Koti » Testissä Huawei 5G CPE Pro

Testissä Huawei 5G CPE Pro

Huawei 5G CPE Pro on ensimmäinen Suomessa myytävä 5G-reititin. Reititin tukee SA että NSA-versiota. SA-versio tarkoittaa Standalone eli toimii pelkässä 5G-verkossa ilman 4G-verkkoa ja NSA-versio vaatii 4G-verkon, sillä 4G-verkon puolella lähetetään ohjaustietoa. Useimmat ensimmäisen sukupolven 5G-laitteet ovat NSA-laitteita.

Huawei 5G CPE Pro:n verkko-ominaisuudet

  • 5G SA/NSA-tuki – maksiminopeus 5G-verkossa 1,65Gbit/s / 250Mbit/s (SA).
  • 4G LTE tuki – maksiminopeus 4G-verkossa 1.6Gbit/s / 150Mbit/s

Taajuudet:

  • 5G NR: (n41), n77, n78
  • 4G LTE: 1, 3, 5, 7, 8, 18, 19, 20, 28, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 43

MIMO-tuki:

  • DL MIMO 5G 4×4: n77, 78; LTE 4×4: 1, 3, 7, 38, 39, 40, 41, 42, 43; LTE 2×2: B5, 8, 18, 19, 20, 28, 32, 34
  • UL MIMO n77/78

Elisan myytävä malli on H112-370 ja tarkemmat ominaisuudet löydät Huawein ja Elisan sivuilta.

Huawei 5G CPE Pro (H112-370) tukemat taajuusyhdistelmät cacombos.com:issa

Käyttökokemuksia laitteesta

Huawein laite on tyylikkäästi muotoiltu ja vain vähän maitopurkkia isompana se on helppo sijoittaa kotona sopivaan paikkaan lähelle ikkunaa. Myös ulkoiset antenniliitännät (2kpl) löytyvät laitteesta, jotka voivatkin tulla tarpeen, koska 3.5GHz taajuudella kulkeva 5G-signaali vaimenee nopeasti kiinteissä rakenteissa. Laitteen etupuolella on havainnolliset 4G- ja 5G-signaalivalot, jotka kertovat signaalien voimakkuudesta käyttäjälle.

Huawein hallintanäkymän käyttö on helppoa ja nopeaa, koska käyttöliittymä on moderni ja selkeä. Huawein LTE Watch-ohjelma ei toimi laitteen kanssa, mutta selaimella voi tutkia api-rajapinnan kautta signaali- ja verkkotietoja osoitteessa 192.168.8.1/api/device/signal/

4G- ja 5G-signaalit näkyvät selkeästi heti etusivulla tai laitteen merkkivaloista, joiden avulla pystyy päättelemään missä verkossa laite on. Huonojakin puolia laitteesta löytyy, esimerkiksi taajuuslukko puuttuu kokonaan käyttöliittymästä. 5G-signaalin ollessa heikko, laitetta ei pysty pakottamaan 4G-verkkoon tai tietylle taajuudelle, joka voi aiheuttaa isoja ongelmia heikossa 5G-verkossa. Verkkotyypin valintatoiminto olisi syytä tuoda pikaisesti laitteen seuraavaan ohjelmistoversioon. Laitteessa ei ole siltaavaa tilaa, mutta on mahdollista tehdä porttiohjauksia ja käyttää DMZ-tilaa. Lisäksi suomenkielisessä valikossa menutekstit menivät yhdessä kohtaa pahasti päällekkäin eikä tekstistä saanut selvää. Tekstikäännökset suomeksi ovat vielä osittain hyvin kummallisia.

Huawei tukee Wifi 6 -laitteita (802.11ax), mutta myös Wifi-5 (802.11ac) laitteet hyötyvät laitteen 4×4 MIMO-antenneista. Vanhemmalla iPhone 8 puhelimella saavutettiin yli 500 Mbit/s Wifi-nopeuksia, joka on erinomainen tulos.

Yleisesti ottaen Huawein hallinta ja jokapäiväinen käyttö on positiivinen kokemus ja alun asennuksen jälkeen laitetta ei tarvitse juurikaan säätää.

Nopeutta testaamaan!

