Koti » Kokeilussa Samsung Galaxy A42 5G

Kokeilussa Samsung Galaxy A42 5G

5G:tä keskihintaluokkaan

Samsung Galaxy A42 5G julkistettiin lokakuussa 2020 Samsungin A-malliston edullisimmaksi 5G-puhelimeksi 349€ suositushinnalla. Laite ei ole ensimmäinen edullisempi 5G-puhelin Samsungilta eikä se myöskään ole pelkkä 5G-päivitys A41-mallille. Muutoksia on tapahtunut rutkasti ulkokuorille ja puhelimen raudalle. Ajoittain samassa hintaluokassa myydään Samsung Galaxy A51 5G:tä, jonka suurin ero on Samsungin oman Exynos-sarjan järjestelmäpiiri ja resoluutioltaan luokkaa parempi näyttö.

Ostin muutama kuukausi sitten Xiaomi Mi 10 Lite 5G:n, mutta laitteen epävakaan 5G-toiminnan vuoksi laitoin sen kiertoon. Saatuani kohtuullisen vaihtotarjouksen DNA-kaupasta päätin valita Samsungin uutuusmallin, vaikkakin se on joiltain osilta Xiaomia jäljessä. Ratkaisevat ominaisuuserot minulle lopulta olivat Samsungin verkkotietoja kertova Service Mode sekä mahdollisuus ajaa Airscreen-verkkotestausohjelmistoa USB:n kautta ilman puhelimen roottausta.

Ensituntumat ja puhelimen rakenne

Samsung A42 5G on rakennettu muovikuorien sisään, joka ei ole poikkeus tässä hintaluokassa. Samsung kiistatta taitaa muovin käytön, sillä laitteen suuresta koosta huolimatta rakenne vaikuttaa jämäkältä eikä suuremmin taivuteltaessa anna periksi. Takataskussa päälle istumista laite kuitenkin tuskin kestää. Puhelimen etupuolelta löytyy 6,6″ HD+ Super AMOLED -näyttö, joka on suojattu Gorilla Glass 3:lla. Näytön yläreunassa on kameran pisaranmuotoinen aukko. Näytön reunoja kiertää ohut muovikaistale, joka on eräänlainen iskunvaimennin kehyksen ja näyttölasin välissä. Muovireunaa ei sormella niin herkästi erota, kuin mitä Xiaomi Mi 10 Lite 5G:ssa. Siinä vastaava toteutus tuntuu peräti ärsyttävän terävältä.

Näytön sisään on myös piilotettu sormenjäljenlukija, joka kokemukseni perustella toimii luotettavasti. Näytön yläreunasta löytyy kuuloke, mutta ei etäisyystunnistinta. Käytössä on jonkinlainen virtuaalinen etäisyystunnistin kytkemässä näytön pois päältä puhelimen korvalle asetettaessa. Puhelimen kaikki fyysiset painikkeet ovat edestäpäin katsottuna laitteen oikealla puolella ja niistä hallitaan lukitusta sekä äänenvoimakkuutta. Yhdistetty SIM/microSD-korttipaikka löytyy vasemmasta reunasta. Koska SIM2-paikka on fyysisesti sama kuin microSD-korttipaikka, voi laitteessa käyttää vain yhtä SIM-korttia yhdessä microSD-kortin kanssa. Muutoin laite taitaa kahden SIM-kortin puheluiden ja viestien vastaanottamisen datayhteyden ollessa aktiivisena jommalla kummalla korteista.

