Koti » Testissä DNA:n 5G-verkko

Testissä DNA:n 5G-verkko

Teleoperaattori DNA julkaisi lehdistötiedotteen DNA:n valmistautumisesta 5G-verkon käyttöönottoon. Lehdistötiedotteessa DNA kertoo, että laaja tekninen testaus on aloitettu ja valmistautuvat kaupallisen tarjonnan aloittamiseen. Lähdimme Hyvinkäälle selvittämään millaista uutta tekniikkaa DNA on asentanut tukiasemamastoihin.

Hyvinkäällä havaitsimme, että lähes jokainen keskustan alueen tukiasema on päivitetty uusimmalla mahdollisella Ericssonin tukiasematekniikalla. Käytössä on B28@10MHz 2×2 (700MHz) + B20@10MHz 2×2 (800MHz) + B3@20Mhz 4×4 (1800MHz) + B1@20MHz 4×4 (2100MHz) + B7@20MHz 4×4 (2600MHz) taajuuksia. 2600MHz taajuutta ei kuitenkaan ole ihan kaikissa tukiasemissa. Vaikka tukiasemissa oli viittä eri taajuutta niin tukiasema mahdollisti vain neljän eri taajuuden yhdistelmän käytön.

Lisäksi useissa tukiasemissa on 5G:n mahdollistavat Massive MIMO-antennit.

Kansankatu 4 -tukiaseman kokoonpano – siirtotienä Pihkalan keskusmastolle käytettävä radiolinkki.

 

Radiolinkki ja monitaajuusantenni

 

Tukiaseman Ericsson radioyksiköt 4G:tä varten
Ericssonin Massive MIMO-antennit ja 4G-radioyksiköt

Alempana kartassa on merkitty DNA:n 5G-antennit, jotka havaitsimme Hyvinkäällä:

  • Martti
  • Kansankatu 4
  • Pihkala
  • Mustamännistö
  • Kymppitalo
  • Paavolantornit
  • Ahdenkallio
  • VR:n konepaja (Digitan masto)

Lisäksi 5G:tä tukevat Massive Mimo antennit on asennettu Vantaan Parmarinteelle, jossa DNA on testannut aikaisemmin kiinteää langatonta (FWA) 4G:llä käyttäen 3.5GHz (B42) taajuusaluetta. 3.5GHz 4G-verkko on poistunut kuitenkin käytöstä ja korvattu kyseisessä paikassa 5G:llä.

Suorituskykymittauksia

Suoritimme suorituskykymittauksia DNA:n 4G-verkossa Xperia 1 -puhelimella ja 5G-verkossa muokatulla OnePlus 7 Pro 5G:llä. Puhelinta on muokattu sen verran, että se yhdistää myös muiden kuin Elisan 5G-verkkoon. Parhaimmat 5G-nopeudet saimme Kansankatu 4 tukiasemasta.

5G-nopeustesti Kansankadulla. DNA:n 5G-verkossa on hyvä lähetysnopeus, mutta latausnopeudessa Elisan Huawei 5G-verkko on nopeampi. DNA 5G-verkko ei mainosta 5G-logoa vielä, joten puhelin näyttää 4G:tä vaikka onkin yhteydessä 5G-verkkoon.

 

DNA:n 5G-tukiasemissa on käytössä 3.5GHz taajuudella 100MHz:n taajuuskaista

 

DNA:n 4G:llä 4CA:na saimme lähes 800Mbit/s nopeuksia Kansankadulla

 

3CA 1800MHz + 2100MHz + 2600MHz mahdollistaa Upload CA:n käytön Sony Xperia 1-puhelimella ja yli 100Mbit/s lähetysnopeudet DNA:n 4G-verkossa

Yhteenveto

DNA:n 5G-verkko ei ole vielä kaupallisessa käytössä, mutta DNA:n Matkanetti 4G MAX-liittymällä pystyimme jo testaamaan sitä. DNA:n puheliittymällä ei ole mahdollista tällä hetkellä käyttää 5G-verkkoa. Hyvinkään lisäksi pystyimme testaamaan DNA:n 5G-verkkoa myös Vantaan Paarmarinteellä. Helsingin keskustassa ei saatu DNA:n 5G-verkkoon yhteyttä.

DNA:n 5G-verkossa latausnopeudet jäivät hieman alhaisemmiksi kuin Elisan Huawein 5G-verkossa, mutta lähetysnopeudet olivat puolestaan DNA:n 5G-verkossa parempia kuin Elisalla. Joissakin kohteissa DNA:n 5G-verkko oli vielä hieman epästabiili, mutta tämä on ymmärrettävää, koska verkko on vielä testausvaiheessa. Verkon nopeudet todennäköisesti vielä nousevat, kun 5G-verkon kaupallinen avaaminen tapahtuu.

Artikkelia on kirjoittanut Juho, Minh ja Torsti.

Avainsanat:

2 kommenttia artikkeliin “Testissä DNA:n 5G-verkko”

Kommentoi