Koti » Testissä ZTE MC801A 5G-reititin

Testissä ZTE MC801A 5G-reititin

ZTE MC801A on Elisalla ja Telialla myynnissä oleva toisen sukupolven 5G-reititin ZTE:ltä. Testasimme aikaisemmin MC801-mallin. Suomessa laitetta myy tällä hetkellä Elisa ja Telia 399€ hintaan. Tästä mallista on tarjolla hyvin vähän tietoa mukaan lukien valmistajan omat sivut. Sama tilanne oli myös edeltäjästä MC801:sta.

Tekniset ominaisuudet

 • Qualcomm X55
 • 5G NR NSA-taajuudet: n1, n3, n7, n28, n38, n77, n78
 • 4G LTE-taajuudet 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 25, 26, 28, 30, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 66, 71
 • Laitteessa on tuki 256QAM DL / 64QAM UL modulaatioille ja 4×4 MIMO 1, 3, 7, 32, 38, 40, 41, 42
 • 2x 1Gb Ethernet-portti ja 1x RJ11-portti puhelinta varten
 • 2x TS-9 antenniliitintä
 • WLAN 2.4GHz + 5GHz 802.11ax-tuki. Max 31 päätelaitetta tuettu.
 • nanoSIM-kortti paikka laitteen pohjassa suojakannen alla. SIM-korttipaikan vieressä on USB-C portti, mutta sen käyttötarkoitus jäi epäselväksi.

Elisan myymä laite on Elisan omalla firmwarella (testatussa laitteessa on MC801A_Elisa1_B06), mutta laite ei ole operaattorilukittu eli toimii kaikkien operaattorien 5G-verkoissa kunhan operaattori tukee tuettuja taajuuksia ja taajuusyhdistelmiä. Taajuusyhdistelmät voi tarkistaa cacombos.com sivulta.

5G SA (Standalone) vaatii ohjelmistopäivityksen, jotta sitä voi käyttää tällä laitteella. Lisäksi laitteelta puuttuu tuki DSS eli Dynamic Spectrum Sharing ominaisuudelle, jolloin päätelaite voi hyödyntää 5G-taajuutta, joka on 4G:n kanssa. 5G SA:ta eikä DSS ole Suomessa käytössä tällä hetkellä, joten puute ei aiheuta ongelmia tällä hetkellä.

Hallintapaneelin ominaisuudet

MC801A:ssa on vastaavanlainen hallintapaneeli kuin edeltäjässä. Edeltäjästä poiketen Elisan myymässä versiossa ei ole enää taajuuslukkoa ollenkaan, joten tätä laitetta ei voi lukita tietylle taajuudelle tai niiden yhdistelmälle. Laitteessa löytyy kuitenkin verkon valinta, jolla voit poistaa 5G:n käytöstä lukitsemalla 4G ja/tai 3G-verkkoon.

Päätelaitteesta löytyy siltausmahdollisuus, DMZ ja porttiohjaukset. Voit sillata laitteen LAN1 tai LAN2-portille. Siltauksen aikana WLAN-yhteyttä ja toista LAN-porttia ei voi käyttää internet-yhteyteen, mutta niistä pääsee edelleen ZTE:n hallintapaneeliin.

ZTE:ssä on edeltäjänsä tapaan Verkon-tila näkymä, josta näkee päätaajuuden signaalin voimakkuuden ja aktiivisesti käytössä olevat eri taajuudet. 5G-signaalista näkee voimakkuuden (RSRP) ja häiriötason (SINR), mutta ei signaalin laatua (RSRQ). Harmillisesti 4G-signaalin laatuarvoja (SINR eli häiriöt ja RSRQ eli laatu) laite ei näytä ollenkaan.

Testaus

Testasimme ZTE:tä sekä DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa. