Koti » DNA testaa kiinteätä langatonta 3.5GHz-taajuudella Vantaan Paarmarinteellä

DNA testaa kiinteätä langatonta 3.5GHz-taajuudella Vantaan Paarmarinteellä

DNA testaa Vantaan Paarmarinteellä 3500MHz 4G LTE-verkolla toteutettavaa kiinteää langatonta (Fixed Wireless) ratkaisua Aamulehden artikkelin mukaan. Kiinteällä langattomalla yhteydellä tarkoitetaan sitä että, 4G-modeemi / päätelaite asennetaan kiinteästi esimerkiksi rakennuksen ulkoseinälle. Tällöin asennus on kiinteä verrattuna matkareitittimeen.  Parhaan mahdollisen toiminnan varmistamiseksi korkeat taajuudet, kuten 3500MHz vaativat, että päätelaite on asennettu ulos tai käytössä  on ulkoantenni.

CellMapperin kartalla on tukiaseman tarkka sijanti.
Ylempänä mastossa on DNA:n 4CA B1 (2100MHz) + B3 (1800MHz) + B7 (2600MHz) + B20 (800MHz) ja alempana B42 (3500MHz) antennit

Tukiasemassa ei ole havaintojen perusteella 5G NR-laitteita vaan pelkästään 4G LTE Massive MiMO (MaMIMO)-laitteet ja antennit. Lisäksi tukiasemassa on käytössä beamforming-tekniikka.

Huawei B2368-66 4G-ulkoantenni

Tukiasema on tuotantokäytössä eli sitä voi käyttää DNA:n liittymillä ja sopivalla päätelaitteella. DNA:lla on tarjolla Huawein B2368-66 4G-modeemi, joka tukee 3500MHz taajuusaluetta. Tätä päätelaitetta näytti olevan asennettuna alueen pientalojen antennimastoihin ja seiniin.

Itselläni ei ole Huawein päätelaitetta, vaan Essential Phone -älypuhelin, jolla testasin yhteyttä. Pääasiassa Euroopassa myytävät älypuhelimet eivät tue 3500 MHz-taajuusaluetta. Huawein laitteella saavuttaneen korkeampia nopeuksia mm. antenniratkaisun erojen (puhelimen antenni vs reitittimen antenni), mutta Essential Phone on käytettävissäni oleva laite, josta löytyy tuki kyseiselle taajuusalueelle.

Nopeustesti ladatessa Funetin FTP-palvelimelta. Tukiasemassa on kaksi 3500Mhz taajuutta käytössä
Nopeustestitulos Speedtest.net-sovelluksella.
Kuva tukiaseman juurelta. Antennien alapuolella on tukiaseman radioyksiköt.
Avainsanat:

Kommentoi