Koti » DNA korvaa Ericssonin 5G-tukiasemia Huaweilla

DNA korvaa Ericssonin 5G-tukiasemia Huaweilla

Hyvinkää oli DNA:n ensimmäisiä kaupunkeja, joihin rakennettiin 5G-verkko Ericssonin MassiveMIMO 5G-tukiasemilla. Samalla DNA päivitti 4G-verkon uusimpaan tekniikkaan. Testasimme viime lokakuussa verkon toimintaa Hyvinkäällä ennen kaupallista käyttöönottoa, kun nopeimmalla 4G-liittymällä oli pääsy 5G-verkkoon. Lokakuussa DNA esitteli Hyvinkään 5G-verkkoa myös Youtube-videolla. Videolla nähdään DNA:n tuotekehitysjohtajan esittelemänä nopeustestejä Kirjastoaukiolta.

Pieneksi yllätykseksi DNA ei ole jatkanut 5G:n käyttöönottoa Ericssonin kanssa, vaikka operaattorilla on pitkä yhteistyöhistoria Ericssonin kanssa. DNA valitsi vuonna 2014 Ericssonin 4G LTE-verkon toimittajaksi ja nykyisin suurin osa mobiiliverkosta on toteutettu Ericssonin tekniikalla. Elokuussa 2018 julkaistussa Youtube-videossa DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja, Pekka Väisänen sekä radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoivat olevansa erittäin tyytyväisiä yhteistyön tuloksiin 5G-verkkojen saralla.

Vuoden 2019 aikana puhalsivat muutoksen tuulet. Syitä Ericssonin taka-alalle jäämiseen voi vain arvailla. Voi olla mahdollista, että DNA:n uusi omistaja, Telenor, on vaikuttanut radioverkkolaitetoimittajan valintaan, sillä verkkolaitetoimittajan valinta ja Telenor-kaupat osuvat ajallisesti yhteen. DNA:n Q2/2019 tulosjulkistustilaisuudessa kerrottiin evaluoinnin olevan vielä käynnissä eikä toimittajaa tai toimittajia ollut vielä valittu. Hieman myöhemmin, Q3/2019 osavuosikatsauksen tiedotustilaisuudessa toimitusjohtaja Jukka Leinonen kertoi DNA:n hyödyntävän jatkossa usean eri laitevalmistajan tekniikkaa.

Kuitenkin kaikki nykyiset 5G-toteutukset ovat olleet Huawein tekniikalla toteutettuja, joten DNA:lla on selvästi siirrytty 5G:ssä kohti yhden valmistajan taktiikkaa. Havaintojemme mukaan Ericssonin tekniikalla toteutetut 5G-asennukset Hyvinkäällä sekä Vantaan Paarmarinteellä ovat vaihdettu Huaweihin. Ilmeisesti Huawein tekniikka rajoittuu vain tukiasemarautaan, sillä ns. core-verkko on lehdistötiedotteiden mukaan Nokian ja Affirmed Networksin toimittamaa. Kyseiset osat ovat turvallisuuskriittisimpiä osia verkosta.

Mikä sitten sai DNA:n vaihtamaan luottotoimittajaksi muodostunutta Ericssonin Huaweihin? Eräs syy Huawein valintaan saattaa olla hinta-laatusuhde. Huhujen mukaan Huawein tuotteet ovat reilusti edullisempia kuin länsimaisten kilpailijoidensa tuotteet. Niiden on myös väitetty olevan ylivertaisia ja teknisesti kehittyneempiä. Esimerkiksi Washington Post kirjoitti toukokuussa 2019 Alankomaalaisen KPN:n verkkolaitetoimittajavaihdoksesta seuraavasti (toimituksen käännös):

Last month, the Netherlands’ leading wireless carrier chose Huawei to provide equipment for its next-generation 5G wireless network. The carrier, KPN, insisted the choice was based on quality. But Huawei had another advantage: price.

Huawei underbid the existing vendor, Swedish firm Ericsson, by 60 percent, according to two industry officials who spoke on the condition of anonymity to discuss a sensitive matter — offering a price that wouldn’t even cover the cost of parts.

Viime kuussa Alankomaiden johtava matkapuhelinverkko-operaattori valitsi Huawein seuraavan sukupolven langattomien 5G-verkkojen toimittajaksi. KPN väitti päätöksen perustuvan puhtaasti laatuun, mutta Huaweilla kerrotaan olevan toinenkin etu: hinta.

Huawei alitti nykyisen toimittajan, Ericssonin, tarjouksen 60%:lla kahden alalla työskentelevän, nimettöminä pysyttelevän henkilön mukaan. Muilta toimittajilta Huawein tarjoamalla hinnalla ei olisi saanut edes pelkkiä osia.

Huawein teknologista etumatkaa ei voi täysin kiistää, sillä usean kuukauden kokemusten perusteella suomalaisten operaattoreiden Huawei-verkkoalueilla on ollut vähiten loppukäyttäjälle osoittautuvia ongelmia 5G-päätelaitteiden kanssa. Kahden muun toimittajan alueella on ollut satunnaista katkeilua ja yhteysnopeuden selittämättömän suurta vaihtelua, mutta aktiivisen kehitystyön myötä kokemukset ovat parantuneet. Hyvän toimivuuden taustalla olevia tekijöitä ei voida varmasti tietää. Osaltaan on huolestuttavaa, jos muut toimijat jäävät kehityksessä perään. Esimerkiksi Nokian haasteet eivät ole olleet vain yrityksestä itsestään johtuvia. Reefshark-järjestelmäpiirin myöhästyminen on tiettävästi seurausta Intelin 10nm tuotantoprosessin haasteista. Nokian Q3/2019-tulosjulkistuksen yhteydessä pidetyssä konferenssipuhelussa (ajassa 40:45) toimitusjohtaja Rajeev Suri myönsi vastatessaan analytiikon kysymykseen Reefsharkista erään laitetoimittajan tuottaneen Nokialle pettymyksen.

