ZTE MC801A on Elisalla ja Telialla myynnissä oleva toisen sukupolven 5G-reititin ZTE:ltä. Testasimme aikaisemmin MC801-mallin. Suomessa laitetta myy tällä hetkellä Elisa ja Telia 399€ hintaan. Tästä mallista on tarjolla hyvin vähän tietoa mukaan lukien valmistajan omat sivut. Sama tilanne oli myös edeltäjästä MC801:sta.
Table of Contents
Tekniset ominaisuudet
- Qualcomm X55
- 5G NR NSA-taajuudet: n1, n3, n7, n28, n38, n77, n78
- 4G LTE-taajuudet 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 25, 26, 28, 30, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 66, 71
- Laitteessa on tuki 256QAM DL / 64QAM UL modulaatioille ja 4×4 MIMO 1, 3, 7, 32, 38, 40, 41, 42
- 2x 1Gb Ethernet-portti ja 1x RJ11-portti puhelinta varten
- 2x TS-9 antenniliitintä
- WLAN 2.4GHz + 5GHz 802.11ax-tuki. Max 31 päätelaitetta tuettu.
- nanoSIM-kortti paikka laitteen pohjassa suojakannen alla. SIM-korttipaikan vieressä on USB-C portti, mutta sen käyttötarkoitus jäi epäselväksi.
Elisan myymä laite on Elisan omalla firmwarella (testatussa laitteessa on MC801A_Elisa1_B06), mutta laite ei ole operaattorilukittu eli toimii kaikkien operaattorien 5G-verkoissa kunhan operaattori tukee tuettuja taajuuksia ja taajuusyhdistelmiä. Taajuusyhdistelmät voi tarkistaa cacombos.com sivulta.
5G SA (Standalone) vaatii ohjelmistopäivityksen, jotta sitä voi käyttää tällä laitteella. Lisäksi laitteelta puuttuu tuki DSS eli Dynamic Spectrum Sharing ominaisuudelle, jolloin päätelaite voi hyödyntää 5G-taajuutta, joka on 4G:n kanssa. 5G SA:ta eikä DSS ole Suomessa käytössä tällä hetkellä, joten puute ei aiheuta ongelmia tällä hetkellä.
Hallintapaneelin ominaisuudet
MC801A:ssa on vastaavanlainen hallintapaneeli kuin edeltäjässä. Edeltäjästä poiketen Elisan myymässä versiossa ei ole enää taajuuslukkoa ollenkaan, joten tätä laitetta ei voi lukita tietylle taajuudelle tai niiden yhdistelmälle. Laitteessa löytyy kuitenkin verkon valinta, jolla voit poistaa 5G:n käytöstä lukitsemalla 4G ja/tai 3G-verkkoon.
Päätelaitteesta löytyy siltausmahdollisuus, DMZ ja porttiohjaukset. Voit sillata laitteen LAN1 tai LAN2-portille. Siltauksen aikana WLAN-yhteyttä ja toista LAN-porttia ei voi käyttää internet-yhteyteen, mutta niistä pääsee edelleen ZTE:n hallintapaneeliin.
ZTE:ssä on edeltäjänsä tapaan Verkon-tila näkymä, josta näkee päätaajuuden signaalin voimakkuuden ja aktiivisesti käytössä olevat eri taajuudet. 5G-signaalista näkee voimakkuuden (RSRP) ja häiriötason (SINR), mutta ei signaalin laatua (RSRQ). Harmillisesti 4G-signaalin laatuarvoja (SINR eli häiriöt ja RSRQ eli laatu) laite ei näytä ollenkaan.
Testaus
Testasimme ZTE:tä sekä DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa. Päätelaitteina WLAN-verkossa käytimme OnePlus 8 ja Intel AX200 langattomalla verkkokortilla varustettua kannettavaa tietokonetta. Sijoitimme testauskohteessa ZTE:n paikkaan, jossa on hyvä ja häiriötön yhteys. Nopeudet on testattu suoraan ethernet-kaapelilla sekä langattomassa verkossa.
