Koti » Testissä ZTE MC801 5G-reititin

Testissä ZTE MC801 5G-reititin

ZTE MC801 5G-reititin on Elisalla myynnissä oleva 5G-reititin, josta on todella heikosti tarjolla teknisiä ominaisuuksia tai ohjeita. Kiitoksia Jani Tarvaiselle, joka mahdollisti laitteen testauksen. Hän käyttää tätä 5G:tä ADSL-yhteyden korvaajana Vantaalla rivitaloalueella.

Elisa on lopettanut ZTE MC801 5G-reittimen myynnin.

Tekniset ominaisuudet

  • Qualcomm x50
  • CAT20 4G LTE-tuki Suomessa: 1 (2100MHz), 3 (1800MHz), 7 (2600Mhz), 20 (800MHz) ja 28 (700Mhz)
  • 5G NR NSA-tuki ainakin n78 (3.5GHz) taajuudelle.
  • Laitteessa on tuki 256QAM/64QAM modulaatioille ja 4×4 MIMO 1,3,7 taajuuksille.
  • 1x 10Gb Ethernet (LAN1) ja 1x 1Gb Ethernet (LAN2)-portti. Elisan myytävässä versiossa ei ole RJ11-porttia puhelimelle.
  • USB-C portti (WPS-painikkeen alapuolella suojaluukun alla)
  • WLAN 2.4GHz + 5GHz ax -tuki.
  • Laitteessa ei ole tukea ulkoisille antenneille.

Elisan myymä laite on Elisan omalla firmwarella, joten 5G toimii vain Elisan omassa verkossa tällä laitteella. Muissa verkoissa toimii 4G normaalisti.

4G CA-combo yhdistelmät ovat listattu cacombos.com sivulla.

Hallintapaneelin ominaisuudet

ZTE:ssä on ihan hyvä hallintapaneli, joka tarjoaa perusominaisuudet kotiin. Ominaisuuksia löytyy, mutta hallintapanelin järjestys on sekava ja laitteen mukana ei tule kunnon käyttöohjeita. Tärkeimpinä ominaisuuksina tässä reittitimessä on EN_DC-lukko ja DMZ/Porttiohjaukset.

5G EN_DC -taajuuslukko voi olla hyödyllinen, kun voidaan valita 4G-ankkuritaajuudeksi matalamman taajuuden manuaalisesti. Taajuuslukko antaa valita ankkuritaajuudeksi 4G:ltä 1, 3, 7, 20 tai 28. Tällä hetkellä ei ole muita 5G-reitittimiä, jossa voisi valita ankkuritaajuutta hallintapaneelista.

Nopeustesti

Nopeustesti suoritettiin rivitalon pihalla Vantaalla. Elisan 5G-tukiasemalle on noin kilometri matkaa ja lähimmälle 4G-tukiasemalle noin 400 metriä. Ilman taajuuslukkoa laite yhdistää vahvemman signaalin tarjoavaan 4G-tukiasemaan.

5G:n n78 (3.5GHz) taajuudella näyttäisi hallintapanelin mukaan olevan todella hyvä signaalinvoimakkuus -96dBm verrattuna ankkuriin B28 (700MHz) -93dBm. Näyttäisi että tukiasemalla toimii beamforming loistavasti.

5G tarjoaa siis parempaa nopeutta langattomasti kuin 4G-yhteys vaikka olisikin heikompi signaalin voimakkuus nyt. Tietysti 5G:llä ei ole paljon käyttäjiä vielä verrattuna 4G:llä. Matalampaa latenssia saa vielä kyllä odottaa vuosia ennen kuin 5G siirtyy käyttämään omaa core-verkkoa 4G:n coren sijasta.

Muokattu 30.4.2020: Lisätty tuotteen saatavuuden päättymisestä Elisalta

14 kommenttia artikkeliin “Testissä ZTE MC801 5G-reititin”

  1. Mitä on tukiaseman ja reittimen välissä? Metsää? Soveltuuko se ulkokäyttöön? Eli pelkääkö se vettä ja pakkasta?

  2. Molempiin suuntiin on edessä kevyttä metsää ja avointa tilaa (niittyä/tietä). Ei ole tämä ZTE ulkokäyttöön suunniteltu, mutta toki sisälaitteilla voi jokainen omalla vastuullaan rakentaa kotelointia. Kuuluvuus on kuitenkin ulkona paljon parempi.