Hyvinkäällä DNA on vaihtanut 5G-tukiasemansa Huaweihin. Ylläolevat kuvat ovat Kaupunkisillan maauimalan vieressä olevalta tukiasemalta. Aika näyttää, mikä on Ericssonin rooli DNA:n verkoissa. Kakkostoimittaja on hyvä olla olemassa, mikäli suurvaltapolitiikan vuoksi yhteistyö Huawein kanssa vaikeutuu tai jopa estyy. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kiellettiin uusien Huawei 5G-tukiasemien asennukset vuoden 2021 alusta ja nykyiset Huawei-asennukset pitää purkaa 7 vuoden sisällä. Suomessa samanlaisia kieltoja ei ole näköpiirissä, mutta viime vuoden kansallisen turvallisuuden katsauksessa Suojelupoliisi on todennut mahdolliseksi turvallisuusuhaksi kriittisen infrastruktuurin päätymisen kybervakoilua tai kybervaikuttamista aktiivisesti harjoittavan valtion hallintaan. Suojelupoliisin johtaja Antti Pelttari kertoo lehdistötiedotteessa 5G-verkon investointien olevan osa kriittistä infrastruktuuria.

Artikkelia päivitetty 15.7.2020 klo 19.45. Korjattu kirjoitusvirhe.

8 kommenttia artikkeliin “DNA korvaa Ericssonin 5G-tukiasemia Huaweilla”

  1. Toivottavasti nämä halvalla ostetut kiinalaiset laitteet menevät vaihtoon kuten Britanniassakin. Suomi taitaa ollakkin ainoa maa missä näistä kiinalaisten laitteiden kieltämisestä ei ole edes keskusteltu. Jo tuo että myy 60% alle ericssonin osoittaa myynnin olevan polkumyyntiä kommunistisen puolueen rahoituksella jotta saadaan vakoiluverkkoa levitettyä. Kiitos ja näkemiin dna.

    1. Hei,
      Sitä ei tosiaan voi kuin arvailla, mitkä ovat olleet perusteet siirtyä Huawein kelkkaan. Tuskin kuitenkaan Suomessa tilanne on kovin erilainen kuin muissa maissa, joissa Huawei on saanut alaa. Monista lähteistä voi lukea hinnasta ja laadusta. Aika näyttää, mihin suuntaan suhtautuminen ja yleinen ilmapiiri muuttuu. Nyt mennään näillä mitä on.

  2. Daniel Johansson.

    Erikoinen ratkaisu suomessa. Sitten tietysti kun on saatu alihintaan ostettua kehutaan että on teknisesti hyvä. Kyllä siitä ei ainakaan ole mitään näyttöä mitä maailmalla tehty erilaisia nopeustestejä eri toimittajilla.

    1. Vertailuja ei tosiaan ole mediassa näkynyt. Mutta sitä seikkaa se ei poista, etteikö loppukäyttäjälle näyttäytyvä toiminta olisi erilaista toimijoiden välillä. Kansainväliset operaattorit ovat kyllä vertailuja tehneet ja tarkoin puntaroineet vaihtoehtoja. Moni päätynyt Huaweihin silläkin uhalla, että voi ilo loppua lyhyeen.

  3. Eli kielletty jo Australia,Uusiseelanti,Japani,Usa,Britannia,Vietnam,Tsekki,Virokin taisi olla…onko muitakin en muista mutta Ranska ei enää suositellut operaattoreille ja heidän isoinhan jo ottikin Nokian ja Huawei jäi ulos. Varmaan Kanadakaan ei salli vaikken ole muistaakseni päätöstä nähnyt. Intia juuri harkitsee ja eilen ilmoitti kiellon Tiktokille millä kiinalainen seuraa maailman nuorisoa. Huvittavaa että kiinassa sitä ei saakaan käyttää. Eiköhän lopulta kaikki Natomaat joudu kieltämään ja suomihan on Naton kumppanimaa.

  4. En näe mitään syytä miksi Huawei:n tuotteita ei voisi käyttää. Erityisesti kun core-verkko on eri toimittajan. Toivottavasti tämä Huawein vastainen vouhotus ja hyljeksintä loppuisi. Saataisiin hyvää ja edistyksellistä tekniikkaa lisää markkinoille sekä terveempää hintakilpailua.

  5. Se että laitteitaan alle tuotantokustannusten myyvä Huawei kehtaa väittää olevansa ”yksityinen firma” muiden vendorien rinnalla on iso vitsi.
    Vähän sama kuin joku väittäisi KGB:n olevan yksityinen firma mikäli sillä olisi verkkolaitteita myytävänä.

  6. Kiitokset hyvästä artikkelista. Toivottavasti Nokia saa pian SoC pohjaiset tuotteet markkinoille ja Intelin FPGA saadaan dumpattua – ainoastaan tällä voidaan kilpailla tulevaisuudessa Erkkiä ja kiinalaisia vastaan….Q2 osari ensi viikolla kertonee missä mennään, ericsson julkaisi vahvan tuloksen, nokian on pakko onnistua…

Kommentoi