Koti » Testissä Telian 5G-verkko

Testissä Telian 5G-verkko

Telia avasi keskiviikkona 9.10.2019 5G-verkkonsa asiakkaille ja hankimme heti Telian 5G 1000Mbit/s dataliittymän testataksemme verkon suorituskykyä. Telia käyttää Nokian 5G-tukiasemia, kuten myös Elisa Helsingissä ja Espoossa.

Telia kertoo lehdistötiedotteessaan, että 5G-kuuluvuutta olisi valmiina Helsingissä Telia 5G -areenalla, Postitalon luona, Narinkkatorilla, Messukeskuksessa, Vallilassa ja Tapaninkylässä. Postitalolla ja Narinkkatorilla emme saaneet 5G:tä toimimaan ollenkaan, vaikka puhelimessa oli 5G-logo. Tiedonsiirto näissä paikoissa tapahtui pelkästään 4G-verkossa.

Nopeustesti Postitalon tukiaseman läheisyydessä. 5G-valmius pitäisi olla olemassa, mutta tiedonsiirto tapahtui täysin 4G:llä
Telian 5G-tukiasema Postitalon katolla

Siirryimme Postitalolta Töölöön Telian 5G-areenan eteen, jossa 5G toimi paljon paremmin ja parhaimmillan saavutettiin yli 700Mbit/s latausnopeus.

Paras nopeustestitulos Telian 5G-areenan vieressä

 

Kuvankaappaus NSG-sovelluksesta Telia 5G Areenalla

Telia käyttää 5G-verkossa 3.5GHz (N78) taajuutta 100MHz kaistanleveydellä. Nokian 5G-verkossa on käytössä 256QAM modulaation sijasta toistaiseksi vielä 64QAM modulaatio ja toivomme, että Nokia saa kehitettyä 5G-verkkolaitteensa sille tasolla mahdollisimman pian, että 256QAMin käyttö on mahdollista. Modulaation parannus tuo
selkeästi lisää nopeutta Nokian 5G-verkkoon.

5G-tukiasema Telian pääkonttorin katolla Vallilassa

Tapaninkylässä Telia on asentanut tukiasemamastoon Nokian Massive MIMO-antennit ja vanhempien verkkotekniikoiden radiot on asetettu maston keskivaiheille (artikkelikuva). Tukiasema palvelee pientaloaluetta ja käyttöaste on 4G:ssä kokeilun perusteella todella korkea.

Nopeustesti Tapaninkylän Telia 5G-tukiasemalla

Yhteenveto

Kokemukset Telian 5G-verkosta olivat hyvin samanlaisia kuin aikaisemmin testaamamme Elisan 5G-verkko Helsingissä Nokian 5G-laitteilla. Nopeudet olivat hyvin vaihtelevia, kaikissa paikoissa 5G-verkko ei toiminut ollenkaan tai sitten nopeudet olivat hyvin alhaisia 5G-verkoksi. Lisäksi Nokian 5G-verkoissa 256QAM-ongelma on edelleen olemassa, joten nopeudet eivät ole niin hyviä kuin esimerkiksi Huaweilla. Vaikuttaa siltä, että Telian 5G-verkko on avattu hieman kiireellä, koska useammassa testikohteessa 5G-verkko ei toiminut ollenkaan tai oli paljon odotuksia hitaampi. Telia 5G-areenalla 5G-nopeudet olivat kuitenkin hyviä ja tuovat selkeästi lisänopeutta ruuhkaiselle stadionille tapahtumapäivinä. Myös Tapaninkylässä 5G-verkko tuo reilusti lisää kapasiteettia alueelle ruuhkaisen 4G:n rinnalle, vaikka nopeudet olivatkin vielä vaatimattomia 5G-verkoksi ylittäen hieman yli 500Mbit/s latausnopeuden. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kannattaa vielä odottaa ainakin joitakin kuukausia Telian 5G-verkon laajentumista sekä Nokian 5G-tukiasemien parantumista ennen 5G-liittymän ja laitteen hankkimista.

Avainsanat:

Kommentoi