Koti » Testataan DNA:n 4G-verkon huippunopeutta Siuntiossa

Testataan DNA:n 4G-verkon huippunopeutta Siuntiossa

DNA:lla on Siuntiossa ollut pitkään testitukiasema, jossa on jokaisella taajuudella 4×4 MIMO ja yhteensä 70MHz taajuuskaistaa. Teoriassa tällä tukiasemalla on mahdollista saada reilu 1Gbit/s latausnopeutta. Päätin lähteä testaamaan kuinka paljon saan irti DNA:n nopeimmasta tukiasemasta Sony Xperia 1-puhelimella ja DNA Matkanetti 4G MAX liittymällä.

DNA julkaisi nopeustestin videon Youtubessa pari vuotta sitten

Videon mukaan testipsaikka on Rantatiellä, junaradan varressa ja nopeuta saatu hieman vajaa 600Mbit/s. Videon jälkeen DNA on julkaissut tiedotteen, joka kertoo että verkkoa on päivitetty gigabittiä tukevaksi.

Tukiaseman sijainti CellMapperin kartalla. Testipaikka on merkitty punaisella ympyrällä.
Tukiasemassa on kaksi antennia, sillä matala 800Mhz 4×4 MIMO tarvitsee kaksi fyysistä antennia toimiakseen.
Nopeustesti käyttäen 1800Mhz (B3) + 2600Mhz (B7) ja 2100Mhz (B1) taajuusyhdistelmää. Huippunopeus reilu 600Mbit/s paikkeilla.

Vielä jäätiin kyllä DNA:n verkossa gigabitistä, kun tukiasemasta ei saatu RANK4 aktivoitua.

Nopeutta testaessa Siuntiossa paljastui, että tukiasema tukee Upload CA:ta – eli kahden taajuuden yhdistelmää myös lähetyspuolella. Upload CA:n ansiosta lähetysnopeutta voidaan jopa tuplata ja parhaimmillaan sain reilu 90Mbit/s lähetysnopeuden.

Siuntion tukiasemassa on käytössä Upload CA – tässä nopeustssti 2100Mhz+1800Mhz Upload CA-nopeustestissä.

Koska Sony Xperia 1 on ensimmäisiä päätelaitteita, joka tukee myös 800Mhz -taajuudella 4×4 MIMO:a ja Siuntion tukiasema on yksi ainoista missä tälläinen on käytössä, niin tässä on testitulos 800Mhz-taajuudella:

4×4 MIMO 800Mhz B20 testi Siuntiossa

Testaessani matalla taajuudella 4×4 MIMO:a huomaa, ettei se kunnolla aktivoidu (RANK3 tai RANK4) verrattuna korkeammilla taajuuksilla. Tämä johtuu siitä, että matalla taajuudella vaaditaan enemmän vaihe-eroa antennien välillä kuin korkeammilla taajuuksilla. Puhelimen pienen koon takia sellainen on hankala toteuttaa, mutta Sony on onnistunut tässä Sony Xperia 1-puhelimen pitkän pituuden ansiosta. Kuitenkaan nopeus ei ollut erityisen nopea mitä 4×4 MIMO:lla voi saada, mutta NSG:llä saatiin aktivoitua heikosti RANK3.

Avainsanat:

Kommentoi