Testi Elisan 5G-verkossa
Tässä nopeustesti Espoossa:
WIFI6 + 5G-nopeustesti. 5G-nopeustesti ethernet-kaapelilla kytkettynä reitittimeen
Testijakson aikana ZTE pätki usein datayhteyttä 5G:n kanssa. Laite näytti olevan yhteydessä 5G-verkkoon, mutta dataliikenne ei silti kulkenut ollenkaan katkon aikana. Samaan tukiasemaan yhdistänyt OnePlus 8 toimi ongelmitta 5G-verkossa ZTE:n katkon aikana.
Hallintapaneelissa näkyy 5G-yhteyden olevan päällä, mutta esimerkiksi pingaus ei onnistu Pingatessa komentokehotteessa näkee selvästi kun yhteys katkeaa
Testi DNA:n 5G-verkossa
DNA:n verkon testatessa saimme hieman enemmän nopeutta ja viivekin oli parhaimmillaan 8ms luokassa.
Nopeustesti DNA:n 5G-verkossa Signaaliarvot
DNA:n verkossa emme havainneet testijakson aikana samanlaista pätkimistä kuin Elisan 5G-verkossa. Ongelmana näyttäisi olevan jonkinlainen yhteensopivuusongelma Nokian 5G-verkon kanssa, koska useilla foorumeilla on valitettu pätkimistä sekä Elisan ja Telian 5G-verkoissa.
Yhteenveto
ZTE MC801A tarjoaa jopa 5CA-tukea 4G-verkoissa ja muutenkin 5G-nopeudet olivat hyviä. Isoksi ongelmaksi muodostui kuitenkin toimimattomuusongelmat Nokian 5G-verkon kanssa. ZTE ei ole julkaissut tälle laitteelle ollenkaan ohjelmistopäivityksiä. Tämän vuoksi on olemassa iso riski, että laite ei tule saamaan ollenkaan korjauspäivityksiä tulevaisuudessa. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaakin varmistaa, että laitteella on palautusoikeus, mikäli yhteensopivuusongelmia ilmenee 5G-verkon käytössä.
Näyttää että tähän on nyt kuitenkin valunut päivityksiä, ainakin Elisalla. Onkohan ollut vaikutusta?
Viimeisin B13 versio toimii todella hyvin ja pätkimiset ovat korjaantuneet!
Minulla on Telialta hankittu ZTE MC801A. Telian kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla reilusti 5G peittoa, mutta asun ilmeisesti ihan verkon rajoilla. Tukari jossa 5G antennit ilmeisesti on sijaitsee n. 500m päässä, ei ihan näköyhteyttä, metsää välissä. Aluksi laite kävi välillä 5G verkossa, mutta viime aikoina pääsääntoisesti majaillut 4G.ssä. Verkon vaihdosta aiheutuu katkoja. Hankin ulkoantennin, mutta vaikuttaa siltä ettei laite käytä lainkaan ulkoista antennia. Hallintapaneelissa ei ole mitään antennivalintoja, kuten vanhassa Huawein 4G modeemissa oli.
Telian aspasta sanottiin että laitteelle on tulossa firmispäivitys ihan lähiaikoina. Epäili että antennien toimimattomuus korjaantuu myös päivityksen yhteydessä. On kyllä harvinaisen huonot dokumentaatiot tästä modeemimallista, hiukan alkanut kaduttaa koko purnukan hankinta.
Verkon rajalla on se huono puoli että mikäli ei saa yhteyttä 5G-ankkuritaajuudelle niin ei voi yhdistää 5G:lle. Ankkuri on 4G:llä mutta verkko pitää mainostaa 5G:tä. Itse en ole kokeillut tällä laitteella ulkoisia antenneja, kun yhteys 5G:lle on hyvä. Joissakin laitteissa ulkoinen antenni on vain matalalle taajuudelle, en tiedä tästä ZTE:stä.