Kenttätestit suoritettiin Turussa ja Kupittaalla yhden päivän aikana ajamalla autolla ympäri kaupunkia, jolloin saavutettiin kerran 1 Gbit/s nopeus Logomon alueella. Täysiä nopeuksia on harvoin mahdollista saada, mutta testi osoittaa kuitenkin sen, että 5G-verkko tuo jo nyt ensimmäisessä vaiheessa selvästi suurempia keskinopeuksia kuin 4G-verkko.

Paras nopeustestin tulos Logomon tukiaseman vieressä antoi täyden 1 Gbit/s useiden yrityksien jälkeen.

Turussa verkon kattavuus ydinkeskustan alueella on hyvä, muutamaa katvealuetta lukuunottamatta, kuten Eerikinkadulla torin kulmalla. Keskimääräiset nopeudet keskustassa olivat 250-600 Mbit/s tasolla, mutta Kupittaalla mentiin vieläkin kovempaa, noin 400-800 Mbit/s.

Huawein 5G-tukiasema oikealla ja 4G-tukiasema vasemmalla.

Kupittaalla 5G-verkko on myös suhteellisen kattava ja toimii hyvin. Elisan Huawein 5G-verkko ja Huawei 5G CPE Pro päätelaite toimivat hyvin yhteen ja isompia ongelmia ei havaittu. Turun verkko on rakennettu Huawein 5G NSA-tukiasemilla ja käytössä on 100MHz kaistanleveys, joka mahdollistaa hyvän siirtonopeuden laitteen ja verkon välillä.

Mittauksia suoritettiin jokaisessa kohteessa useita kertoja ja vain paras tulos otettiin mukaan yllä olevaan kuvaan.

Elisan 4G-verkossa Huawei toimi myös erittäin hyvin ja nopeasti kun vertailuna käytettiin Netgearin MR1100 kannettavaa 4G-reititintä.

Elisan 5G-tukiasema Ruoholahdessa. Tukiasema on Nokian tekniikkaa.

Helsingissä ja Espoossa tilanne on valitettavasti paljon huonompi. Verkko pätkii ajoittain ja nopeudet ovat keskimäärin huomattavasti alhaisempia kuin Turussa ja vaihtelevat rajusti. Lisäksi 5G-verkon peitto on erittäin pieni ja toimii vain hyvin pienillä pistemäisillä alueilla Helsingin ydinkeskustassa.

Tällä hetkellä Turussa voi aidosti hyödyntää 5G-verkon nopeutta eri paikoissa, toisin kuin pääkaupunkiseudulla, jossa 5G-laitteesta ei ole vielä juurikaan hyötyä. Huawei 5G CPE Pro laite on myös erittäin pätevä 4G-verkkoon, jos haluaa investoida tulevaisuuteen, koska siinä on tuki tulevaisuudessa käyttöönotettavalle 5G Standalone verkolle.

Laite maksaa tällä hetkellä Elisalla 899 euroa, joten käytännössä laite kannattaa kuitenkin hankkia vain, jos asuu jo 5G-verkon kattavuusalueella. Ulkoisten antennien tarve on kuitenkin syytä muistaa selvittää, jotta pettymyksiä ei tule heti alussa. Huawei 5G CPE Pro reititin on hyvä valinta, jos haluaa nauttia parasta mahdollista nopeutta 5G-verkossa.

19 kommenttia artikkeliin “Testissä Huawei 5G CPE Pro”

  1. Huomiona nopeuksista Turussa: eikö verkosta olisi saanut paremman kuvan esimerkiksi ottamalla n mittausta ja kertomalla näiden mittausten keskiarvon palkkeina, ja viereen se paras tulos kyseisellä paikalla?

  2. Tämä on ihan hyvä ajatus ja otetaan huomioon tulevissa testeissä. Nyt tehdyissä mittauksissa haettiin maksiminopeuksia mitä verkosta on mahdollista saada. Artikkelissa on myös kerrottu tyypilliset nopeusvälit testien perusteella, jota käyttäjä voi olettaa saavansa: keskustassa 250-600 Mbit/s ja Kupittaalla 400-800 Mbit/s. 5G-verkossa nopeudet vaihtelevat kuitenkin rajusti riippuen sijainnista ja kiinteistä rakenteista.

