Koti » Millaisilta 5G-tukiasemat näyttävät 2020-luvulla?

Millaisilta 5G-tukiasemat näyttävät 2020-luvulla?

5G:stä puhutaan aika paljon mediassa kuinka paljon se tuo nopeutta ja laskee viivettä. 5G:tä mainostetaan paljon ja ensimmäinen versio joka tänä vuonna tulee ei ole Standalone-versio vaan 4G LTE:tä hyödyntävä Non-Standalone-versio. Standalone-versio tulee vasta 2020-luvun alussa.

Suomessa operaattorit ovat avanneet 5G-verkon mm. Helsingissä ja Postitalon katolla on operaattorien 5G-tukiasemia. Vielä kuitenkin on matkaa oikeasti 5G-verkkoon kun päätelaitteita on juuri nyt vasta tullut myyntiin Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Alkuvaiheessa on kuitenkin ymmärrettävä että 5G ei tarjoa yli gigabitin nopeuksia eikä tuo 1ms viivettä. Todellisuudessa nopeus tule olemaan n. 100-1000Mbps luokassa ja viivettä tulee olemaan lähes yhtä paljon kuin 4G:ssä.

Kävin kurkkaamassa Nokian Espoon kampuksella miltä 5G voisi näyttää 2020-luvulla.

Connect Zone eli turva-alue on Telesten bussipysäkki Nokian kampuksella

Älybussipysäkin sisäpuolella on näyttö, jossa sitten voidaan aikatauluja, säätietoja, liikennetiedotteita. Turva-alueen tarkoituksena on myös tarjota neuvontaa ja apua esimerkiksi uhkaavissa tilanteissa.

Massive MIMO-tukiasema (3.5Ghz)

Tämä on tyypillinen 5G-tukiasema, jota tullaan näkemään rakennusten katoilla, seinissä ja mastoissa. Aluksi näitä asennetaan 4G-tukiasemiin ja myöhemmin Standalone-asennuksina, luultavasti vasta 2025 jälkeen kun kapasiteettia tarvitaan lisää.

Nokian 5G-tukiasema rakennuksen katolla – 3.5Ghz Massive MIMO-tukiasema.
Ericssonin ja Nokian 5G-tukiasemia Postitalon katolla
Huawein 5G-tukiasema Kupittaalla, Turussa.

Älyvalotukiasemat (26-28Ghz)

Nämä ovat millimetritaajuuksilla (mmW, 26-28Ghz) toimivia tukiasemia, jotka tuovat alueelle erityisesti nopeutta ja kapasiteettia.  Näitä tullaan näkemään kuitenkin luultavammin vasta 2025-jälkeen esimerkiksi keskusta-alueilla.

Älyvalotukiasemissa on valvontakamera, sääasema ja ilmanlaatusensori.

Lisätietoa älyvalaisintukiasemista täältä (PDF).

LuxTurrim5G älyvalotukiasema (prototyyppi)
LuxTurrim5G älyvalotukiasema (prototyyppi)

Näitä älyvalotukiasemia ei siis nähdä kaupallisessa käytössä pitkään aikaan, mutta Tivi:n artikkelin mukaan Nokia testaa tämän kesän aikana Keran aseman – Nokia kampuksen välillä 5G-verkkoa näillä älykatuvaloilla. Mielenkiintoista on nähdä miten tämä autonominen bussi toimii tässä 5G-verkossa.

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Millaisilta 5G-tukiasemat näyttävät 2020-luvulla?”

  1. Minkälaisia puolueettomia tutkimuksia teillä on esittää 5G:n turvallisuudesta ja riskittömästä käytöstä ihmisten, eläinten ja luonnon suhteen?

Kommentoi