Elisalta saatujen päivitysten jälkeen laite toimii selkeästi vakaammin mutta silti virhetilanteita tapahtuu Elisan Nokia 5G-verkossa, mm. latenssien hyppely mutta ei sillä tavoin pätki kun muutama päivä on testattu.
Kyllä dokumentointi on todella huonoa, lähes olematonta. Julkisesti speksejä ei oikein ole tarjolla kunnolla. Taajuustukikin mainostettu Elisalla esimerkiksi virheellisenä.
Huono peitto .). loistava purkki jos kunnon peitto,valitettavasti piti siirtyä telialta toiseen operaattoriin ja avot samantien max tolpat;),purkki toimiiparemmin ku loistavasti. Lammasta sattuu 8sheep happens);) joshuono signaali.
Elisan 5G verkossa Telewell 5G 4×4 MIMO (SD X55) modeemi toimii hyvin. Signaali on hyvä modeemin omilla antenneilla (siis ilman ulos asennettavaa 5G antennia). Suomalaisen Telewell:in asiakaspalvelu on hyvää tasoa.
https://www.telewell.fi/fi/tuote/tietoliikenne/internet-kotona/5g/tw_eav510ac_lte_5G/tw-eav510ac-lte-5g-br-3g4g5g-xdsl-modeemi-etatyo-ja-tehoa-vaativat-internet-yhteydet-wifi-ac-tukiasema-reititin-palomuuri-valmistus-suomessa
4×4 on perus 5G:ssä. Kiinnostavaa toki tässä laitteessa olisi tuetut 4G ja 5G-combot mitä ei Telewell ole julkaissut spekseissä kuten ei yleensä valmistajat tee. Laaja 5G-combot on mutta milläkö ankkuritaajuudella. Olisi kiinnostava kokeilla mutta hinta vähän turhan kallis.
Vaikuttaisi ladattavan firmwaren perusteella ettei ole Qualcomm modeemia laitteessa.
Telewell on vahvistanut että siinä on Qualcomm X55. Tuskin he antavat valheellista tietoa. Avaamallahan sen saisi tarkistettua, mutta kun en itse sitä epäile, niin jätetään tekemättä 🙂
Kävinkin firmwaren uusiksi läpi ja kappas on kaksi firmwaretta siinä eli kaksi käyttistä – 5G-modeemi toimii Androidilla tosiaan ja Qualcomm X55 on siellä. Olisipa testauksen arvoinen laite kyllä. Reititin puoli sitten sulautettu Linux on.
Olikos jokin tapa että ko. laiteen saa käyttämään ulkoisia antenneja?
Päivitys: Aiemman kirjoitukseni jälkeen laitteelle tulikin FW päivitys, joka tosiaan korjasi ongelmat. Laite käyttää ulkoantennia automaattisesti, ja nyt on pysynyt 5G:ssä ja välillä on saanut ihan liittymätyypin maksiminopeuksiakin nopeustestillä. Tällä hetkellä olen nyt muutaman viikon käytön jälkeen melko tyytyväinen laitteen toimintaan, kerran on mennyt omituiseen jumiin, mutta sähkökatko auttoi. ZTE:n modeemin dokumentaatio on niin surkeaa että epäilyttää että kyseessä on suunnilleen prototyyppi. Saa nähdä kuinka usein näitä FW päivityksiä jatkossa tulee.
Tämä ZTE kuten vastaavat Huaweit ovat operaattori myytäviä laitteita jossa operaattori tarjoaa noi ohjeet käytännössä. Ei näistä laitteista mitään julkisesti oikein saatavilla ole. Elisan sivuillakin on taajuudet kerrottu virheellisesti ja jos katsoo muiden operaattorien sivuja niin tieto on vähän erilaista siellä… Kyseessä kuitenkin sama laite vain hieman eri ominaisuuksilla (taajuuslukko esim).
Itse en odota kovinkaan montaa firmispäivitystä. Pääasiassa operaattori niistä sitten päättää miten toimitetaan.