Näyttöön ei ole asennettu suojakalvoa vaan ostaja joutuu turvautumaan tarvikevalmistajien näytönsuojiin, mikäli sellaisille tarvetta kokee. Suojakoteloita on kotimaisissa verkkokaupoissa (Telia) tarjolla niin Samsungin alkuperäistä ClearView-mallia kuin tarvikevalmistajien keinonahkaista lompakkokoteloa. Lompakkokotelot tuovatkin toivottua suojaa laitteelle, sillä Samsungin edullisten mallien tapaan on A42 5G:n takakansi kirkasta muovia. Paljaaseen käteen A42 5G on erittäin, jopa pelottavan liukas. Leveä ja pitkä puhelin on isohko yhden käden käyttöön, mutta 193 g painoisena se tuntuu kädessä vakaalta. Laitteen kumpikaan pää ei ole painavampi. Takakantta hallitsee neliportainen Prism Dot White -kuviointi ja neljän kameran kyhmy. Valon osuessa takakannen kuviointiin syntyy näyttävä prismaefekti. Varjopuolena lompakkokotelosta on mainittava puhelimen koon huomattava kasvu, eikä se varmasti kaikista tiukimpien farkkujen taskuun mahdu. Kiiltävä muovipinta ei myöskään varmasti ole kulutusta kestävä, vaan hiekka ja muut epäpuhtaudet varmasti naarmuttavat sitä.

Kotimaisen Screenorin tuottaman kotelon kanssa puhelimen paksuus on miltei kaksi senttiä ja sen kyllä jopa Carharttin farkkujen taskussa huomaa.

Lippulaivamallien osalta laitevalmistajat ovat karsineet joitain perinteisiä ominaisuuksia, kuten 3,5mm kuulokeliitännän ja laturin uusimmista laitejulkaisuistaan, mutta Samsung ei tähän ole ryhtynyt edullisempien laitteiden osalta. A42 5G:n alareunasta löytyy USB-C (USB 2.0) portin lisäksi tuttu ja turvallinen 3,5 mm kuuloke/mikrofoniliitin, joka nopealla kokeilulla jaksaa soittaa kohtuu hankaliakin kuulokkeita kiitettävästi (AKG K240 Studio). Alareunassa on vielä laitteen kaiutin, joka kyllä toistaa musiikkia voimakkaasti. Kovin kauniiksi ei kaiuttimen äänenlaatua voi kuvailla vaan se on ohut ja diskanttipainotteinen. Suuremmalla voimakkuudella ääni jopa ikävästi säröytyy. Satunnaiseen käyttöön se kyllä riittää.

FM-radio – mukava lisä viihdetarjontaan

Laitteesta löytyy myös hieman harvinaiseksi käynyt FM-radio, joka toimii Xiaomin vastaavaa luotettavammin. Mi 10 Lite 5G:n FM-radio oli kokeiluni pohjalta käyttökelvoton, koska hieman heikommassa kuuluvuudessa se vain etsi uudelleen ja uudelleen vaihtoehtoista taajuutta eikä syksyn aikana ongelmaan ratkaisua reklamoinnistakaan huolimatta löytynyt. Kanavaa pystyi kuuntelemaan pätkittäin vain muutamia sekunteja. Toimintoa ei myöskään voinut kytkeä pois. Samsungin FM-radio sen sijaan tukee jopa RDF Radiotext-toimintoa. Radion käyttö toki vaatii langallisten kuulokkeiden käyttöä, sillä kuulokkeiden johto toimii radion antennina. Ohjelmia voi myös halutessaan tallentaa suoraan sovelluksesta.

Laitteiston ominaisuudet

Keskeisimmät ominaisuudet
NäyttöHD+ Super AMOLED, Infinity U, 20:9 kuvasuhde, 1600×720 pikseliä, 60 Hz
JärjestelmäpiiriQualcomm Snapdragon 750G, X52 2/3/4/5G-modeemi (Sub-6 GHz)
Muisti4 GB RAM, 128 GB ROM, (SD-korttipaikka yhdessä SIM2 kanssa, jompi kumpi käytössä)
VerkkoyhteydetMobiiliverkko + WiFi 5 (1×1) + Bluetooth 5.0 (aptX) + NFC
Akku5000 mAh , 15 watin pikalataus (pikalaturi kuuluu myyntipakkaukseen)
KameratTakana neljä kameraa, 48/8/5/5 Mpix , edessä 20 Mpix
KäyttöjärjestelmäAndroid 10 ja One UI 2.5 ohjelmisto (Android 11 päivitys odotettavissa)
Fyysiset mitat164,4 x 75,9 x 8,6 mm, 193 g

