Koti » Testissä Elisan 5G mmWave – jopa 4 gigabitin latausnopeus

Testissä Elisan 5G mmWave – jopa 4 gigabitin latausnopeus

Pääsimme testaamaan mmWavea eli millimetritaajuudella toimivaa 5G-verkkoa, jonka tehtävänä on tarjota huippunopeutta, kapasiteettia ja matalaa latenssia. Suomessa mmWave 5G toimii 26 GHz:n taajuusalueella eli n258 -taajuusnumerolla. Mmwave 5G-verkon kuuluvuusalue on korkean taajuuden takia suhteellisen pieni ja tästä syystä soveltuu parhaiten lisäkapasiteettina 3.5 GHz taajuudelle mm. kiinteän langattoman yhteyttä (FWA) varten sekä alueille, joissa on paljon väkeä, kuten erilaisissa tapahtumissa.

Helsingissä mmWave-tukiasemia on Elisalla ainakin Narinkkatorilla, Postitalossa, Stockmannilla ja Elisan Kulma -kaupassa sekä Pasilassa.

Helsingin keskustan tukiasemat ovat erikoisella kahden valmistajan kokoonpanolla, 4G ja 3.5 GHz 5G on toteutettu Huaweilla ja mmWave Nokia radioilla. mmWave:tä käyttäessä hyödynnetään Huawein 4G-ankkuria.

Testilaitteenamme oli Asuksen valmistama Smartphone for Snapdragon Insider. Tämä laite on tällä hetkellä ensimmäinen kaupallinen Euroopassa myytävä puhelin, joka tukee mmWave-taajuuksia. Laitetta ei myydä Suomessa, joten tilasimme sen Saksasta.

Ensimmäisissä testeissä saimme heti erittäin hyvät nopeudet – parhaimmillaan jopa 4 Gbit/s huippunopeuksia, keskinopeudet jäivät reiluun 3 Gbit/s luokkaan. Lähetyspuolella päästiin reiluun 100 Mbit/s nopeuteen. Latenssi speedtest-sovelluksen mukaan oli parhaimmillaan 5ms.

Lähetysnopeutta olisi potentiaalisesti voinut saada enemmänkin, mutta jostain syystä Upload Carrier Aggregation (UL-CA) ei toiminut kunnolla toisella n258-taajuudella korkean BLER-lukeman takia.


Elisalla on käytössä 8 x 100 MHz taajuuskaista lataussuunnassa ja lähetyspuolella 2 x 100 MHz, mutta lähetyspuolella toisella taajuudella BLER oli testihetkellä liian korkea, joten lähetys tapahtui vain yhdellä taajuudella. mmWavessa on käytössä lataus- ja lähetysuuntiin 2×2 MIMO ja modulaationa 64QAM.

mmWave on Suomessa ja Euroopassa vielä hyvin alkuvaiheessa. Yhdysvalloissa mmWavea on rakennettu huomattavasti enemmän, johtuen aikaisemmin mm. puuttuneesta 3,5 GHz taajuuskaistasta.

Suomessa mmWave-tukiasemia on vain muutamia Elisalla. 3,5 GHz 5G-taajuus riittää kapasiteetin puolesta tällä hetkellä tarjoaamaan riittäviä nopeuksia. Vuonna 2022 mmWaven käyttämälle 26 GHz taajuudelle tulee todennäköisesti enemmän tukea päätelaitteissa, koska uuden sukupolven laitteet julkaistaan ensi vuonna, jolloin myös Eurooppa-malleissa saatetaan nähdä ensimmäistä kertaa laajemmin tukea mmWave-taajuuksille.

Lisäksi ensi vuonna päätelaitteisiin tuleva Qualcomm Snapdragon X65 piirisarja kykenee yhdistämään Sub-6 ja mmWave-taajuuksia, jolloin pystytään ensimmäistä kertaa yhdistämään n78+n258 (3,5 GHz + 26 GHz) taajuudet ja saavuttamaan entistäkin suurempia nopeuksia. Lisäksi mmWaven käyttö SA-verkoissa (Standalone) mahdollistuu tulevilla uusilla päätelaitteilla.

Avainsanat:

Kommentoi