Testasimme Espoossa Elisan 5G-verkon toimivuutta Samsung S20 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G ja OnePlus 7 Pro 5G-puhelimilla. Espoossa Elisa on asentanut Nokian 8×8-tukiasemia, jotka ovat samanlaisia kuin Lahdessa.
Valitsimme Espoossa testipaikoiksi Otaniemen, Karamalmin, Suvelan, Tuomarilan ja Espoon keskuksen.
Parhaimmat nopeudet saatiin Nokian kampuksella, jossa ZTE:llä saimme melkein gigabitin latausnopeuden. OnePlussalla saimme noin 500-600 Mbit/s nopeuksia parhaimmillaan. Samsung S20 5G ei suostunut yhdistämään 5G:lle useissa eri testipaikoissa ja puhelin ei vakuuttanut muutenkaan nopeuksillaan.
Paras nopeustulos ZTE:n puhelimella Nokian Kampuksella Karamalmilla
Nopeustestituloksia eri puolilta Espoota. Testasimme nopeuksia Otaniemessa, Espoon Keskuksessa, Suvelassa, Tuomarilassa ja Karamalmilla
Nopeustesti Espoon keskuksessa ZTE-puhelimella
NSG näyttö: Dataa kulki Espoon keskuksessa 314Mbps nopeudella OnePlussalla – yhtäaikaa sekä 4G:n ja 5G:n puolella (EN-DC)
Yhteenveto
Monissa testikohteissa ongelmaksi muodostui, että data kulki pelkästään 4G:n puolella, vaikka olimme 5G-alueella tukiaseman edessä ja 5G-logo näkyi puhelimessa. Yleensä asian korjaaminen vaati laitteen käyttämisen lentotilassa, jonka jälkeen nopeudet parantuivat ja data kulki 3.5GHz n78-taajuudella. Tämä sama ilmiö toistui niin ZTE:n, OnePlussan kuin Samsungin kohdalla. Upload oli yleensä 4G:llä parempi ja 5G-upload jäi yleensä alhaisemmaksi.
ZTE:n puhelin oli selkeästi nopein testeissä ja hyödynsi parhaiten EN-DC:tä, jossa data kulkee samaan aikaan sekä 4G- ja 5G-taajuuksilla. OnePlussan nopeudet olivat hieman alhaisemmat ja vaihtelivat enemmän. Samsungin uusi S20 5G-puhelin ei puolestaan toiminut useassa Nokian verkon testikohteessa 5G:llä ollenkaan. Myöskään 4G-nopeudet eivät olleet niin hyvät kuin uudelta lippulaivapuhelimelta olisi voinut odottaa. Toisaalta Samsungissa on myös hyviä puolia 5G-käytössä, koska puhelin näyttää 5G-logon valkoisena, kun verkko mainostaa 5G:tä, mutta data ei siirry 5G:llä. Logo muuttuu mustaksi, kun data siirtyy oikeasti myös 5G-taajuudella. Toiminto helpottaa käyttäjää tunnistamaan 5G-verkon toimivuuden ja tämän tyyppisen toiminnon toivoisi yleistyvän myös muiden valmistajien puhelimissa.
5G:n 3.5GHz 100MHz kapasiteetti paransi selvästi nopeuksia verrattuna pelkkiin 4G-nopeuksiin. Kaikissa testaamissamme Nokian 5G-verkon kohteissa on vielä mahdollista parantaa nopeuksia ja verkon yhteensopivuutta eri päätelaitteiden kanssa tulevaisuudessa, kunhan tukiasemien tekniikka ja ohjelmistot kehittyvät vielä nykyisestä.
Puuttuiskohan Samsungista joku päivitys, vai eikö Exynosiin naitettu modeemi leiki nätisti? Tosin IO-techin testeissä ~600mb kieppeillä näkyi olevan parhaat tulokset myös Tampereella…
Hei,
Kuulin tuossa tänään raporttia, että Etelä-Koreassa S20-sarjalaiset olisivat Qualcommin järjestelmäpiirillä. Onko sitten jokin viite jostain, että ei kotimarkkinoille kelpaa omatekoinen järjestelmäpiiri?
Tuosta en ollut kuullutkaan. Jännä. Samalla täytyy sanoa, että asiakkaat Etelä-Koreassa ovat hyvin vaativia, ja pyyhkeitä tulee mikäli laitteet eivät toimi luvatulla tavalla. Tämän ovat saaneet myös verkkolaitevalmistajat kokea.
Ainakin Sammobile asiasta uutisoi: https://www.sammobile.com/news/samsung-chip-division-humiliated-snapdragon-galaxy-s20-korea/ . Sinänsä aika huolestuttavaa Samsungin oman piirituotannon kannalta. Onhan Samsung ollut mm. DDR4-muistien valmistajana ja heidän prosesseillaan valmistetaan lukemattomia muita piirejä. Kysymysmerkki on nuo omat Mongoose-ytimet, joiden kehittämistä he ovat kai alas ajaneet.
Mitä taas Samsungin suorituskykyyn tulee, keskustelimme Nokian kanssa suorituskyvystä ja viime testimme jälkeen (S20 Ultraa ei meillä enää ole) toimintakyky vaikuttaa parantuneen. Eräs tuttu, jolla laite on, on kokeillut toimintaa ja todennut sen vakautuneen. Onko sitten Nokian verkkoon ajettu päivitys vai puhelimen ohjelmiston – mene ja tiedä. Verkossa on niin monta liikkuvaa osaa ja yhteisvaikutukset voivat olla moninaisia.