Suuri, mutta epätarkka näyttö

Nykypuhelimia tulee useimmiten verrattua näytön, järjestelmäpiirin sekä akun koon perusteella. Teknisiltä ominaisuuksiltaan A42 5G asettuu tiukasti keskiluokkaan, mutta Samsung on harmillisesti tehnyt joitain kompromisseja. Niistä suurin ja näkyvin on näytön resoluutio. Vaikkakin näytön markkinointinimi onkin HD+ Super AMOLED, Infinity U, jää resoluutio 1600×720 pikseliin, joka tarkoittaa 266 pikseliä tuumalle. Markkinointitermi ei pelasta näyttöä siltä totuudelta, että näytössä on helposti havaittavissa Pentile-alipikseliasettelun tuottamaa ristikkäistä kuviota ja pehmeyttä pienemmissä yksityiskohdissa. Näytön resoluutio on tuulahdus menneiltä vuosilta.

Erityisesti lähikuvassa on matalan resoluution tuoma rosoisuus havaittavissa

Mahdollisesti tätä hälventääkseen Samsung on asettanut oletuksena käyttöön kovin suuret fonttikoot sekä käyttöliittymän kuvakkeet. Tällöin muuten pinta-alaltaan suuri näyttö ei pääse loistamaan, vaan kaikki sisältö vaikuttaa zoomatulta. Voikin olla suositeltavaa säätää Androidin kehittäjäasetuksista DPI-asetusta esimerkiksi 480 pikseliin, jolloin 6,6″ näytöstä saa enemmän irti. DPI-asetuksen säätäminen on kuitenkin tasapainoilua sahalaitaisuuden siedon kanssa. Normaaleilla käyttöetäisyyksillä resoluution niukkuutta ei häiritsevästi huomaa jos siihen ei erityisesti keskity, mutta se on selkeä heikkous. Toisaalta matalempi resoluutio kuormittaa vähemmän näytönohjainta joten pelikäytössä saattaa olla saavutettavissa korkeampia ruudunpäivitysnopeuksia kuin vastaavilla Full HD -näyttöisillä puhelimilla.

Värintoistoltaan puhelimen näyttö on tuttua ja turvallista Samsungia. Joitain amoled-näyttöjä vaivaa värisävyjen tunkkaisuus ja sinisyys, mutta A42 5G selviytyy tästä puhtain paperein. Myöskään tummat sävyt eivät mene aivan tukkoon ja vihertäviksi hämärässä katsottaessa (black crunch), mikä on kiitettävää. Puhelimessa voi ajastaa sinivalosuodattimen käyttöön yöajaksi, joka ainakin periaatteessa pitäisi säästää silmien väsymistä ilta-aikaan. Huippumalleista laajoja värisävyn säätöjä ei ole laitteeseen lisätty, vaan on tyydyttävä lähinnä kirkkaudensäätöön ja perustason sävyjenhallintaan.

Näytön virkistystaajuus on perinteinen 60 Hz , kun monella kilpailijalla tässä hintaluokassa on jo tarjota vähintään 90 Hz virkistystaajuudella toimiva paneeleja. Virkistystaajuuden kasvu näkyy lähinnä toiminnan ja animaatioiden sulavuutena ja peleissä siitä voi saada jotain hyötyä. Virkistystaajuutta voidaan pitää mukavuusominaisuutena, koska mitään käyttöä se ei varsinaisesti estä tai haittaa. Tosin kerran korkeampaan virkistystaajuuteen tottuneena paluu 60 Hz tasolle voi olla sokki.

Iso ja pitkään kestävä akku

Laitteessa kiitettävää on suuri akku, jossa riittää virtaa helposti parin kolmen päivän käyttöön sisältäen pikaviestinten, verkkoselainten ja videoiden katselua. En huomannut suurta eroa akunkulutuksessa siirtyessä 4/5G-verkkojen välillä, mutta toistuvien nopeustestien ajaminen ja useiden satojen gigatavujen tiedostojen lataaminen dev/null -kansioon saa akun tyhjentymään. Puhelimelle kohdistamani rääkki tuskin vastaa kenenkään päivittäistä käyttöä, mutta oli ilahduttavaa huomata, että toistuvien nopeustestien aiheuttamaa ylikuumenemista ei ainakaan syksyisessä säässä ilmennyt.