Hankin ZTE MC801A 5G-reitittimen jo keväällä 2020, koska lankayhteys ei oikein toiminut (ns. Elisan korttelikuitu)
Alusta asti 5G-yhteys on pätkinyt. Kävin joulukuun alussa valittamassa, ja huollosta annettiin veloituksetta toinen laite tilalle. Pätkiminen ei ole kuitenkaan loppunut. Lyhyitä katkoja tulee melko usein (voi olla sisäverkon kuuluvuusongelma), joskus harvemmin jopa kymmenien minuuttien mittainen. Resetointikin joskus auttaa.
Tukiasemia on kahdessa suunnassa n. 500 m päässä. Nyt olen jumissa tämän huonosti toimivan yhteyden kanssa, koska palautusoikeutta ei ole.
Yle-Areenan katselu on SMART-televisiolla hankalaa sen pätkimisen vuoksi. Samoin pankkiyhteys katkeilee joskus, mikä harmittaa. Palaisin vaikka 4G yhteyteen, tai korttelikuituun, mutta tästä tule vain turhan kallis kokeilu.
Nyt vaihdoin ZTE:hen pysyvästi 4G:n, ja katsotaan nyt miten toimii.
Mitä muuten tuumitte, vaikuttaako ns. 3-kertaiset selektiivilasit huoneessa yhteyden laatuun?
Selektiivilasit vaimentavat huomattavasti radiosignaaleita, erityisesti 5G:n 3,5 GHz signaalia ja vaimennus voi olla ratkaisevassa roolissa siinä, että yhteys ei toimi kunnolla.
Mittauksien mukaan vaimennus voi olla selektiivilaseissa 5G:ssä 3,5 GHz signaalille jopa yli 30 dB. Mittaustuloksia löytyy esim.diplomityöstä, jossa tutkittu asuinkerrostaloille tyypillisten seinärakenteiden materiaalivaimennukset matalilla 5G-taajuuksilla:
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/123456789/26942/Hentil%C3%A4.pdf?sequence=4
Selektiivilasien mittaukset löytyvät sivulta 47.
Mikäli tukiasemassa on käytössä Beamforming niin se pystyy kompensoimaan tätä vaimennusta ja parantamaan signaalin voimakkuutta sisätiloihin. Suositeltavaa on kuitenkin aina käyttää ulosasennettavaa antenniyksikköä 5G:lle, jos se vaan on mahdollista.
-30db = signaali vaimenee tuhannesosaan, eli Selektiivilasien, betoniseinien ja myös hirsiseinien vaimennus on melkoinen, Tulokulma vaikuttaa myös olennaisesti, joten ehdottomasti kannattaa laittaa ulkoantennit.
Telewell käyttää Qualcommin piiriä, 4G ja 5G toimii fiksusti ja tukee 4×4 mimo ulkoantenneja. Nillä saadaan massiivinen parannus yhteyden laatuun verrattuna kiinamodeemeihin – kunhan muistaa tehdä kunnon kaapeloinnilla ja valita fiksut antennit, esim iskra p60 mimo setti kahteen kertaan: https://www.satshop.fi/iskra-p-60-unicom-mimo-3g-4g-5g-lte-gsm-antenna-set-2-antennas-600-3900hz-2-x-10-5dbi.html, toki koko setti maksaa yli tonnin mutta on kelpo vaihtoehto valokuidun vetämiselle…
Aivan hyödytön kapistus WiFi verkko onnettoman heikko vaikka on pitkä kantama päällä 5g toimii miten kuten liittymä 300 5g ja nopeus 90/30 älkää ostako saatte vaan ison laskun sekä ison v…tuksen
Meillä on käytössä täällä kotona tämä ZTE MC801A Telian verkossa. Tukiasema sijaitsee kiinteistön katolla. Nykytoimivuus on varsin mallikasta. Ei pakettihävikkiä tmv. outoutta. Ainoa heikko puoli on kuluttajalaitteelle tyypillinen rampautettu hallinta; esim. ICM-paketteihin vastaamisen salliminen sekä SNMP-toiminto on mahdotonta ottaa käyttöön. Pitäisi siis käytännössä heittää laite siltaavaksi ja hoitaa NAT sekä palomuuraus ihan oikealla reitittimellä, jotta ICMP:n sekä SNMP:n saisi aktivoitua.
