Koti » Nopeuta verkkosivusi latautumista sisällönjakeluverkostojen avulla

Nopeuta verkkosivusi latautumista sisällönjakeluverkostojen avulla

CDN eli Content Delivery Network on maantieteisesti hajautettu sisällönjakeluverkosto, jonka avulla pystytään tarjoamaan verkkopalveluja ympäri maailmaa.  CDN-järjestelmän avulla on tarkoitus yksinkertaisesti jakaa tietoa nopeasti ja kustannustehokkaasti ympäri maailmaa. Suurimpia CDN-käyttäjiä ovat esimerkiksi videopalvelut kuten Netflix ja Youtube. Nämä videopalvelut pitävät huolen että videomateriaali saadaan toimitettua loppukäyttäjille nopeasti ilman hidastelematta.

Useimmat verkkosivutkin hyödyntävät sisällönjakeluverkostoja, jotta saadaan kevennettyä webpalvelimen (Orginin) kuormaa myöskin, kun ei tarvitse ladata kaikkea tältä palvelimelta. Tämä auttaa paljon kun verkkosivulla on todella paljon vierailijoita samaanaikaisesti.

Usein valitettavasti nähdään suurissa tapahtumissa kun verkkosivut kaatuvat useimmiten kapasiteetin puutteeseen. Tälläistä ei saisi tapahtua ollenkaan vaan sivustoilla pitäisi olla riittävästi kapasiteettia palvelemaan loppukäyttäjää vaikka olisikin poikkeuksellinen ruuhkatilanne. CDN ei ole täysin ratkaisu tälle, mutta koska suurinosa kuvista, scripteistä sekä tyylitiedostoista voidaan ladata CDN-palvelimelta niin saadaan vähennettyä todella paljon pyyntöjä webpalvelimella.

Toimintaperiaate

CDN-palvelut kopioivat pääsääntöisesti staattisia (ei muuttuvia elementtejä) kuvien kuvia, tyylitiedostoja ja javascript-tiedostoja välimuistiin. Kun tiedosto on tallennettuna useisiin palvelinkeskuksiin ympäri maailmaa, sivustolla vierailija lataa tämän tiedoston aika lähimmältä palvelimelta. Näin sivuston lataus ja käyttökokemus paranee kun ei tarvitse ladata tiedostoa toiselta puolelta maailmaa sekä saadaan verkkosivun kuormaa ja pyyntöjä vähennettyä webpalvelimelle, kun staattiset elementit saadaan ladattua CDN-palvelimilta.

Kuvalla pyritään havainnollistaa miten sivuston vierailijat lataavat sivustoasi. Ylemmässä kuvassa kaikki tiedostot ladataan webpalvelimelta (Origin) ja alemmassa kuvassa kaikki staattiset elementit ladataan CDN-palvelimelta. Kuva: KeyCDN.com

CloudFlare

CDN-palveluja on maksullisia että ilmaisia, mutta yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä on CloudFlare. CloudFlare on peruskäyttäjille ilmainen sekä yksi laajimmista CDN-palveluntarjoajista yli 100 palvelinkeskuksella ympäri maailmaa. Lähin palvelinkeskus on Helsingissä. Manner-Kiinan palvelinkeskukset eivät ole käytettävissä oletuksena. CloudFlaren käyttö on todella helppoa ja se myös suojaa verkkosivujasi palvelunestohyökkäykseltä.

CloudFlare:n palvelinkeskuksen sijainnit. Kuva: CloudFlare.com

Käytämme mt-tech.fi:ssä myös CloudFlaren laajaa sisällönjakeluverkkoa tarjotaksemme lukijoillemme nopean tavan ladata kuvia ympäri maailmaa. Ei ole väliä missäpäin maapalloa olet, sillä kuvat latautuvat nopean CloudFlare:n sisällönhallintaverkoston kautta nopeasti.

CloudFlare tuo myös muitakin etuuksia:

  • Ilmainen SSL-sertifikaatti. Varmista että myös sivuston yhteys on salattu CloudFlareen asti. Voit käyttää CloudFlaren omaa allekirjoittamaa sertifikaattia hosting-palveluntarjoajasi ja CloudFlaren välissä.
  • IPv6-tuki
  • HTTP/2
  • Vähentää webhotellin tarvittavaa kaistan tarvetta sillä staattiset elementit kuten kuvat, javascriptit ja tyylitiedostot ladataan CDN:n välimuistista.

Tässä on pikainen opas miten CloudFlare otetaan käyttöön:

CloudFlaren käytön aloitus

Ensimmäiseksi sinun tulee rekisteröityä CloudFlaren-palveluun.

Rekisteröinnin ja käyttäjätilin vahvistuksen jälkeen sinun tulee lisätä sivustosi palveluun. Sivuston lisäminen palveluun on todella helppoa, syötä ensiksi verkkotunnuksesi eli domainisi. Esimerkiksi mt-tech.fi.

Lisää verkkosivu CloudFlareen syöttämällä sivustosi osoitteen

CloudFlare automaattiseti hakee nimipalvelintietueet nykyiseltä nimipalvelimelta ja kopioi nämä CloudFlaren nimipalvelimille.

Varmista että nimipalvelu ohjautuu nykyisen sivustosi IP-osoitteeseen

Tarkista nimipalvelintietueet ovat kunnossa ja sitten valitse sivun alaosasta Continue.

Valitse Ilmainen-palvelu. Ilmaisessa palvelussa löytyy pääosin kaikki tarvittavat ominaisuudet

Otamme käyttöön ilmaisen version CloudFlaresta.

Nyt seuraavalla sivulla CloudFlare pyytää ohjeistamaan vaihtamaan nimipalvelimet CloudFlaren omiin. Nyt sinun tulee vaihtaa nimipalvelimet CloudFlaren ohjeistamiin verkkotunnusvälittäjälläsi. FI-verkkotunnusvälittäjän voit tarkistaa Traficomin sivuilta verkkotunnushausta. Yleensä verkkotunnuksen välittäjänä tai jälleenmyyjä kenelle maksat uusimismaksuja osaa auttaa parhaiten tämän muutoksen kanssa.

Kun muutos on tehty, se voi kestää 24 tuntia ennen kuin päivittyy CloudFlareen. CloudFlare näyttää tilan aktiivisena, kun palvelusi on siirtynyt CloudFlareen ja nyt verkkosivusi tallentuu automaattisesti välimuistiin CloudFlareen.

Nyt CloudFlare tallentaa sivustosi staattiset elementit nopeaan välimuistiin ja suojaa sivustoasi

 

Avainsanat:

Kommentoi