Akun lataaminen tapahtuu USB-C portin kautta Samsungin perinteisellä 15W Adaptive Charging-laturilla, joka toimitetaan myyntipakkauksen mukana. Nopealla kokeilulla laite ilmoitti latautuvansa pikalatauksella myös geneerisellä 18W USB-PD laturilla. Tyhjästä täyteen latautuminen kestää valmistajan mukaan noin puolitoista tuntia, joka tuntuu hieman pitkältä verrattuna joihinkin kilpailijoihin. Toisaalta on hienoa, että mukana tuleva laturi on pikalaturi.

Snapdragon 750G – keskihintaluokan suorituskykyinen 5G-järjestelmäpiiri

Samsung on valinnut A42 5G.n järjestelmäpiiriksi uudehkon Qualcomm Snadragon 750G:n, jonka kaverina on 4 GB LPDDR4X -muistia. Muistin määrää voinee pitää ehdottomana miniminä, jota vuonna 2020 julkaistavassa keskihintaluokan laitteessa voi suvaita. Device Info HW-ohjelmalla tarkastellen laitteen RAM-muistista on tyhjäkäynnillä käytössä reilusti yli puolet. Androidin muistinhallinta on sangen kehittynyt, ja se osaa tarpeen tullen vapauttaa muistia sulkemalla taustasovelluksia. Grafiikan piirtämisestä näytölle vastaa Adreno 619-näytönohjain, joka jaksaa perustason pelaamisen.

Keskusmuistin käyttö Device Info HW:n mukaan

Snapdragon 750G on uudempi kuin monista kilpailevista tuotteista löytyvä Snapragon 765G, mutta ensimmäisenä mainittu on selvästi eri tuote kuin vain uudelleentuotteistus. Ratkaiseva ero on valmistusprosessi, sillä 750G on valmistettu 8 nm prosessilla ja 765G vastaavasti 7 nm prosessilla. Lisäksi prosessoriytimet on jaoteltu SD 750G osalta 2+6 kofiguraatioon (2x 2,2 GHz Kryo 570 Gold + 6x 1,8 GHz Kryo 570 Silver) kun SD 765G prosessoriytimet ovat 1+1+6 (1x 2,3 GHz Kryo 475 Prime + 1x 2,2 GHz Kryo 475 Gold + 6x 1,8 GHz Kryo 475 Silver). Näistä SD 750G:n tehoytimet ovat uudempaan ARM Cortex-A77-ytimeen pohjautuvia, kun SD 765G luottaa Cortex-A76:een. Kryo-tuoteperheen ytimet ovat Qualcommin tarpeisiinsa muokkaamia eikä suoraan verrattavissa ARM:n omiin tuotteisiin.

Tehoja päivittäisessä käytössä on ollut riittävästi. Suoranaista hidastumista tai tökkimistä ei ole suuremmin ilmennyt käyttöliittymän osalta, mutta joillain erittäin raskailla verkkosivuilla on pientä nyppimistä havaittavissa verraten luokkaa nopeampiin Snapdragon 865-laitteisiin. Lisäksi sovellusten välillä vaihtaminen ei ole yhtä sulavaa kuin joissain muissa laitteissa. Synteettisissä suorituskykytesteissä SD 750G pohjainen Samsung Galaxy A42 jää toki roimasti tämän hetken lippulaivapuhelimille. Laitteen suorituskyky onkin jossain parin vuoden takaisten SD 835 – 845 puhelimien maastossa. Suorituskyky on kaikin puolin riittävää, eikä mitään ratkaisevasti ärsyttävää tökkimistä ilmennyt

Suorituskykytestit

Synteettisistä suorituskykytesteistä laite selviää odotetunlaisesti. Suorituskyky on linjassa esimerkiksi SuomiMobiilin Xiaomi Mi 10 Lite 5G -testiartikkelissa kokeiltujen Snapdragon 765G-piirisarjaisten puhelimien kanssa. Joissain yksittäisissä testeissä Snapdragon 750G peittoaa versionumeroltaan edellä olevan isoveljensä. 3D-testeissä kuitenkin A42 5G jää jälkeen, vaikka tilannetta on helpottamassa matalempi näytön resoluutio.