Ajattelin hommata kodin nettiyhteydeksi 4G 200 Mbitin yhteyden. Kannattaisiko ostaa valmiiksi 5G reititin vai hyvä 4G reititin? 5G reitittimet tuppaa kyllä olemaan kaksi kertaa kalliimpia kuin hyvä 4G reititin. Sen pitäisi toimia hyvin sisätiloissa koska ei ole mahdollisuutta saada ulos asennettua laitetta.
Riippuu paljon kohteesta. UlkoCPE:t ovat 5G:llä lähes samanhintaisia kuin 4G mutta sitten edullisia 4G-reitittimiä saa. Kannattaa katsoa CellMapperista mitä taajuuksia alueellasi on ja sen jälkeen hankkia reititin joka tukee kaikkia 4G-taajuuksia samaanaikaisesti CA:n avulla. cacombos.com sivulla voi tarkistaa eri reittimien ja puhelinten tukemia taajuusyhdistelmiä.
Olen nyt vähän kahden vaiheilla ostanko Huawein B818 4G reitittimen ja 4G yhteyden vai sitten Huawei H122-373 5G CPE Pro 2 ja 5G yhteys. Elisa ja DNA molemmat näyttää että minun osoitteeseeni on hyvä 5G kuuluvuus ja Elisan mukaan täyden kolmen tähden kuuluvuus. Osaatko sanoa onko noiden kahden reitittimen antennien tasossa suuria eroja? Ottaisin varmaan sen kumpi toimisi varmemmin ja olisi hyvä yhteys aina.
Esitelty ZTE MC801A on paremmin taajuuslukittavissa kuin Huawein CPE Pro2 eli kannattaa päätyä tähän. Antennit tässäkin laitteessa toimivat todellisuudessa vain LTE verkossa.
Kyllä tämän laitteen ulkoiset antenniliittimet tarkkoitettu matalille taajuuksille. Korkeammalle 5G:lle 3.5 GHz ei ole edes kovinkaan hyödyllistä olisi kun kaksi liitäntää tarjoaisi vain 2×2 kun päätelaite tukisi muuten 4×4 MIMO:a. Ulkokäyttöön suosittelisin ZTE MC7010 ulkolaitetta esimerkiksi.
Otin 5G-liittymän Elisalta ja ZTE MC801A 5G-reitittimen. Muuten toimi, mutta wifissä WhatsApp-puhelut kestivät hieman pätkien n. 1 minuutin ja sitten poikki. Myös hieman vanhemmat läppärit eivät tunnistaneet tai toimivat huonosti. Puhelimet mm. Honor 10 ja 20 lite eli n. 2 v. vanhoja. Testattu Wi-Fi-asetuksia yms, ei vaikutusta. OnePlus 5G-puhelin toimi hyvin. Elisan liikkeessä sitten testattu: Huawei 5G CPE Pro 2, Honor toimi (kuten arvata saattaa) ja näytetty vielä epäilevälle myyjälle, että ZTE:ssä ei toimi. Testailtu ja vatvottu yli 1 kk, mutta nyt vaihdettiin tuohon Honoriin (kun liikkeessä oli nyt eri myyjät) ja kaikki toimii.
Edellä kuvatun perusteella meillä ei ongelmana ollut 5G-yhteys, sillä rintamamiestalon ”yläkerran pelimiehet” eivät valittaneet. Vielä se, että ZTE kävi huollossa ja tilalle tuli toinen samanlainen (koska ehkä eivät löytäneet sitä vikaa). Tilanne ei muuttunut. Elisan sivuillakin on ohje, että jos Wi-Fi ei toimi, pitää odottaa päivitystä tai vaihtaa laite.
Aikamoinen testailu tuki tehtyä ilmaiseksi. Jostakin syystä Elisa(kin) myy tuota, vaikka hyllyssä on (piilossa) noita Honoreja. Jostakin syystä noita myydään, olisko parempi kate?
