Koti » Pikakokeilussa Telian mmWave-verkko

Pikakokeilussa Telian mmWave-verkko

Mt-tech pääsi vierailemaan Telia Finlandin pääkonttorilla Helsingin Pasilassa. Vierailuun kuului uusimman mmWave-tekniikan testaaminen useamman tekniikkaan hyödyntävän demon muodossa. Vierailun mielenkiintoisinta antia oli huippunopeuksien mittaaminen ja asiantuntijoiden kanssa viimeisimmistä uutuuksista keskusteleminen.

Telian mmWave-tukiasema, joka on Nokian uusinta tekniikkaa.

mmWave tukiasema sijaitsee Kauppakeskus Triplan seitsemännessä kerroksessa, Telian konttorin tiloissa. Suoraa pääsyä tukiaseman lähelle yrityksen ulkopuolisilla henkilöillä ei ole. Korkeasta taajuudesta ja Telian edustajien mukaan myös maltillisesta lähetystehosta johtuen kantama rajoittuu yhdelle käytävälle, eli esimerkiksi katutasolta tukiasemaan ei voi yhdistää.

Kokeilimme verkkoa Lenovon 5G-läppärillä, jossa oli mmWave-moduuli sekä Snapdragon Insider -puhelimella. Lenovon läppäriä ei Telian mukaan ole myynnissä Suomessa, vaan kyseinen laite oli erityisesti Telian käytössä ollut tuontimalli. Snapdragon Insider -puhelin on tuttu edellisestä Elisan mmWave-artikkelista.

Lenovon läppäriin tallentunut huippunopeus

Lataus- ja lähetysnopeudet Snapdragon Insider -puhelimella olivat hyvää luokkaa. Verkko toimi vakaasti useiden testikertojen ajan vaikka neljään gigabittiin ei ihan päästykään puhelimella latausnopeudessa. Tämä johtui Telian mukaan verkon muusta kuormasta. Lähetysnopeus oli erinomaista tasoa, sillä UL-CA kahden mmWave-carrierin välillä toimi moitteettomasti siivittäen nopeuden noin 260-270 Mbps tasoon. Liittymä oli Telialta tätä testiä varten lainassa ollut ei-kaupallinen testiliittymä.

Asus Snapdragon Insider puhelimella saavutimme parhaimmillaan yli 3,4 Gbps latausnopeuden ja yli 260 Mbps lähetysnopeuden.

MmWave-verkon sovelluksina pääsimme kokeilemaan videopelin peluuta pilvipalvelun välityksellä. FPS-tyylinen merirosvopeli toimi melko hyvin verkon ylitse. Peli ei kuitenkaan ollut kovinkaan nopeatempoinen. Nopeita reaktioaikoja vaativia pelejä ei kuitenkaan vielä kannattane yrittää pilvipelata internetin yli, sillä kontrollien välittyminen tuntui pelaajalle vielä pienenä viiveenä. Tällä hetkellä mmwave tuntuu poikkeuksetta paikalliselta kapasiteettilisältä, mutta seuraavina vuosina tulemme näkemään tukea päätelaitteissa sekä verkoissa.

Kommentoi