Koti » Mitä uutta 5G-verkko tuo ja tarvitaanko sitä edes?

Mitä uutta 5G-verkko tuo ja tarvitaanko sitä edes?

5G-verkosta ja siitä puhutaan paljon. Nyt teleoperaattori Elisa-avasi ”kaupallisen” 5G-verkkonsakin Tampereelle että Tallinnaan vaikkei taajuuksia ole vielä huutokaupattu. Viestintävirasto järjestää vasta huutokaupan syksyllä 2018, joten meillä tätä ennen ei voi olla kaupallista 5G-verkkoa, vaikka esimerkiksi teleoperaattori Elisa on näin mainostanut. Samanlaista markkinointia toisaalta tehtiin, kun 3G DC:tä (Dual Carrier) markkinoitiin 4G DC:nä. Nykyisin operaattorit pitävät onneksi tätä 3G-tekniikkana, paitsi amerikassa edelleen puhutaan 4G DC:stä.

Kaupallinen 5G-verkkoon päästään todellisuudessa testaamaan ensivuonna ja vasta käyttämään 2020-luvun alkupuolella. Sitä ennen on aika aikaista suunnitella 5G-verkon käyttöönottoa kotona.

Mitä uutta 5G-verkko tuo meille? Vai tuoko mitään uutta ylipäätänsä?

  • Nopeutta – jopa 10Gbit/s
  • Matalaa viivettä – jopa 1ms
  • Mahdollistaa suurien määrän laitteiden kytkeytymiseen verkkoon

Tarviiko kukaan 10Gbit/s nopeutta?

5G:n korkeammilla taajuuksilla (28Ghz) voidaan jo siirtää langattomasti 10Gbit/s nopeudella. Totuus on, ettei tarvita tätä nopeutta ainakaan yksittäiselle käyttäjälle, mutta jaettuna sadoille tästä on jo järkeä.

3.5Ghz taajuusalueella luultavammin nopeus tulee olemaan n. 1Gbit/s tuntumassa, mitä pääasiassa tulee Suomeen asutuskeskuksiin ja puhelimiin.

700Mhz (nyt 4G B28) tulee varmasti sitten laajempi kuuluvuus ja otetaan käyttöön, jotta saadaan 5G-verkolle peittoa koko maassa. Tässä nopeus tulee olemaan enintään hieman reilu 100Mbit/s luokassa.

Mobiiliverkko on jaettu verkko, joten totta on ettei yksittäinen käyttäjä tarvitse tuollaisia nopeuksia. Mutta toisaalta mikäli ladataan vähän suurempaa tiedostoa verkosta, emme halua odottaa. Tähän mobiiliverkko vastaa todella hyvin sillä kapasiteetti on jaettu kaikkien tukiaseman käyttäjien kesken ja kun joku sitä tarvii niin siirretään tiedosto mahdollisimman nopeasti ja näin käytetty kapasiteetti vapautuu toiselle käyttäjälle.

Mobiiliverkossa ei maksiminopeudella sinällään merkitystä, kun se toimii parhaiten niin että tieto saadaan nopeasti perille missä oletkin. Tärkeinhän on saada kohtuulinen nopeus, jotta verkkopalvelut toimivat. Siksi yleensä mobiililiitymätkin tällä hetkellä kiinteitä yhteyksiä edullisempia. Edelleenkin kuten 4G:ssä, niin nopeuksien vaihteluvälit on olemassa ja nämä tulevat kasvamaan entisestään.

Me emme ole nähneet vielä mitään, mikä kuluttaisi dataa samalla tavalla kuin suoratoistopalvelu Netflix muutti tavan katsoa TV-sarjoja ja elokuvia. Suoratoistopalvelut ovat tällä hetkellä suurimman tietoliikenteen kuormana mobiiliverkossa ja varmasti tulee pian uusi juttu joka kuormittaa enemmän kuin nykyiset suoratoistopalvelut.

4G-verkko on ruuhkainen ja kestää ikuisuus että 5G-peitto olisi tarpeeksi hyvä

Paikoitellen 4G-verkko on tosiaan ruuhkainen, mutta suurin syy on 4G-verkon signaaloinnista aiheutuva häiriö. Kun häiriötä on paljon mobiiliverkossa, niin tietoa joudutaan siirtämään uudelleen, jotta saadaan perille ja tämä hidastaa yhteyden nopeuksia. Suoraan sanottuna 5G-verkko varmasti korjaa 4G:ssä olevia ongelmia ja näin mahdollistaa paremman toimivuuden samassa paikassa kuin 4G-verkon kanssa.

