Koti » Testissä Nokia FastMile 5G-reititin

Testissä Nokia FastMile 5G-reititin

Nokia FastMile 5G-reititin on sisäkäyttöön tarkoitettu 5G-reititin. Reititin tukee myös 4G-yhteyksiä. Laitetta myy tällä hetkellä vain Telia nettikaupassaan hintaan 899€. Tämä on hyvin erikoinen laite Suomen markkinoille, sillä tästä puuttuu täysin B20 (800 MHz) 4G-taajuuden tuki, joka on käytössä koko Suomen alueella. Taajuustuen perusteella tämä laite on suunnattu enemmänkin Australian markkinoille.

Tässä artikkelissa käydään hieman laitteen ominaisuuksia ja testataan nopeuksia.

Ominaisuudet lyhyesti

  • Qualcomm SDX50
  • CAT20 4G LTE-tuki 1 (2100 MHz) / 3 (1800 MHz) / 7 (2600 MHz) / 28 (700 MHz) / 40 (2300 MHz) (Huomaa, ettei päätelaitteessa ole tukea Suomessa käytetylle B20 800 MHz-taajuudelle).
  • 5G NR NSA-tuki n78 (3.5 GHz) taajuudella 20/40/60/80/100 MHz taajuuskaistoilla. 5G:tä vahvistaa 11dBi antennit.
  • Laitteessa tuki 256QAM/64QAM (DL/UL) modulaatiolle ja 4×4 MIMO:lle kaikilla taajuuksilla paitsi 700 MHz (B28).
  • Kahden taajuuden WLAN-tuki: 2.4 GHz B/G/N 3×3 ja 5 GHz AC 4×4 MU-MIMO 80 MHz.
  • 1 x 1 Gbps WAN Ethernet
  • 3 x 1 Gbps LAN Ethernet

Tuetut 4G ja 5G CA taajuuskombinaatiot löydät cacombos.com sivulta.

Nokia FastMile 5G toimii Suomessa vain Telian 5G-verkossa. Muissa verkoissa se toimii normaalisti 4G:llä.

Nokia FastMile 5G Gateway Datasheet

Kokemuksia laitteesta

FastMile 5G tarjoaa kattavat tiedot hallintapanelissa, jonka avulla voi seurata kuinka hyvä signaali laitteella on tukiasemaan. Taajuuslukkoa laitteessa ei ole ja muutenkin toiminnot ovat suppeahkot. Esimerkiksi DMZ/porttiohjaukset puuttuvat laitteesta käytettäessä mobiiliverkkoa.

Laitteen päällä on värilliset valot, jotka osoittavat tukiaseman suunnan ja signaalin voimakkuustason ja helpottavat arvioimaan yhteyden toimivuutta. 

Verkon tiedot näkyvät selkeästi Status -> FastMile Radio valikossa. Syvällisempiä teknisiä tietoja näkyy FastMile Statistics -sivulla.

Laitteen pohjasta löytyvät kaikki liitännät ja painikkeet sekä SIM-kortille paikka.

Testeissä laite toimi luotettavasti Telian 5G-verkossa eikä suurempia ongelmia ilmennyt. Mustanvärinen hallintapaneeli saattaa jakaa mielipiteitä, mutta asetuksia ei juurikaan tarvitse muuttaa kun ne kerran on saanut säädettyä kuntoon.

Nopeustestit

Teimme nopeustestejä muutaman eri tukiaseman alueella Itä-Vantaalla. Telian verkkoa laajennetaan koko ajan 5G:n osalta, joten uusia 5G-tukiasemia tulee lähes viikottain. Tästä huolimatta Telian 5G-peitto on vielä hyvin hajanaista ja pienillä alueilla, joten testit jouduttiin suorittamaan autossa. Tyypilliset nopeudet olivat 550-750 Mbit/s luokkkaa FastMilella. Verrokkina käytetty Oneplus 7 Pro 5G ja OnePlus 8 puhelimet saivat suunnilleen samanlaisia tuloksia.

Ensimmäinen testikohteemme oli Simonkylässä Vantaalla juuri valmistunut Telian 5G MassiveMIMO tukiasema.
Tukiasemassa oli B3 (1800 MHz) taajuus jo valmiina ja siihen oli lisätty päivityksen myötä B7 (2600 MHz) sekä B20 (800 MHz). FastMile osaa hyödyntää taajuuksista B3+B7+n78 (5G NR) -yhdistelmää.