  3. Kiitos! Antaa (varsinkin näin alkuvaiheessa kun ei ole tuketta juurikaan) kuvaa siitä, millaisia nopeuksia on odotettavissa.

  4. Kiitos, oli mielenkiintoinen artikkeli!

    ”Täysiä nopeuksia on harvoin mahdollista saada, mutta testi osoittaa kuitenkin sen, että 5G-verkko tuo jo nyt ensimmäisessä vaiheessa selvästi suurempia keskinopeuksia kuin 4G-verkko.”

    Tähän sen verran että muistan kun 4G oli myös ”alkuvaiheessa” (ei nyt ihan 2010-luvun alussa, mutta alkupuolella) ”nopea” vrt. 3G:hen, joka oli käyttöpaikassa ihan tukossa. Nyt valitettavasti tuntuu että 3G toimii ajoittain 4G:täkin nopeammin/vakaammin. Toivottavasti 5G-tukiasemille pystytään antamaan tarpeeksi kaistaa/niitä sijoitetaan tarpeeksi tiheästi erityisesti kaupunkialueille (vaikka 3,5ghz-taajuinen 5G ymmärtääkseni tuleekin kantamaan B3 LTE:tä vastaavalle alueelle), joissa kuitua ei valitettavasti saa ihan ”pirttiin asti” jotta tukkeutuminen voitaisiin estää.

    1. Pian tulossa toinen testi artikkeli OnePlus 7 Pro 5G -nopeustestistä ja meillä on käytössä kunnon testaussovellus jolla saatu paremmin analysoitua verkon toimintaa.

      3G:n kaista tosiaan on vapautunut nyt paljon, mutta kyllä 4G pääasiassa toimii hyvin. Voi verrata että se hidas 4G toimii paljon paremmin kuin 3G 10 vuotta sitten. Toki ei sillä videoita katso mutta saa jotakin tehtyä.

      Kuuluvuutta yleisesti hankala vertailla mutta tehdään Turussa jatkossakin testejä, koska sielä on tihein 5G-verkko ja Huawein 5G tuntuu hyvin toimivalta.

  5. No joo, totta tuokin. Kun 3G-verkko oli tukossa aikoinaan, niin olihan se paljon käyttökelvottomampi, eli positiiviseen suuntaan ollaan menossa. (Ajoittain) ruuhkainen 4G-yhteys on toimiva peruskäyttöön (esim. verkkoselailuun, laskujen maksuun ja sähköpostin lukemiseen), mutta eipä sillä kauheammin pelaile ja streamaa samaan aikaan.

    Mielenkiinnolla kuitenkin odotan 5G:n laajentumista, kuten myös tuota tulevaa testiä OnePlus 7 Pro:lla ja miten 5G sitten loppujenlopuksi tulee muuttamaa seuraavan vuosikymmenen aikana maailmaamme.

  6. Omistan nyt tällaisen 5G CPE PRO:n. Täytyy sanoa että se taajuuslukon puute on suorastaan ihan perseestä. Meillä olisi tilaa 2100 verkossa ja 5G:ssä, mutta purkkipa haluaa vaihtaa välillä 800megan verkkoon ja silloin nopeus putoaa 2 megaan.

    Olin yhteydessä Huawein suomen tukeen, ja siellä ymmärrettiin ongelma, mutta muutoin vastaus oli pyöreä nolla.

    Lisäksi ext antennin liittimet ovat väljähköt TS-9 liittimelle, eli ovatkohan ne TS-9:t, vaiko CRC ysit? Ulkoisen antenni adapterikaapeli pysyy kiinni vain teippaamalla. SMA olisi paljonpaljon parempi vaihtoehto.

    Ennenkuin taajuuslukko softassa on mahdollinen, en suosittele hankkimaan tätä.

  7. huawei ilmoitti 24.2.2020, että tuo mallin 5G CPE Pro 2. ehkäpä siinä olisi taajuslukko.

    ”HUAWEI 5G CPE Pro 2 tulee myyntiin Suomessa 25. toukokuuta 2020.”