TestisovellusPisteet
Geekbench 5 (single/multi core)644 / 1774
3DMark (Wild Life, Sling Shot Extreme)1106 / 2811

Verkkoyhteydet

5G-suorituskyky ja puhelut

Puhelimen yksi avainominaisuuksista on tuki 5G-verkoille. Qualcommin X52-modeemi tukee erilaisia taajuusyhdistelmiä kiitettävästi. 5G verkkojen osalta tuki löytyy 5G NR NSA-taajuuksille 1, 3, 5, 7, 8, 28, 40, 41 ja 78, joista 78 on tällä hetkellä Suomessa yleisimmin käytössä oleva. Lähitulevaisuudessa on tulossa käyttöön 28, eli 700 MHz taajuusalue. Kävimme tammikuun toisella viikolla Hartolassa, jossa Elisalla on n28-verkkoa eikä laite ainakaan suoraan yhdistänyt n28-verkkoon. Yhdistämättömyyden syy jäi epäselväksi. Tulevaisuudessa avautuville 5G SA-verkoille modeemipiirissä on tuki, mutta on mahdotonta ennustaa, tuoko Samsung vielä vuoden parin päästä ohjelmistotukea edullisen hintaluokan laitteelle.

Myös 4G LTE-verkot ovat vankasti tuettuja, mutta huomionarvoista on 4×4 MIMO-toiminteen olevan mahdollinen Suomessa vain 2600 MHz:n taajuuksilla, eli B7 ja B38. Lisäksi laite on inter-band CA:n osalta rajoittunut kolmeen taajuuteen. Teoriassa Suomen Yhteisverkon alueella laite voisi tukea 4CA:ta.

Kokeilimme laitetta kaikkien kotimaisten operaattoreiden 5G-verkoissa Lahden lähialueilla. Pääasiassa toiminta oli hyvää ja vaikuttikin siltä, että laitteen kyky vastaanottaa n78-taajuutta on jossain määrin parempi kuin luokkaa kalliimman Oneplus 8-puhelimen. Erona saattaa olla muovinen rakenne, sillä 3,5 GHz taajuus varmasti kärsii kaikista ylimääräisistä esteistä antennien ja tukiaseman välillä. Parhaimpaan suorituskykyyn pääsimme DNA:n verkossa. Latausnopeus kiihtyi testikerrasta toiseen yli gigabitin nopeuteen ja lähetysnopeuskin oli yli 100 Mbps. Testipaikka oli Lahdessa, Kyösti Kallion kadulla. Voikin sanoa, että korkea hinta ei ole huippunopeuden takuu vaan edullisemmallakin laitteella voi päästä loistavaan lopputulokseen. On toki muistettava, että siinä missä kehittyneempien laitteiden modeemit kykenevät jopa 20 radiolähetteen (streams) samanaikaiseen käyttöön, on X52-modeemi rajoittunut 12 streamin käyttöön. Tämä vaikuttanee tilanteissa, joissa verkko on ruuhkainen. Kehittyneemmällä laitteella saa enemmän taajuuskapasiteettia käyttöönsä ja siten keskimääräisesti korkeampia nopeuksia.

Laite tukee ainakin Telian verkossa VoLTE/VoWIFI-toimintoja, mutta puhelunaikainen äänikoodekki on rajoittunut AMR WB 23,85 Kbps tasolle eikä HD Voice + (EVS) koodekin tukea ainakaan nykyisestä ohjelmistosta löydy. Olen soitellut puhelimella joitain puheluita eikä moitittavaa ole ollut kuulokeäänessä eikä myöskään vastapuolelta ole kuulunut moitteita minun ääneni kuulumisesta. Puheluiden soittamisen yhteydessä on joskus ilmennyt tahattomia kosketussyötteitä, mahdollisesti etäisyyssensorin puutteen vuoksi. Laite tukeutuu jonkinlaiseen virtuaaliseen etäisyyssensoriin.

