Koti » Telia on aloittanut 26 GHz mmWave ja matalan 700 MHz-taajuuden käyttöönoton

Telia on aloittanut 26 GHz mmWave ja matalan 700 MHz-taajuuden käyttöönoton

Telia on ottanut käyttöön 26 GHz mmWave-taajuuden 5G-verkossaan Helsingin Mellunmäessä. Telialla on ollut aikaisemmin pilottitukiasema Helsingin Marian sairaalan alueella. Telia ei ole vielä tiedottanut mmWave:n eikä 700 MHz-taajuuden kaupallista käyttöönottoa 5G:lle.

MmWave-taajuus toimii korkella taajuusalueella, jonka takia sen läpäisykyky on heikompi, mutta kapasiteetti on parempi suuremman kaistanleveyden takia. Telialla on käytössä 800 MHz kaistanleveys 26 GHz-taajuusalueella, joka mahdollistaa useiden gigabittien latausnopeudet tällä hetkellä ja tulevaisuudessa mahdollisesti vieläkin enemmän.

Nokia mmWave-aktiiviantennin pääyksikkö. Toinen sektori on pääyksikön takana. Alempana on 32TRx MassiveMIMO n78-antenni

Harmillisesti Suomessa ei ole myynnissä vielä mmWavea tukevia päätelaitteita, mutta pystyimme näkemään kuitenkin käytetyn 26 GHz n258-taajuuden verkon signaloinnista Network Signal Guru-sovelluksella.

UE Capability Enquiry-viesti Network Signal Guru-sovelluksella nähdään, että verkko kysyy n258-, n78- ja n28-taajuuden tukea päätelaitteelta.

Käyttämäni päätelaite OnePlus 8 ei tue kuin n78 (3,5 GHz) Suomessa, mutta muokkaamalla modeemin konfiguraatiota sain toimimaan myös n28-taajuuden (700 MHz). Samassa Mellunmäen tukiasemassa on myös B1 (2100 MHz) ja B20 (800 MHz)-taajuudet, mutta erikoisesti tukiasema ei kysy näitä taajuuksia UE Capability Enquiry -viestissä. Tämä aiheuttaa sen, ettei useilla päätelaitteilla toimi Carrier Aggregation ja Dual Connectivity, mikäli päätelaite joutuu B1 tai B20 -taajuudelle.

Telian käyttämä n28-taajuus on puhdas eikä ns. DSS:llä jaettu 4G:n kanssa, kuten DNA:lla oli Ala-Tikkurilassa. Maksiminopeus samalla taajuusalueella 4G:llä ja 5G:llä on lähes sama.

Twitterissä @MikkonenOlli on testannut mmWavea ja saavuttanut 4Gbit/s latausnopeuden.

Todennäköisesti Eurooppaan tulee myyntiin tämän vuoden aikana mmWavea tukevia päätelaitteita, mutta Suomeen niitä saadaan todennäköisesti laajemmin vasta ensi vuonna. Tällä hetkellä mmWave-päätelaitteita on ollut myynnissä erityisesti Yhdysvalloissa, jossa se on ollut laajemmin käytössä. Suomessa mmWaven laajeneminen tulee olemaan hidasta ja verkkopeitto tulee olemaan varsinkin alussa vain hyvin pienillä alueilla.

Tällä hetkellä tärkeimmät 5G-taajuudet ovat n28 (700 MHz) ja n78 (3.5 GHz). Lisäksi tietysti suosittelemme tarkistamaan, että päätelaitteessa on tuki 5G:llä samoilla taajuuksilla kuin 4G:llä on käytössä, koska tulevaisuudessa osa 4G-taajuuksista saattaa siirtyä 5G:nkin käyttöön.

Avainsanat:

Kommentoi