  8. Elisa myy nyt tuota laitetta (Huawei 5G CPE Pro) hintaan 399. Minun pitää hommata uusi reititin parin viikon sisään ja mietin kannattaisiko tuollainen ostaa jo nyt nyt vaikka 5G ei vielä täällä toimikaan. Toimiiko tuo kuinka hyvin 4G-liittymällä?

    1. Pelkkään 4G-käyttöön suosittelen Huawei B818-modeemia, josta löytyy myös arvostelu Mt-techistä. 4G+5G-käyttöön puolestaan suosittelen modeemia, jossa on ulkoyksikkö, koska 3.5 GHz 5G-signaali vaimenee merkittävästi esteistä ja talon rakenteista.

  9. Meillä sama ongelma UL nopeudet 2Mbit ulospäin. Johtuu kuulemma tuosta 3500 kaistasta ja sisätiloissa vaimenevista signaaleista. Tätä tullaan parantamaan tulevaisuudessa siten, että yhdistävät 4G+5G UL kaistat. Aikataulua eivät osanneet kertoa.
    Asiaa auttaa kuulemma myös ulkoinen antenni, jota tarjosivat alennettuun hintaan.

    1. Vaikuttaisi myös virheelliseltä konfiguraatiolta verkon puolella, sillä kyllä laite osaa käyttää UL puolella 4G/5G tai 4G+5G:tä ihan hyvin – tukiaseman pitäisi tämän automaattisesti käsitellä oikein, eli heikossa signaalissa UL vain 4G:n puolella.

      Millainen ulkoinen antenni?

    2. Ja yksi mahdollisuus saattaa olla se, että jos alueella on vielä tukiasemia, joissa 5G:tä ei ole otettu käyttöön tai sitten 5G on todella heikko, voi tietyt päätelaitteet jäädä jumittamaan hitaissa yhteysnopeuksissa. Ratkaisuna on ottaa 5G pois käytöstä kunnes verkko on valmis. Käsittääkseni myös operaattori voi ajaa jotain päivityksiä verkkoon, jotka korjaavat tilannetta.

  10. Olin yhteydessä Huawein tukeen: 5G:tä ei saa CPE päästä pois asetettua, ainakaan tässä softaversiossa.. Joissain aiemmissa versioissa on voinut tämän asettaa 4G:lle(?). Purkissa on Huawein oma softa, ei operaattorin.

    Meillä tuo 5G UL yhteys on siis aivan onneton ja haittaa jo etäpalavereiden yhteyksiä (puhetta) ulospäin.. Operaattori siis tarjoutunut asentamaan tuohon lisäksi ulkoisen antennin, jolla saadaan ”fixed” 5G kotiliittymä. Sinänsä varmasti toimii paremmin kuin tuo pelkkä reititin sisällä. Kuitenkin pienoinen pettymys tämän uuden ja uljaan 5G tekniikan osalta asia.

    Ratkaisuna operaattori (DNA) on myös tekemässä jotain softapäivityksiä, jotta voivat hyödyntää 4G UL kaistaa 5G rinnalla. Tämä varmasti poistaa tuon pahimman UL ongelman, mutta aikataulua ei ole tiedossa.

    1. DNA:lla tosiaan on tietyillä alueilla 5G-verkon toimivuudessa vielä keskeneräisyyttä. Esimerkiksi Pohjois-Helsingissä ja Vantaan rajalla DNAn 5G NR-upload ei nouse yli 40-45 Mbps. Lisäksi upload menee NR:llä, koska DNA käyttää 700 MHz taajuutta ankkurina, joten preferoivat NR uploadia. Nämä rajoitteet tulevat varmasti tulevaisuudessa poistumaan kun saavat verkkoon softapäivitystä.

      DNA käyttää Huaweita 5G:ssä ja Ericssonia 4G-tukiasemissa, joten kahden vendorin käyttö on myös hieman haasteellista.

      1. Tällä softalla laitteen omistaja on ihan matkustaja. Laite arpoo verkon omineen, kiinasta tulevalla ohjauksella vai millä, en tiedä.

        Tällä softalla laite kannattaa jättää kauppaan.
        Huawein tekninen tuki on ystävällinen, mutta mitään konkreettista apua sieltä ei saa.

Kommentoi