Koti » Tietoturvan joululahjavinkit 2018

Tietoturvan joululahjavinkit 2018

Tähän artikkeliin poimisin LinkedIn:stä tietoturvallisia jouluvinkkejä itselle että läheisille. Osa on ilmaisia ja osa maksullisia sekä osa vaatii vähän enemmän työtä. Toivottavasti näistä on sinulle tai läheiselle hyötyä!

Salasanan hallintasovellus (0-20€/vuosi)

Salasanan hallintasovellukset (Password Manager) ovat salasanoja varten kehitetty tallennuspalvelu. Palveluntarjoajina näissä ovat suosituimpina LastPass, Dashlane ja 1Password. Myös avoin KeePass on suosittu, mutta se toimii parhaiten yhdellä tietokoneella.

Ideana on että sinun ei tarvitse muistaa kymmeniä salasanoja, vaan riittää että muistat vain muutaman salasanan. Myös salasanojen luontikin on helppoa, sillä salasana hallintasovelluksissa on myös salasanan luontityökalu vahvojen salasanojen luontiin. Muista suojata kuitenkin salasanan hallintasovellus hyvin ja vähintään kaksivaiheisella tunnistautumisella.

Kaksivaiheinen tunnistautuminen käyttöön (0-50€)

Kaksivaiheisen tunnistautumisen avulla estät ulkopuolisten kirjautumisen käyttäjätilillesi, mikäli esimerkiksi salasanasi joutuisi ulkopuolisen haltuun. Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa sinun tunnistuslaitteella on ketakäyttöinen koodi jonka syötät sivustolle. Koodi generoidaan algoritmin avulla, minkä puhelimen sovellus laskee yleensä kellon ajan mukaan. Toinen vaihtoehto on laitteella toimiva Yubikey, joka tarjoaa parhaimman suojauksen.

Kaksivaiheista tunnistautumista tukee moni verkkopalvelu kuten WhatsAppFacebook, Twitter, Instagram, Snapchat jne… Myös Google-tili, Apple ID ja Microsoftin tili tukevat kaksivaiheista tunnistautumista. Kaksivaiheista tunnistautumista tukevat palvelut löydät täältä.

Emme suosittele tekstiviestillä käytettävää kaksivaiheista tunnistautumista.

Varmuuskopiointi valokuville (0-50€/vuosi)

Muista varmuuskopioida tärkeät valokuvat aina! Ei ole ensimmäinen kerta kun puhelin hajoaa, katoaa tai tietokoneen kiintolevy menee rikki.

Esimerkiksi Google Kuvat tarjoaa ilmaista tallennustilaa korkealla kuvanlaadulla rajattomasti palvelussaan, mikäli ei ole valmis maksamaan varmuuskopioinnista. Lähetyskoko tulee muuttaan Googlen Kuvat-palvelun asetuksista. Mikäli haluaa alkuperäisellä tallennustilalla, on käytössä oletuksena 15Gt-ilmaista tallennustilaa.

Toinen vaihtoehto on käyttää Microsoftin OneDrivea joka myös on todella edullinen usein Office365-paketin yhteydessä.

Applella on oma Apple iCloud mikä toimii myös hyvänä varmuuskopiointipalveluna.

Rekisteröinti Haveibeenpasswd-sivustolle (0€)

Haweibeenpasswd -sivusto kerää tietoja verkkopalveluiden tietomurroista ja tässä palvelussa voit selvittää onko mahdollisesti tunnuksesi vuotanut tietomurroissa. Palvelusta voit tilata itsellesi ilmaisen ilmoituksen sähköpostiin mikäli tulevaisuudessa tietomurto koskettaisi omaa sähköpostiosoitetta.

Rekisteritietojen luovutuskielto Trafin sivuilta (0€)

Ajoneuvosi rekisterinumerolla voi kuka tahansa hakea tietojasi oletuksena Trafin rekisteristä. Tällöin saadaan selville mm. kotiosoitteesi ja tällä tavoin on tehty Suomessa myös asuntomurtoja kun havaittu missä asukas on.

Rekisteritietojen luovutuskiellon voi tehdä Trafin asiointisivustolla.  Kirjaudu sivustolle verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Valitse kirjautumisen jälkeen valitse ”Omat tiedot” ja Tietojenluovutus välilehti.

Väestörekisterikeskuksen tietojen luovutuskielto (0€)

Väestörekisterikeskuksen palvelun avulla voit asettaa tietojenluovuttamiskiellon. Suositus on vähintään kieltää suoramarkkinointia, niin markkinointiyritykset eivät saa tietojasi väestörekisterikeskuksesta markkinointitarkoituksiin.

