Koti » IPv6 – seuraaja nykyiselle IPv4:lle

IPv6 – seuraaja nykyiselle IPv4:lle

IPv6 on nykyisen IP-protokolan (IPv4) seuraaja. Tärkein erona tässä on IPv4-osoitteeseen on osoitteiden määrä. IPv4-osoitteet uhkaavat loppua kokoajan (jo 20 vuoden ajan) mutta sen elinikää on pidennetty esimerkiksi osoiteenmuutoksilla (NAT) operaattorin verkossa.

Tärkein syy on IPv6:n käyttöönotolle on että IPv4-osoitteen loppuminen. Noh osoitteiden on pitänyt loppua jo aikoja sitten mutta vielä on jäljellä. Euroopassa IP-osoittiden hallinnoiva RIPE:n jakaa tällä hetkellä viimeisestä IPv4-aluestaan vain /22 kokoisia verkkoja eli 1024 kappaletta IPv4-osoitteita (Lähde). Nykyiset RIPE-jäsenet eivät voi hakea lisää IPv4-osoitteita.

Mutta vaikka meillä osoitteita on edelleen jäljellä, todellakin niukasti niin kyllä meidän tulisi jättää IPv4:sen tekohengitys ja siirtyä käyttämään IPv6-osoitteita. IPv6-osoitteiden suurimäärä tuo hämmennystä monelle mutta nimipalveluiden avulla sitä on aika helppo oikeastaan hallinnoida.

Monet verkkosivut jo tukevat IPv6-osoitteita kuten tämä blogi, Google, Facebookin, MTV:n, Iltalehti ja Viestintäviraston verkkosivut. Kaikki omani sivut ovat tukeneet IPv6-osoitteita jo vuodeta 2014 lähtien.

Vaikka suosittelen IPv6-osoitteiden käyttöönottoa, ei voida vielä kuopata IPv4-osoitteita vaan pidetään molempia rinnakkain käytössä pitkään. Kuitenkin kun IPv6-osoitteet on käytössä, ei tarvitse enään varmistaa julkisten IPv4-osoitteiden riittävyyttä.

IPv6-osoitteet Suomessa

Viestintävirasto järjesti 9.6.2015 kansallisen IPv6-käyttöönottopäivän, jolloin teleoperaattori DNA ja Elisa ottivat IPv6-osoitteet kuluttaja-asiakkailla käyttöön. Teleoperaattori Telia (silloin Sonera) on ilmoittanut että tämä otetaan kuluttaja-asiakkailla kun verkon toiminnallisuus on varmistettu. Tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut tähän päivään menneessä eikä aikataulusta ole vielä tietoa.

DNA:lla IPv6-osoitteet on saatavilla mobiiliverkossa ja suurimmissa osissa DSL ja Ethernet-liittymissä.

Elisalla IPv6-osoitteet ovat saatavilla mobiiliverkossa.

Telialla on foorumin mukaan saatavilla 6RD-tekniikka, joka toimii kiinteässä verkossa. Tämän käyttöönottoon vaaditaan yhteensopiva päätelaite.

Myös monet pienemmät teleoperaattorit ovat ottaneet IPv6-osoitteita käyttöön. Yrityspuolella IPv6-osoitteita on ollut saatavilla jo pitkään sekä hosting puolella.

IPv6-osoitteiston tuomat etuudet ja haasteet

IPv6-osoitteistolla on paljon etuuksia, mutta myös haasteitakin.

Etuus:

  • Määrä, ei tarvitse enään laskea tai rajoittaa IP-osoitteiden määrää
  • Kaikilla laitteilla jatkossa ”julkinen” IP-osoite eli ei ole osoitemuutoksia käytössä. Näin ollen ei tarvitse enään säätää porttiohjauksien kanssa ollenkaan.
  • Prefix-Delegation (PD):n avulla operaattori voi jakaa asiakkailleen suoraaan ”blokkeja” DHCP:ltä. Yleensä jaetaan /48 tai /56 IPv6-blockkeja.

Haasteet:

  • Erityinen haaste on ymmärtää kuinka tärkeä palomuuri on. Muista estää sisällepäin tuleva IPv6 liikenne. En tiedä millainen tilanne on kuluttajareitittimissä nämä palomuurikäytänteet, toivottavasti ovat oletuksena estäneet sisällepäin tulevan liikenteen.
  • Yhteensopivuus laitteiden kanssa. Pääasiassa kuitenkin kaikki laitteet tukevat IPv6-osoitteita standardin mukaisesti.

IPv6-osoitteiden käyttöönotto on teleoperaattorien tehtävä verkossaan. IoT on tulossa muutaman vuoden sisällä laajempaan käyttöön, viimeistään 2020 jälkeen jolloin laitteiden määrä kasvaa ja tarvitsemme IPv6-osoitteita tällöin saadaksemme suoria yhteyksiä.

Hyödyllisiä linkkejä

Lähteitä:

 

Avainsanat:

2 kommenttia artikkeliin “IPv6 – seuraaja nykyiselle IPv4:lle”

  1. Ainakin omassa DNAn kaapeliyhteydessä on IPv6-tuki, mutta vain jos Cisco EPC3825-modeemin laittaa siltaavaan tilaan.

    1. DNA:lla on pisimmillään IPv6-osoitteita jakaamassa, mutta ilmeisesti kaapeliTV-verkossa ei jaeta DHCP-PD:llä (Prefix Delegration) joten pitää olla siltaavassa tilassa. Eli ei toimi ihan Viestintäviraston standardin mukaisesti tai sitten laitteesi ei tue DHCP-PD:tä…

Kommentoi