikä kärsi yhtäaikaisista käyttäjämääristä tai etäisyyksitä. Lisäksi viive on matala ja valokuidussa riittää kapasiteettia 50 vuodeksi.

5G tulee pian, ongelmat silloin ohi?

Langattomat laajakaistat eivät tule riittämään millään eikä 5G tule tuottamaan helpotuksia kun se vaatii enemmän tukiasemia ja kapasiteettia verkossa. Todennäköistä on että 2025 menneessä saadaan nauttia vain kaupunkien keskusta-alueilla ja silti tiedonsiirtomäärä kasvaa vähintään tuplati mobiiliverkossakin vuosittain. Meillä loppuu kapasiteetti verkosta ensin!

Jos seurataan vaikka 4G-verkon rakennusta, niin 4G avattiin 2011 käyttöön pääasiassa ja siltikin meillä on vielä katvealueita yli 5 vuoden jälkeen. Uskon että tulemme näkemään 5G:ssäkin vastaavaa ettei se toteudukkaan miten kuvittelisi. Lisäksi sen käyttämä korkeampi taajuusalueen kuuluvuus on heikompi kuin 4G:n joten tämäkin vaatii lisää tukiasemia joka vaatii myös sitä valokuitua.

Turussa pieni tietoliikenneoperaattori Turun Datatekniikka Oy on valmiina palvelemaan valokuituverkossanne ja tarjoamaan 1G/1G nopeuksia edulliseen hintaan. Datatekniikalla on liittymät aina syymmetrisiä kunhan tekniikka sallii. Lisäpalveluna kiinteät IPv4+IPv6 osoitteet. Suora yhteys C-Lion runkoverkkoyhteys tarjoaa huippunopeat yhteydet Eurooppaan.

Viestintäviraston sivuilta 100Mbit/s maakuntakohtainen tarjonta

Lähteet: Viestintävirasto, Teleoperaattorien verkkosivut

Avainsanat:

Kommentoi