Wifi ja Bluetooth

Wifin osalta laitteen kyvyt ovat rajoittuneemmat. Pieneksi yllätykseksi Samsung on leikannut kuluja 1×1 SISO-wifin muodossa, eli 350€ hintaluokassa jo melko yleiseksi käynyt 2×2 MIMO loistaa poissaoloaan. Muuten wifi on tasoa 5 , eli tuki ac-verkoille toki löytyy. Testaten Ubiquiti UAP-AC-LR -wifitukiasemaan nopeustestiä DNA:n 400M kaapeliyhteyttä vasten päästään noin 260-290 Mbps nopeuteen, joka on varmasti riittävä. Vertailun vuoksi 2×2 MIMO:a tukevat laitteet saturoivat koko yhteyden päästen noin 400 Mbps tasolle. Huippunopeutta merkittävämpää on kuuluvuus, joka ainakin teoriassa pitäisi olla heikompi 1×1 SISO-toteutuksessa, erityisesti wifin kantaman raja-alueilla. Ongelmia ei kuitenkaan wifin suhteen ilmennyt.

Bluetooth on A42 5G:ssä tuettuna 5.0-tasoisesti. Laite on toiminut ongelmitta erilaisten bluetooth-laitteiden kanssa. Tarkkaa tietoa tuetusta audiokodekista ei löytynyt, mutta ilmeisesti tuki on rajoittunut perustasoiseen aptX-kodekkiin, joka kuitenkin on parempi kuin pelkkä SBC-kodekki.

Kamerat

Toisena täkynä Samsung mainitsee laitteen neljän takakameran tuovan yksityiskohdat esiin. Takakameroista kolme ovat varsinaisesti käyttäjän hallittavissa, kun syvyyskameraa käytetään lähinnä apuna erilaisten efektien luomisessa. Pääkamerana toimiva s5kgm2-sensori on ollut käytössä jo useassa Samsungin keskihintaluokan puhelimessa. Hyvässä valaistuksessa laatu on hyvää, mutta koska kuvanvakaajaa ei laiteesta löydy, on hämärämmässä kuvien onnistuminen kuvaajan käsien vakaudesta kiinni. Kamerasovellus ilmoittaakin usein edellisen kuvan olevan mahdollisesti epätarkka. Kameroiden zoomaus on puhtaasti digitaalista, koska optista zoomia ei tässä hintaluokassa ainakaan vielä ole ollut tarjolla. Digitaalinen zoomi tarkoittaa yksinkertaisesti kuvan rajaamista kennolta. Huomionarvoista on, että puhelimen parissa viimeisimmässä ohjelmistopäivityksessä on erikseen mainittu kamerasuorituskyvyn ja kuvanlaadun parannuksista.

Merkittävimmät kamerat ovat pääkamera, ultralaajakuvakamera ja etukamera. Makro- ja syvyyskamera ovat mukavia lisätyökaluja, mutta ainakaan makrokameralla ei mitään somejulkaisua tarkempaa suurennosta kannata ottaa. Usein samaan lopputulokseen pääsee rajaamalla pääkameran kuvaa. Syvyyskameralla ei itsellään voi ottaa kuvia vaan se auttaa syvyysefektin luomisessa. Kokeilla sitä pystyy erään testivalikon kameratestillä, mutta kameraa ei kuvaamiseen ole tarkoitettu.

Kameran kuvaustiloissa on kiitettävästi valinnanvaraa. Erilaisten taiteellisten suodattimien lisäksi on pro-tila, jossa kameran asetuksia voi tarkemmin hallita. Kuvat tallentuvat tarpeen mukaan myös 48MP kuvakoossa, joka tuo näkyville marginaalisesti enemmän yksityiskohtia. Varsinaisesti kuvaaminen tapahtuu 12MP laadulla, koska pääkameran sensori noudattaa Quad Bayer -alipikseliasettelua. Aiheesta enemmän voi lukea esimerkiksi Suomimobiilin vuoden 2019 kameravertailusta. Videokuvaus tapahtuu enimmillään 30 kuvan sekuntivauhdilla HD, FHD ja UHD-resoluutioilla. Näistä jälkimmäisellä ei ole käytössä videotehosteita tai ohjelmallista vakautusta.

