Koti » Elisa on ottanut käyttöön verkossaan Nokian uudet 3. sukupolven MassiveMIMO-radiot

Elisa on ottanut käyttöön verkossaan Nokian uudet 3. sukupolven MassiveMIMO-radiot

Elisa on ottanut käyttöön Nokian uuden sukupolven MassiveMIMO-radiot. Mt-Tech havaitsi ensimmäisen 3. sukupolven tukiaseman Itä-Uudellamaalla Myrskylässä. Nokian uusien Osprey-radioiden etuna on tuki täydelle 130 MHz kaistanleveydelle n78 (3500 MHz) taajuusalueella.

Lataus- ja lähetysnopeuksia kokeiltiin Oneplus 11-puhelimella, jossa oli käytössä uusin ohjelmistoversio. Latausnopeus asettui 5G NSA:ssa 1200Mbps tasoon. Testiympäristö oli maaseutua, joten monitie-etenemistä ei tapahdu samalla tavoin kuin tiheään rakennetussa kaupunkiympäristössä, jossa signaaliheijastumia on enemmän. Tästä syystä n78 osalta jäädään vain Rank 3 -tasoon, eli täyttä nopeushyötyä 4×4 MIMO:sta ei saada.

Lähetysnopeuden osalta nopeudet jäävät valitettavan heikoksi, vaikka ympäristö oli täysin esteetön ja olimme tukiasemaan nähden suoraan sektorin keskellä. Varmuuden vuoksi verkkoa kokeiltiin myös Oneplus 8-puhelimella. OnePlus 8 puhelimella lähetysnopeudet olivat huomattavasti parempia, vaikka laite on jo vanha. OnePlus 11 puhelin ei vaikuta toimivan uploadin osalta optimaalisella tavalla verrattuna muihin puhelimiin. Sama ongelma on toistunut muidenkin operaattoreiden verkoissa kyseisellä puhelinmallilla.

Kuvassa vasemmalla OnePlus 11 ja oikealla OnePlus 8. Lähetysnopeustesti tehty n78+LTE B3 -yhdistelmällä. Ero laitteiden välillä on merkittävä, jopa 50 Mbps OnePlus 8 hyväksi.

Uusimmalla päätelaitteella ei päästä automaattisesti parempaan suorituskykytasoon kuin vanhalla. OnePlus 11 on tältä osin iso pettymys. Alla olevassa kuvassa vasemmalla on Oneplus 11 ja oikealla Oneplus 8 Elisan 5G SA-verkossa. NR-CA:ta (100 MHz + 30 MHz n78) tukeva päätelaite (OP11) saavuttaa noin 1 Gbps latausnopeuden. Molempien puhelimien lataustestissä OnePlus 8 saa kaistaa noin 400 Mbps edestä eli 100 MHz kaistan kapasiteetti jaetaan puoliksi laitteiden välillä. NR-CA:ta tukeva OnePlus 11 saa vielä 200 Mbps edestä enemmän nopeutta 30 MHz leveämmästä taajuuskaistasta johtuen, joten NR-CA:sta on todellista hyötyä kovassa kuormitustilanteessa.

Yhteenveto

Ensimmäiset testit Nokian 3. sukupolven radioilla on nyt tehty Elisan verkossa. 130 MHz n78-kaista tuo odotetusti enemmän kapasiteettia verrattuna 100 MHz kaistaan. Silti nopeuspotentiaalia on vielä jäljellä kun käytetään 130 MHz kaistanleveyttä. Testipaikassa maaseudulla ei päästä yleensä parhaimpaan kokemukseen johtuen kunnollisen monitie-etenemisen puuttumisesta verrattuna tiiviimmin rakennettuihin ympäristöihin. Tukiasemien ja niiden radioiden ohjelmistot kehittyvät nopeaa vauhtia ja päivitykset ajan myötä parantavat 5G-tekniikan toimivuutta entisestään. Lisäksi päätelaitteen vaikutus toteutuvaan yhteysnopeuteen on suuri.

Onkin hämmästyttävää, että uusinta tekniikkaa (Qualcomm Snapdragon X70) oleva OnePlus 11 laite suoriutuu heikommin kuin kolmen sukupolven takainen (Qualcomm Snapdragon X55) OnePlus 8. Asia saattaa parantua myöhemmin ohjelmistopäivityksillä, mutta mahdollisesti heikompi RF-suunnittelu uudessa OnePlussassa voi olla yksi selittävä tekijä heikompaan suorituskykyyn erityisesti lähetyspuolella.

2 kommenttia artikkeliin “Elisa on ottanut käyttöön verkossaan Nokian uudet 3. sukupolven MassiveMIMO-radiot”

    1. Tervehdys!
      Telian omassa verkossa en ole vielä uusia Ospery-sarjalaisia havainnut. Toki Telia ja DNA käyttävät Ospreyta Yhteisverkossaan. Tähän on tarkoitus ottaa katsaus lähiaikoina.
      DNA:n käyttämästä Huaweista ei ole yhtä tarkkaa havaintoa, sillä erot ulkonäössä eivät ole suuria, eikä uusia 3500 MHz asennuksia ole paljoa viime aikoina ollut.
      Telian osalta kannattaa pitää silmät auki verkonparannuskartalla merkittyjen oman verkkoalueen 5G 3500 MHz päivitysten osalta. Oletan, että 2. sukupolven radioiden valmistus vähitellen lakkaa tai on jo lakannut, eikä niitä varmasti ole mahdottomia määriä varastoissakaan.

Kommentoi