Koti » Operaattorit priorisoivat 4G-liittymien nopeuksia ruuhkatilanteessa

Operaattorit priorisoivat 4G-liittymien nopeuksia ruuhkatilanteessa

Operaattorit markkinoivat 4G-liittymiä pääsääntöisesti maksiminopeuksilla. Sopimusehdoissa operaattorit ilmoittavat liittymille vaihteluvälin, joka alkaa pääsääntöisesti 5Mbit/s (Telialla 10Mbit/s) ja päättyy maksiminopeuteen. Elisa ja DNA asettavat eri nopeuksiset liittymät eri laatuluokkiin (QCI), joiden avulla priorisoidaan kuinka paljon tukiasema antaa radioresursseja käyttöön. Telia ei priorisoi 4G-liittymiä, vaan kaikki liittymät ovat samassa QCI 9-laatuluokassa ja jakavat radioresurssin tasaisesti. Radioresurssin priorisointi on tärkeää jo pelkästään siksi, että puhelut toimivat pätkimättä mobiiliverkoissa. Laatuluokissa on myös eroja viiveen ja pakettihäviön hallinnan suhteen.

QCI-taulukko. Dataliikenne käyttää luokkia 6-9. VoLTE-puhelu on luokassa 1. Lähde: The 3G4G Blog

Esimerkiksi QCI 7 on paras kotikäyttöön, koska siinä pitäisi olla paras viive suhteessa muihin luokkiin. Taulukossa on myös viranomaiskäyttöön mahdollisesti tarkoitetut laatuluokat 65, 66, 69 ja 70.

Traficom on määrittänyt kannanotossaan säännöt millä tavalla laatuluokkia saa käyttää. Esimerkiksi yritysliittymiä ei saa priorisoida kuluttajaliittymien ohi.

Elisan laatuluokat

Tässä taulukossa on Elisan käyttämät QCI-laatuluokat liittymien maksiminopeuksien mukaan.  Painokerroin kertoo kuinka paljon maksimissaan laatuluokka saa
enemmän resursseja kuin matalin laatuluokka (9). Esimerkiksi 300Mbit/s liittymä saa maksimissaan 6 kertaa enemmän radioresursseja kuin 50Mbit/s liittymä ruuhkatilanteessa.

Painokerroin voi vaihdella alueittain ja muuttua dynaamisesti.

Liittymän maksiminopeus (Mbps)Liittymän QCI-luokkaMaksimi painokerroin
109
50
10082
150
200
30076
60069
1000

VoLTE-puhelut priorioidaan dataliikenteen ohi. Sen laatuluokka on 1.

DNA:n laatuluokat

Tässä taulukossa on DNA:n käyttämät QCI-laatuluokat liittymien maksiminopeuksien mukaan. Painokerroin kertoo kuinka paljon maksimissaan laatuluokka saa
enemmän resursseja kuin matalin laatuluokka (9). Esimerkiksi 300Mbit/s liittymä saa maksimissaan 6 kertaa enemmän radioresursseja kuin 50Mbit/s liittymä ruuhkatilanteessa.

Painokerroin voi vaihdella alueittain ja muuttua dynaamisesti.

Liittymän maksiminopeus (Mbps)Liittymän QCI-luokkaMaksimi painokerroin
109
50
15082
200
30076
400
600
1000

VoLTE-puhelut priorioidaan dataliikenteen ohi. Sen laatuluokka on 1.

Testi Elisan Nokia-verkossa

Testasimme Elisan 50M, 200M, 300M ja 1000M-liittymien radioresurssien jakoa Elisan Nokia-verkossa. Käytimme testilaitteina Essential Phonea, OnePlus 7 Pro 5G:tä, Sony Xperia XZ2:sta ja Sony Xperia 1:stä. Testisovelluksena käytimme Network Signal Gurua. Testissä kuormitimme mobiiliverkkoa täysillä lataamalla Funetin FTP-palvelimelta tiedostoa aiheuttaen verkolle ruuhkatilanteen.

Yhden kantoaallon (20MHz / n.100 radioresurssiblokkia) jakaantui seuraavasti:

Liittymän QCI-luokkaResurssin määrä (RB) per 20MHz
95
810
730
645

 

Yhden taajuuden testi Nokian 4G-verkossa. Liittymät vasemmalta 50M, 200M, 300M ja 1000M.

Testasimme myös kahden kantoaallon (20MHz+20MHz eli 200 radioresurssiblokkia), joka jakaantui vastaavasti tasaisesti. Käytännössä kahdella taajuudella oli tuplasti enemmän resursseja kuin yhdellä taajuudella.

Kahden taajuuden testi Nokian 4G-verkossa. Liittymät vasemmalta 50M, 200M, 300M ja 1000M.

Kaksi saman laatuluokassa olevaa liittymää jakaa radioresurssin puoliksi.

Nopeustesti Elisan Huawei-verkossa

Testasimme myös resurssijakoa Elisan Huawei-verkossa. Valitettavasti Network Signal Guru-sovellus ei näyttänyt oikein todellisia resursseja mitä verkossa on käytössä. Kuitenkin yhden taajuuden nopeustestissä on selvästi nähtävissä, että mobiiliverkko antaa nopeammalle liittymälle suhteessa enemmän radioresurssia kuin hitaammalle liittymälle saatujen nopeuksien perusteella.

Nopeustesti yhdellä taajuudella Huawein 4G-verkossa. Liittymät vasemmalta 50M, 200M, 300M ja 1000M.

Kahden taajuuden testissä oli Huawein verkon käytöksessä poikkeavuutta verrattuna Nokian verkkoon. Huawein 4G-verkko antaa täyden nopeuden 50Mbit/s liittymälle ja jopa enemmän nopeutta kuin 200Mbit/s liittymälle. 300Mbit/s liittymällä oli havaittavissa pientä burstia varsinkin latauksen alussa, jonka jälkeen nopeus tasaantui.  Huawein verkko toimi siis hieman eri tavalla useammalla kantoaallolla testattaessa verrattuna Nokian verkkoon.

Nopeustesti kahdella taajuudella Huawein 4G-verkossa. Liittymät vasemmalta 50M, 200M, 300M ja 1000M.

Yhteenveto

Elisan kaikissa 4G-liittymissä on sama nopeuden vaihteluväli 5-XMbit/s, mutta liittymien välillä voi olla isojakin eroja ruuhkatilanteessa. Nopeammat liittymät maksavat enemmän, mutta kalliimmasta liittymästä voi olla hyötyä ruuhkatilanteessa, koska liittymän QCI-laatuluokista johtuvan painokertoimen avulla nopeampi liittymä saa suhteellisesti enemmän radioresursseja kuin hitaammat liittymät. Tässä voi tosin olla pieniä alueellisia eroja riippuen siitä onko verkko rakennettu Huawein tai Nokian tekniikalla.

Artikkelia muokattu 21.2.2020: Lisätty maininta mahdollisesta painokertoimen vaihtelusta. Lisäksi 100M nopeusvaihtoehto on poistettu DNA:n laatuluokkataulukosta.

Avainsanat:

4 kommenttia artikkeliin “Operaattorit priorisoivat 4G-liittymien nopeuksia ruuhkatilanteessa”

  1. Hei! Kiitokset mainiosta testistä. Mistä voin muuten selvittää kummalla tekniikalla alueeni verkko on rakennettu?

  2. Mikä on tilanne 5G-liittymien priorisoinnin suhteen? (Esim. ”kiinteä” vs. liikkuva ja erot eri operaattorien välillä.) Erityisesti kiinnostaa myös onko Telia alkanut priorisoida vai ei.

Kommentoi