Omien kokemusteni perusteella tuota ZTE:tä ei pitäisi myydä ollenkaan. Wi-Fi on siinä aivan surkea ja yhteensopimattomuus ”ei aivan uusien” päätelaitteiden kanssa ilmeinen. Hinta ei ole mikään halpa. Samaan hintaan sai toimivankin.
Hei,
näiden purkkien sisäänrakennettu wifi riittää kyllä moneen käyttöön. Kuitenkin jos tarkoitus on käyttää wifiä vakavasti 24/7, niin suositeltavaa olisi erillinen wifi-tukiasema. Itse olen todennut niin Ubiquitin kuin TP-Linkin yritystason tukiasemat toimiviksi omissa käyttöpaikoissani. Nämä on melko helppo ottaa käyttöön kuluttajanakin. Toimivuus ja vakaus ovat aivan omaa luokkaansa näissä verrattuna purkin omaan langattomaan lähiverkkoon.
Olen myös itse huomannut wifin toiminnassa eroja eri laitteiden välillä. Esimerkiksi kannettava, jossa on Intelin AX200 -verkkokortti hyljeksii jotekin Huawein Wifi6 routerin Wifi6-verkkoa. Myös jonkin toisen verkkolaitteen ja päätelaitteen kanssa oli minulla aikanaan ongelmia. Puhelimissa kannattaa myös ottaa ”satunnaistettu MAC” pois päältä ja käyttä laitteen omaa, koska joskus tuo aiheuttaa ongelmia.
Elisa sekä cacombos ilmoittaa tämän laitteen tukevan 5G NSA kuin 5G SA-verkkoa vaikka jutussa ilmoitetaan tukevan pelkästään 5G NSA-verkkoa
Hei,
Snapdragon X55 piiri mikä tässä on tukee SA:ta kyllä ja Telialla juuri on 5G SA pilotti millä laitteella on saatu todettua SA-tukui ainakin n1, n3, n7, n28 taajuuksille. Tämä aikaisempi tieto on jo 2 vuotta vanha ja artikkelissa on todettu että vaatii päivityksen että saa SA käyttöön. Tällä hetkellä ei ole tietoa onko kaikissa myydyissä versioissa SA käytössä vielä ja minkä operaattorin verkoissa.
Valitettavasti valmistajat ilmoittavat suoraan SA/NSA ja kyllä piiri sitä tukee mutta onko käytössä ei ole siitä tietoa muulla kuin testaamalla kun valmistajat eivät julkaise tätä tarkemmin. Sama juttu tuetut taajuudet ja combinaatiot jäävät hämärän peittoon.
Elisan versiossa MC801A_Elisa3_B15-ohjelmistoversiosta löytyy myös 5G-SA moodi laitteelle.
Pskan möivät.
Elisalta 5G liittymän mukana hankittu ZTE MC801AHW-1.0.0
Elisan B19 firmiksellä, asutaan keskellä hyvää 5G aluetta Elisan kuuluvuuskartan mukaan mutta toiminta vastaa paljon tuota alkuperäistä testitulosta eli saadaan ensin ensin ihan riittävää 50 megan latausvauhtia, sitten alkaa nikotteleen ja yhteys katkeaa tai tippuu ihan muutamiin kilobitteihin, tätä kestää yleensä puolesta minutista pariin minuttiin kunnes yhteys
palaa taas hetkeksi normaaliksi. Laitteen antama ehdotettu sijainti on tälläkin hetkellä erinomainen mutta bitit vaan menee jossain poikittain. Asiakaspalvelusta ei oikein ole muuta apua ollut kun, että ”Koittakaa vaihtaa paikkaa”. No tänään löysin tämän mt-techin sivuston
ja tästä oli paljon apua vaikka vian olisi pitänytkin jo korjaantua. Vähä pska homma kun rouvan leipä on kiinni toimivasta netistä.
lisäantenni ikkunoiden välissä tai ulkona nopeuttaa UPLINKKIÄ 2x tai 3x