Telia 5G MassiveMIMO tukiasema: eNB 145079, Simonkylä, Vantaa

Testasimme myös samaa MassiveMIMO tukiasemaa noin 500 metrin päästä, jolloin saimme vielä lähes 200 Mbit/s nopeuksia, jota voi pitää hyvänä arvona ottaen huomioon, että FastMile ei tue B20 (800 MHz) -taajuutta. Lähetysnopeus verkkoon päin tosin jäi hyvin vaatimattomaksi ja tässä 800 MHz matala taajuus auttaisi lähetyssuunnassa, jos laite tukisi sitä.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-30.png

Toinen testikohteemme oli Matarissa Vantaalla, jossa on myös uudehko Telian 5G 8×8-antenneilla varustettu tukiasema. Tukiasemassa oli B3 (1800 MHz) taajuus jo valmiina ja siihen oli lisätty päivityksen myötä B7 (2600 MHz) sekä B20 (800 MHz).

Parhaimmat nopeudet ylsivät hieman yli 800 Mbit/s tasolle, joskin tyypilliset nopeudet olivat 600-700 Mbit/s luokkaa. Testit suoritettiin tukiaseman välittömässä läheisyydessä.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-29.png
Telia 5G 8×8 tukiasema: eNB 145385, Viertola, Vantaa

Kolmas testikohteemme oli Viertolassa Vantaalla, jossa Vantaan Energian rakennuksen katolla olevassa mastossa oli Telian 5G 8×8-antenneilla varustettu tukiasema. Tukiasemassa oli B3 (1800 MHz) taajuus jo valmiina ja siihen oli lisätty päivityksen myötä B7 (2600 MHz) sekä B20 (800 MHz). Tulokset ovat samanlaisia kuin kahdessa edellisessä testikohteessa ja tulokset liikkuivat 600-700 Mbit/s tasolla.

FastMilen 5 GHz Wifi on myös erittäin nopea ja sen kautta nopeustesteissä saavutettiin yli 550 Mbit/s nopeuksia OnePlus 8 Pro puhelimella kun Telian 5G-yhteys oli käytössä FastMilella.

Yhteenveto

Nokia FastMile osoittautui luotettavaksi laitteeksi testeissä ja 5G toimi pääsääntöisesti hyvin. Käyttöliittymä kertoo tarvittavat tiedot, joskin mustapohjainen hallintasivusto ei varmasti ole kaikkien mieleen. Laitteen antennit toimivat hienosti ja vahvistivat signaalia erittäin hyvin myös sisätiloissa.

Suurin ongelma laitteessa on B20 (800 MHz) -taajuustuen puute, joka on hyvä 4G-ankkuritaajuus 5G:lle ja varmistaisi vakaan yhteyden myös heikommalla 3.5 GHz 5G-signaalilla. 5G-signaali vaimenee merkittävästi rakennuksista ja muista kiinteistä esteistä, joten sisätiloihin tarkoitetun 5G-laitteen toimivuus kannattaa tarkistaa ennen laitteen lopullista ostamista. Lisäksi FastMilen hinta on edelleen sama kuin julkaisuhetkellä, joten lähes 900 euron hintaa voi pitää kovana tämän hetken muiden 5G CPE-laitteiden hintataso huomioiden.

4 kommenttia artikkeliin “Testissä Nokia FastMile 5G-reititin”

  1. Elisa toi tämän laitteen kotiin, yrityksille tarkoitetun 5G Netti Lite liittymän mukana. Espoon Laajalahdessa testattuna ei saa sisätiloissa minkäänlaista 5G yhteyttä aikaiseksi ja 4G tarjoilee lähes -108dBm ja nopeudet sen mukaisia noin 40/4 hieman paikasta riippuen.

    1. Laajalahdessa ei ole kaikkialla Elisan 5G-peittoa, kannattaa katsoa kuuluvuuskartasta tilanne omaan käyttöpaikkaan. Jos 4G:n voimakkuus on -108dBm (huonohko) niin 5G n78 3.5 GHz ei todennäköisesti toimi myöskään sen takia sisällä ollenkaan. Vaimenee liikaa. Suosittelen ulkoyksikköä 5G-käyttöön.

  2. Jep, ulkoyksikön olisin mielelläni ottanutkin, mutta tällä hetkellä Elisan yrityspuolella ei ole tarjolla kuin tuota Nokian pönttöä. Kotiliittymänä saisi ulkoyksiköllisen version, mutta sen kanssa tulee sitten verotuksellisia ongelmia, kun liittymä on työnantajan nimissä.

    Elisalle soiton jälkeen Laajalahden tilanne on parantumassa jo syyskuussa, kun päivittävät Laajalahden tukiasemia. Täytyy elää siihen asti tällä ja miettiä jatkotoimenpiteitä sen jälkeen.

  3. Turussa testissä kyseinen laite. Telian 5G liittymällä.
    Ainoa todellinen harmi tässä purkissa on tällä hetkellä, että hän hukkaa 5G yhteyden päittäin. Ei auta kuin laitteen boottaus ja taas 5G toimii. Antennin swiippausta kokeiltu joka toinen tunti, ilman vaikutusta.

Kommentoi