Koti » Mobiiliverkon nopeus- ja kuuluvuusongelmat

Mobiiliverkon nopeus- ja kuuluvuusongelmat

Mobiiliverkon (3G ja 4G) kuuluvuusongelmat on yleinen otsikko operaattorien ja tietoteknillisillä foorumeilla. Operaattorit parantavat kokojan kuuluvuutta ja lisäävät kapasitettia nykyisille alueille mutta kun tiedonsiirtomäärä kasvaa nopeammin kuin tukiasemia rakennetaan huomaa loppukäyttäjän tämän nopeuden heikentymisellä.

Kuuluvuus ja nopeusvaihteluihin vaikuttaa todella moni asia joten mobiiliverkossa ei voi nopeuksia luvata ollenkaan. Syinä usein on:

  • Käyttäjämäärä. Suuri käyttäjämäärä erityisesti iltaisin aiheuttaa sen että liikenne tukiasemassa kasvaa ja näin yhteysnopeus hidastuu.
  • Tukiasema huonossa sijainnissa kohteen nähden: Tämä aiheuttaa että mobiiliverkossa tulee ns. signaalit ristiin joka taas aiheuttaa häiriötä.
  • Tukiasema liian kaukana. Tähän auttaa parhaiten tietenkin lisäantenni vaikka asunnon katolle tai seinälle.
  • Oman päätelaitteen vastaanottokyky.

Sisäverkon kuuluvuusongelmiin vaikuttaa seinien materiaali useinkin. Selektiivilasit ja lämpöeristeet estävät mukavasti myös signaalin kulun joten tämä aiheuttaa heikkenevää kuuluvuutta sisällä. Nämä tilanteet ovat vaikeita ja näihin tulossa parannuksia lähitulevaisuudessa kun VoWIFI-tekniikka tulee käyttöön operaattoreilla.

Mitä asiakas voi tehdä?

Paras on selvittää mistä tämä johtuu. Tämä ongelma toisin menee äkkiä asiakkaan hommaksi sillä ei operaattori sinne kukaan tule mittaamaan mitä voi tehdä kun se on operaattori kallista ja mobiiliverkossa se vaihtelu on normaalia.

Ekaksi on hyvä alkaa testailemaan nopeutta eri kellonaikoihin ja merkitsemään tulokset ylös. Myös signaaliarvot mobiiliverkon laitteesta hyvä ottaa ylös niin päästään selville mistä mahdollisesti vika johtuisi. Oikeastaan signaaliarvoista pääsee päättelemään paljon missä voisi vikaa olla.

Hyviä sovelluksia signaalitietojen ja tukiasemien sijaintien tallentamiseen on CellMapper. Toinen hyvä sovellus on Network Signal Guru, joka saatavilla vain Qualcomm rootatuille Android-laitteille.

Nopeustesti sovelluksia on useita mutta suosituimpiahan on Speedtest.net:in omat sovellukset, jotka saatavilla Androidille, IOS:lle ja Windows laitteille.

Esimerkki signaaliarvoista ruuhkantuneesta tukiasemasta. RSRQ(referenssisignaalin laatu) arvo kertoo jo että verkossa on häiriötä. Sen tulisi olla -3 – -8 välillä että saisi hyviä nopeuksia.
Nopeustestin tulos ruuhkantuneessa tukiasemassa

Tämä esimerkki on hyvinkin sellaisella alueella mille itse ei voi tehdä yhtään mitään. Paras neuvo tässä on jo tietenkin jättää nopeudesta ilmoituksen asiakaspalveluun joskos parannuksille mahdollisuus ja tietenkin naapurinkin kannattaa jättää. Myös operaattorin vaihtoa kannattaa miettiä tai kiinteää laajakaistaa kun ei se nopeus parane kuukausienkaan sisällä ellei siinä jo suunnitelma.

 

 

 

 

 

 

Yleensä asiakkaalla on aika vähän vaikutusmahdollisuuksia parantaa nopeuksia kun verkossa paljon häiriötä. Paras mitä suosittelen on laittamaan vikailmoituksen ja ilmoittamaan signaaliarvot ja nopeustulokset.

Sitten suosittelen käyttämään edullisia Prepaid-liittymiä testaamaan muut operaattorit läpi jos sielä huomattavasti nopeammat yhteydet saatavilla.

Kun löytyy tyydyttävä ratkaisu, kannattaa tietenkin irtisanoa vanha liittymä pois. Tässä tietenkin tulee muistaa ettei ole määräaikaisia sopimuksia. Operaattorin kanssa kyllä kannattaa neuvotella vaikka olisi määräaikainen sopimus. Kun nopeus on alle sopimuksen alarajan, silloin tämä irtisanominen pitäisi onnistua aika helpolla.

Jos ei löydy mitään mieleistä ratkaisua, suosittelen tutustumaan miten saisi valokuitua kotiin.

Mitä nämä signaaliarvot tarkoittavat ja mitä ne pitäisi olla?

Tämä on jo paljon teknillisempää mutta selitetäänpä yksinkertaisesti että vähän pääsee kärryille. Matkapuhelimissa tai modeemissa näytettävä signalain indikaattori puhelimen yläosassa kertoo usein pelkästään RSRP:n arvon valmistajan määrittämillä asetuksilla. Tämä ei ole mitenkään standardi vaan on valmistaja / puhelinmallikohtainen. Tämä on yksi syy miksi jossakin puhelimissa näyttää täyttä vaikka toisella ei yhtään. Sonyn uusimmat puhelimet ainakin huomioivat RSRQ:n tässä signaali indikaattorissa mutta esim Nexus-puhelimet ja Motorolat eivät tätä huomioi ollenkaan.

RSRP:llä ilmaistaan vastaanotettavan referenssisignaalin tasoa / voimakkuuta. Tätä saa parannettua lisäantennilla ja sijoittamaan antenni suoraan kohti tukiasemaa.

RSRP ArvoSelitys
-50dBm – -69dBmErinomainen
-70dBm – -89dBmHyvä
-90dBm – -100dBmKohtalainen
-101dBm – -115dBmHeikko

RSRQ:llä ilmaistaan referenssisignaalin laatua. Signaalin laatua saa parannettua estämään häiriösignaaleja. Tämä on mahdollista esimerkiksi kotona keittiössä olevalla metallisiivilällä tai foliolla estämällä esimerkiksi toisten tukiasemista tulevat signaalit.

RSRQ ArvoSelitys
-3dBTäydellinen yhteys
-4dB – -5dBHyvä
-6dB – -8dBVähän häiriötä
-9dB – – 11dBJonkin verran häiriötä
-12dB – 15dBPaljon häiriötä, käyttökelvoton yhteys
-16dB – 20dBTodella paljon häiriötä, yhteys ei toimi

Tässä taulukossa ilmoitetut nopeudet ovat teoreettisia, huomioi tässä myös RSRQ eli signaalin häiriöllisyys. Taulukossa esimerkkinä 800Mhz (B20) verkossa käytettyä 10Mhz taajuuskaistaa 2×2 MIMO:lla ja 1800Mhz (B3) verkossa käytettävää 1800Mhz taajuuskaistaa 2×2 MIMO:lla.

SINR ArvoNopeus taajuuskaistanleveyttä kohden
10Mhz20Mhz
25-30dB50-75Mbps100-150Mbps
20-25dB30-60Mbps80-120Mbps
15-20dB20-30Mbps50-70Mbps
10-15dB10-25Mbps30-50Mbps
> 10dBm> 10Mbps> 30Mbps
Avainsanat:

Kommentoi