    Rankkoihin olosuhteisiin vaikkapa katolle olla haastavaa saada tiivistä kotelointia, mutta suojaisalle paikalle kuten parvekkeelle riittänee kevyempikin suojaus. Oikea ratkaisu on tässä pitkällä aikavälillä kuitenkin mielestäni ulkotukiasema, johon aion vaihtaa kun sopivia tulee markkinoille.

      1. Artikkelissa kerrotaan että ”nopeustesti suoritettiin rivitalon pihalla Vantaalla”.

        Onhan noita ulkotukiasemia markkinoilla, mutta valikoima on vielä suppea. Käytännössä Huawei CPE Win ja sitten Huawei Outdoor CPE. Ensimmäisen saatavuus on juuri nyt heikkoa, ja toista myydään vain osana ”kiinteää” asennusta Elisa 5G Kotinetin osana. En tiedä onko näissä omaan käyttöpaikkaani oleellista taajuuslukitusta.

        Jos haluaa tänään ulkotukiaseman niin helpointa lienee tilata avaimet käteen paketti operaattorilta. Itse odotan toisen sukupolven laitteita, joita pitäisi tulla myyntiin tämän vuoden puolella useammalta valmistajalta. Toki maailmantilanne on sellainen että saattaa viivästyä, mutta siihen asti tämä ZTE:n laite toimii hyvin omassa käytössäni.

  3. Itsellä Espoossa toimii iPhonen kautta 3 ja 4G todella huonosti ja jatkuvasti vaihtaa verkkoja. Kokeilen vielä jollain kaapista löytyneellä vanhalla 4G tukiasemalla, mutta odotukset huonoja. 5G jos signaali yltää joten kuten ja pakottaa siihen tilaan voisi ratkaista ongelmat – valokuitua/kaapelia aiempi porukka + naapuri ei sitten hankkinut kun sitä tarjottiin kohtuuhintaan. Kun tässä on tajuuslukko varmaan paljon parempi vaihtoehto jahka Saunalahti ottaa takas valikoimiinsa tai sitten tilaa muuta kautta. Olisko nyt toimitusvaikeuksien takia vaihdettu ei tajuuslukolliseen Huawei 5G CPE Pro:hon. https://elisa.fi/kauppa/nettiliittymat/mobiililaajakaista/Saunalahti-Mobiililaajakaista-5G-1000M

  4. Moi Ilan,

    4G-modeemeissa valikoimaa on paljon enemmän ja taajuuslukot löytyy aika monesta laitteesta. Itsellä toimi hyvin tuollainen ulkotukiasema kuuluvuuden parantamiseen. Itsellä on Zyxel LTE7460, joka on mielestäni aika kallis uutena (reilu 2v vanha malli), mutta Verkkokauppa.comin outletissa ollut silloin tällöin yksittäiskappaleita hintaan 150€.

    P.S. Mikäli sinulla ei ole Suomessa kaimoja niin ollaan Myllylän kautta EVTEKissä ja sen jälkeen satunnaisesti tavattu 🙂

  5. Aika kova pingi verrattuna ”normaaliin” 11-18ms 4G pinggiin. Onko 5g:ssä sama bufferbloat ongelma? Eli pistät pingauksen päälle vaikka Sonera. Fi ja tasaista alle 20ms tulee, mutta kun alat käyttämään yhteyttä (ei kaistan täydeltä), alkaa pingi pomppimaan holtittomasti?

    Sitten kun 4G lataa kaistan täydeltä, pingi nousee useisiin satoihin..
    Kokemuksia?

  6. Thanks for posting this article and making me aware of the ZTE 5G router.

    I recently moved to a new place in Vantaa, and the Huawei 5G CPE Pro that was working at our old apartment was flipping back and forth between 4G and 5G at the new address, despite reporting a strong 5G signal from the tower (~400m). I even tried Elisa’s 5G Kotinetti, but the outdoor modem they use is basically the same Huawei modem, and the electricians weren’t able to find anywhere to install it that received a reliable signal.

    I ordered the ZTE MC801 when it came back in stock on Elisa’s website, and it only took a few minutes to figure out the best band lock setting for our location. Now we’re consistently seeings speeds of 300-400 Mbit/s, and more importantly, the connection is stable.

  7. Mistäs tuota taajuutta pääsee modeemin hallintapaneelissa vaihtamaan? yksi kuva on kohdasta, jossa on tuo en-dc vaihtaminen menossa, mutta mistä tuohon pääsee?

    1. MC801-mallista tämä löytyy kun valitset etusivulta 5G-valinnan alapuolelta Settings -> EN_DC Band Lock. Tätä asetusta ei ole enään ainakaan Elisan myymässä MC801A-mallissa.

Kommentoi