Postin muuttosuoja

Postin muuttosuojan avulla estät postin osoitemuutoksen tai jakelukeskeytyksen asettamisen kun suojaus on päällä. Tässä on ohje kuinka saat tämän käyttöön

Suomen Asiakastieto Oy:n realiaikainen luottotietovahti (35.92€/vuosi)

Minun Omatietoni-palvelun avulla tiedät aina kun sinun luottotietojasi kysellään. Saat niistä jokaisesta sähköpostiisi tiedotteen. Myös tiedät kun luottotietoihisi tapahtuu muutoksia.

Nosto-, maksu- ja maarajoitukset maksukortteihin (Visa/Mastercard) ja verkkopankkiin sekä maksuilmoitusten käyttöönotto (0€)

Maarajoitukset tulee ehdottomasti olla maksukorteissa, jotta mahdollisesti varastettua tai kopioituasi maksukorttiasi ei voi käyttää ulkomailla maksamiseen. Suositus on valita maa-alueeksi Suomi oletuksena.  Tarvittaessa matkustaessa sallii ennen matkana alkua kohdemaan.

Useimmat pankit tarjoavat realiaikaiset ilmoitukset maksutapahtumista mobiilisovellusten kautta puhelimeen.

Laskut suoraan E-laskuna verkkopankkiin tai NetPostiin (0€)

E-lasku sopimukset saa sovittua verkkopankissa. Tätä varten tarvitset viimeisestä laskusta viitenumeron ja saajan tilinumero.  Näin maksaminen on entistä helpompaa kun laskut tulevat suoraan verkkopankkiin ja voit sielä vahvistaa ilman syöttämättä maksutietoja laskusta. Tietoturvallisesti parempi ettei laskut loju kotona tai postilaatikossa.

Lisäksi suositus on ottaa käyttöön Postin Netposti-palvelu, joka on maksuton sähköinen postilaatikkopalvelu. Palvelussa kaikki postit tallennetaan maksutta arkistoon ja on luettavissa sovelluksella että selaimella.

Lukittava postilaatikko tai lukko postilaatikkoon

Vielä kuitenkin perinteisiä kirjeitä postilaatikkoon toimitetaan, joten tietoturvasyistä on hyvä lukita postilaatikko. Näin ei varkaat vie postejasi!

Paperisilppuri identiteettivarkauden estoon (50-100€)

Paperisilppurin avulla tuhoat asiakaskirjat, joissa on sinun henkilötietojasi helposti. Ethän laita asiakaskirjoja, joissa on henkilötietojasi paperikeräykseen tai roskikseen! Paperisilppuri on edullinen identiteettivarkauden suoja.

Yksityisen matkapuhelinnumeron muuttaminen salaiseksi (0€)

Oletuksena matkapuhelinnumero löytyy mm. Fonectan palvelusta nimellä. Myös palvelusta löytää puhelinnumeroa vastaavan nimen ja osoitetiedot ellei ole kieltänyt. Suositus on kieltää vähintään osoitetietojen näkyvyys julkisesta hausta. Kiellon voi asettaa useimmiten teleoperaattorien asiakashallinnasta tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

VPN-palveluiden käyttö (10-100€/vuosi)

VPN-palveluiden avulla salaat verkkoyhteytesi kotikoneelta, puhelimelta etäpalvelimen välillä vaikuttaen verkkoyhteytesi seurantaa. Lisäksi se piilottaa tällä tavoin myös sijaintisi ja voit vaihtaa sijaintia. On suositeltavaa käyttää VPN-palveluja mm. suojaamattomia verkkoja käyttäessä (kuten avoimet WLAN-verkot). VPN-palvelun avulla myös voit kiertää mahdollista internet-sensuuria.

VPN-palveluja on todella paljon ja meillä tunnettu on F-Securen oma Freedome. Sen saa ostettua verkosta sekä myös Suomesta kaupasta suoraan. VPN-palvelut saa yleensä edullisemmin BlackFriday ja CyberMonday-päivinä, jolloin alennukset ovat vuositasolla yli 50% vähintään.

Tässä lyhyt lista muista käytetyistä VPN-palveluista:

Kokeilemalla selviää mikä VPN-palvelu on sinulle sopiva ja toimii parhaiten pääasiassa. Useimmat tarjoajat tarjoavat rahat takaisin takuun mikäli ei ole tyytyväinen. Ilmaisia VPN-palveluja en suosittele sillä kukaan ei suojaa tietojasi omalla hyvyyttään ja palveluiden ylläpito ei ole ilmaista.

Opasta läheisiäsi tietoturva-asioissa (0€)

Jaa tämä artikkeli läheisellesi ja opasta läheisiäsi parantamaan tietoturvaa.

 

Avainsanat:

Kommentoi