Kestää vuosia ennen kuin 5G-verkko peittoaa samalla tavalla kuin 4G-verkko. Alussa 5G-verkko hyödyntää 4G-verkkoa toimiakseen. Toivottavaa kuitenkin että teleoperaattorit alkaisivat rakentamaan sitä ruuhkaisimmille alueille lisätäkseen alueelle kapasiteettia. Uskoisin että 5G-verkon peitto voisi olla kymmenen vuoden päästä nykyisen 4G-verkon alueella.

5G vs valokuituverkko – Sama nopeus ja viive?

Tulee usein kysymykseen, että tarvitaanko valokuitua enään kotiin kun 5G-verkko tulee. Sanon suoraan, että kaikkialle ei tulla rakentamaan valokuituverkkoa ja viimeiset kilometrit tulevat menemään langattomasti.

5G-verkko ei päihitä valokuituverkkoa, sillä 5G-verkko pohjautuu valokuiturunkoverkkoon. Ilman valokuitua ei voida toimittaa 5G:tä oikein. Toisaalta valokuituverkko ei liiku mukanasi taskussa, joten tarvitset mobiiliyhteyttä 2G/3G/4G/5G:tä. Eli molempia tarvitsemme jatkossa ja mikäli käytämme kotona valokuituverkkoa, niin 5G:ssä riittää liikkujille kapasiteettia tarpeeksi jatkossakin.

Kotona valokuidun perässä oleva WLAN AC-tukiasema kykenee samoihin nopeuksiin että samoihin viiveisiin kuin 5G-verkko tulee pystymään. Pääset kotona WLAN-verkolla samoihin nopeuksiin ja viiveisiin jo tänäpäivänä valokuidun kanssa.

Esineiden internet eli IoT 5G:ssä – NB-IOT-verkko?

En näe tätä suoraan kuluttajan tekniikkana. Kotiautomaatio harrastelijana totean että mobiiliverkko olisi liian kallis ja ehkä työläskin kun kotona on jo valmis WLAN-verkko, johon voidaan kytkeä erilaisia laitteita kiinni.

Varmasti tämä näkyy valmistajilla, kun piirit halpenee että saadaan laitteet verkkoon kuin verkkoon ja kerättyä analytiikka dataa ainakin. Varmasti kehittyy sovelluksiakin mahdollisesti mitä emme ole nähneet.

5G tukee valokuituverkkoja ja valokuituverkko tukee 5G:tä

Molempia tarvitaan! 5G-mukana taskussa ja mobiilimokkulana ja kotona valokuituyhteyttä. Kun suurinosa kuormasta saadaan valokuituverkkoon mahdollisimman lyhintä tietä niin 5G:kin toimisi hyvin. Sama juttu aikaisempien sukupolvien verkkojen kanssa.

Kaikkialle ei ole kannattavaa rakentaa valokuituverkkoja, joten hyödynnetään apuna mm. 28Ghz 5G-verkkoa, jolla voidaan rakentaa nopea langaton kiinteäyhteys pientaloasutusalueille, missä on käytössä ADSL/VDSL-tekniikat ellei alueelle rakenneta valokuituverkkoa. Tällä hetkellä on haaste saadaa valokuidutettuja pienasutusalueita, joten näillä näkymin alueilla voisi olla vuonna 2025 5G-langaton verkko.

Mitä tarvitsen että voin käyttää 5G-verkkoa?

Nyt ei kannata murehtua, mutta tarvitset joka tapauksessa uuden päätelaitteen, joten ei kannata vielä näitä ”5G-valmius” olevia liittymiä uskoa että pääset 5G-verkkoon oikeasti niin helposti. Tällä hetkellä suosittelen päätelaitetta, joka tukee CAT12 korkeampia 4G-kategorioita, jotta voit hyödyntää kaikkia 4G-taajuuksia samaanaikaisesti. Näin saat paremmin verkon tai liittymäsi maksiminopeuden päätelaitteellasi hyödyntäen useita taajuuksia.

Odottaisin 5G-päätelaitteita vasta 2020-luvulla. Ensimmäisissä päätelaitteet tulee olemaan suhteellisen kalliita ja 5G-verkon kuuluvuus on rajallista alussa. Mikäli oma koti sattuu olemaan pian 5G-verkon kuuluvuusalueella, voi sitten harkita 5G-reitittimen ostamista.

Puhelimia sitten ehkä 2022, kun verkkoa alkaisi olemaan laajemmin ja hinnatkin kohtuulisessa lukemissa.

Artikkelin lähteinä on käytetty mm. Telian, Elisan ja DNA:n verkkosivuja. Lisäksi hyödynsin artikkelia kirjoittaessani Talouselämän että YLEN:n artikkelia.

Avainsanat:

KommentoiPeruuta vastaus