KameraSensoriResoluutioAukon koko
PääkameraSamsung Isocell s5kgm248MP, 8000 x 6000F1.8
UltralaajakuvaSamsung Isocell Slim, s5k4ha8MP, 3264 x 2448 F2.2
MakrokameraGalaxyCore gc50355MP, 2592 x 1944F2,4
SyvyyskameraGalaxyCore gc50355MP, 2592 x 1944F2,4
EtukameraHynix Hi-202120MPei ilmoitettu

Yhteenveto

Samsung Galaxy A42 5G on Samsungin vaihtoehto edulliselle 5G-puhelimelle. Laitteen suorituskyky on hintaisekseen kiitettävää, mutta raa’asta suorituskyvystä ei ole iloa, jos laite ei ole tasapainoinen kokonaisuus. Samsung on onnistunut valitsemaan puhelimeen pääasiassa tasapainoisia osia, mutta kulujen pitämiseksi aisoissa on joissain valinnoissa leikattu mutkat suoriksi ja valitettavasti se näkyy. Suurin pettymys on näyttö, jonka resoluutio on harmillisen matala. Ohjelmiston osalta laite ei tarjoa suurempia yllätyksiä, vaan on tuttua Samsungia. Toiminta on sulavaa eikä jumiutumisia kuukauden käytössä ole ilmennyt.

On muistettava, että 350€ puhelimelta ei voi vaatia yli tuplasti arvokkaampien laitteiden ominaisuuksia. Miltei jokaisessa tämän hintaluokan laitteessa on omat vahvat puolensa, mutta myös jokin kulujen säästämiseksi tehty heikkous. Puhelimen pahimpia kilpailijoita ovat Xiaomi Mi10/Mi10T Lite 5G , Oneplus Nord 5G sekä Motorolan edulliset g-sarjalaiset. Näitä kaikkia saa vaihtelevissa tarjouksissa jopa alle 200€ hintaan. Myös Samsung Galaxy A51 5G on laitteelle suora kilpailija, koska sitä myydään jälleenmyyjillä samaan 299€ hintaan. Jos mielessä on edullinen 5G-luuri, kannattaa tutustua kaikkiin vaihtoehtoihin ja miettiä, mitkä ovat ne juuri sinulle tärkeimmät ominaisuudet. Joskus pienellä lisäinvestoinnilla saattaa sitten jo saada lippulaivatason suorituskykyä. Mielenkiintoisena uutuutena markkinoille on tulossa Mediatekin uusimpiin kuuluvalla Dimensity-piirisarjalla varustettu Xiaomi Redmi Note 9T-puhelin, joka tarjoaa 5G:tä oletettavasti samassa hintaluokassa.

Kiitän

  • Qualcomm Snapdragon 750G -piirisarjan suorituskykyä
    • Tasaista ja varmaa 5G-suorittamista, hyvältä vaikuttavaa signaalin vastaanottokykyä
    • Katkeilemattomia äänipuheluita
  • Isoa ja kestävää 5000 mAh akkua
  • Jämäkkää ja viimeistellyn oloista rakennetta
  • Näytön hyvää värintoistoa ja kirkkautta
  • 3,5 mm liittimen olemassaoloa ja USB-C -porttia sekä mukana toimitettavaa pikalaturia
  • Nopeaa päivitysten saapumista (parissa kuukaudessa on jo saapunut kolme järjestelmpäivitystä)
  • Pääkameran kuvanlaatua luokassaan

Moitin

  • Valitettavan vanhanaikaista näytön resoluutota sekä virkistystaajuutta
  • Monokaiuttimen ohutta ja diskanttivoittoista sointia
  • Erittäin liukasta takakantta, joka myös kerää sormenjälkiä
  • Vain 4GB RAM-muistia arveluttaa laitteen tulevaisuudenkeston kannalta
  • Puhelin on niin kookas, että se tuntuu jo hieman kömpelöltä käyttää
  • Makrokameran ja syvyyskameran hyödyt varauksin

KommentoiPeruuta vastaus