Koti » Testasimme Rukatunturilla SYV:n 4G-verkon huippunopeuksia

Testasimme Rukatunturilla SYV:n 4G-verkon huippunopeuksia

Kävimme testaamassa Suomen Yhteisverkon 4G-verkon huippunopeuksia Rukatunturilla. Testilaitteina käytettiin Sony Xperia 1 ja OnePlus 7 Pro 5G puhelimia sekä Netgear MR2100 reititintä. Liittymä oli DNA Max 4G rajaton. Yhteisverkko on Telian ja DNA:n yhteinen verkko, joka kattaa Pohjois- ja Itä-Suomen alueen eli noin 50% Suomen pinta-alasta. Loppukäyttäjät näkevät verkon normaalisti Telian tai DNA:n verkkona ja hankkivat liittymät jommalta kummalta teleoperaattorilta.

Yhteisverkko on rakennettu Huawein uusimmalla tekniikalla ja käytössä on sekä Telian että DNA:n yhteiset taajuuskaistat yhdistettynä, joten näiden avulla voidaan saavuttaa hyviä nopeuksia. Rukalla testasimme kahta tukiasemaa. Yhteisverkon nopeimmassa tukiasemassa (eNB ID 32715) on 5CA-tuki: 4×4 MIMO B1@20MHz + B3@20MHz + B3@20Mhz + B7@20MHz + B7@20Mhz, yhteensä 100MHz taajuuskaistaa. Lisäksi tukiasemassa on B8 (900MHz) taajuus.

Punaisella ympyrällä on testauspaikka merkitty

Tukiasemassa on teoriassa mahdollista saada jopa 1.9Gbit/s nopeus. Tukiasemassa on myös tuki 2CA UL CA:lle, joka tarkoittaa että lähetyksessä käytetään kahta taajuutta samanaikaisesti. Tämä käytännössä kaksinkertaistaa lähetysnopeuden.

Speedtest-sovelluksella saavutettiin noin 700Mbit/s latausnopeus ja lähes 140Mbit/s lähetysnopeus

 

Tukiasemassa on 5 taajuutta: 2x 1800MHz (B3) + 2x 2600MHz (B7) + 2100MHz (B1). 2100MHz taajuus ei näy NSG:ssä. Lisäksi tukiasemassa on vielä 900MHz (B8) taajuus 10MHz kaistalla.

Odotimme saavamme reilusti yli 1 Gbit/s nopeuksia tukiasemasta, mutta jäimme tavoitenopeudesta reilusti. Noin 700 Mbit/s latausnopeus on toki erittäin nopea,
mutta taajuuksien määrän ja kehittyneen 4×4 MIMO-antennitekniikan vuoksi olimme odottaneet vieläkin parempia nopeuksia. Tukiasema oli kuitenkin täysin ruuhkaton testaushetkellä. Lähetysnopeudet sen sijaan yllättivät positiivisesti ja lähes 140 Mbit/s nopeus on käytännössä maksimi mitä nykytekniikalla on mahdollista saada.

 

Avainsanat:

2 kommenttia artikkeliin “Testasimme Rukatunturilla SYV:n 4G-verkon huippunopeuksia”

    1. Valitettavasti Suomessa ei olla 4G:llä yli gigabittiin saatu. Luultavammin runkoyhteydet tukiasemaan ovat vain 1Gbit/s joten ei nopeampaa ole saatu vaikka taajuuskapasiteettia on.

Kommentoi