Koti » Elisa julkaisi 5G-verkon peittoaluekartan ja 5G-liittymät

Elisa julkaisi 5G-verkon peittoaluekartan ja 5G-liittymät

Teleoperaattori Elisa julkaisi ensimmäisenä omalla verkkosivuillaan 5G-verkon peittoaluekartan ja 5G-mobiililaajakaistaliittymät. Elisan mukaan 5G-verkko on tällä hetkellä tarjolla Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

Kävin paikan päällä Vantaalla katsomassa miten Elisa on rakentanut 5G-verkon. Alla on kuuluvuuskartta ja 5G-tukiaseman sijainti. 5G-tukiasema sijaitsee Tikkurilan Prisman katolla ja on suunnattu pohjoiseen/luoteeseen ja toinen tukiasema itään/kaakkoon. Katolla on kaksi Nokian 5G-tukiasemaa ja yksi Huawein tukiasema, joten näyttäisi että Elisa testaa vielä 5G-tukiasemia.

5G-tukiaseman peittoalue Vantaan Tikkurilassa. Kuvaan on lisätty tukiaseman todellinen sijainti ja antennien suuntaukset.  Lähde: Elisan Peittoaluekartta

Kun tarkemmin aluetta tarkastelee niin korkean rakennuksen katolta saadaan 3.5GHz taajuuden kuulumaan ulkona, mutta sisäkuuluvuus voi olla heikkoa. Siksi 5G:tä varten tarvitaan usein ulkoantenni, koska korkea taajuus ei läpäise hyvin esteitä.

Vasemmalla on Nokian 5G-tukiasema suuntana itä/kaakko, keskellä kaksi 2G/3G/4G-tukiasemaa ja oikealla Huawein 5G-tukiasema

Jotta 5G-verkkoa voidaan käyttää, tarvitaan sihen sopiva päätelaite ja liittymän. Elisa aloitti Huawei 5G CPE-Pro-laitteen ennakkomyynnin 899€ hintaan. Tässä 5G-laitteessa ei näyttäisi kuvien perusteella olevan ulkoista antennipaikkaa, joten suositus on asentaa päätelaite lähelle ikkunaa. En suosittele tätä 5G-laitetta mikäli käyttäpaikka on 5G-verkon reuna-alueilla tai laite käyttää 4G-verkkoa. Laitteen toimitukset alkavat kesällä, joten on odotettavissa nopeustestituloksia kesän aikana.

Elisa 5G-liittymien hinnat – nopeuden vaihteluväli on 10-1000Mbit/s asti. Elisan sivuilla ei vielä ollut kirjoitushetkellä tarjolla tarkempia tietoja liittymästä.

5G-verkko perustuu vielä aika paljon 4G:llä käytettävään tekniikkaan ja viive on tällä hetkellä sama kuin 4G-verkossa parhaimmillaan. Testasin viime kuussa Elisan 5G-verkon toimivuutta Turussa, jossa viive oli 12ms luokkaa.

Huomaathan, että kyseessä on TDD-taajuus, jossa ei ole erikseen lataus- ja lähetyskaistalle omaa taajuutta vaan vaihtuvuus tapahtuu ajoittain. Tästä syystä 4G-verkossa tullaan pääsemään lähes samoihin nopeuksiin kun mm. 3G:n 2100Mhz taajuus siirtyy 4G-käyttöön. TDD mahdollistaa latauspuolen priorisoinnin ruuhka-aikoina, jolloin kapasiteettia on enemmän lataussuunnassa.

Avainsanat:

Kommentoi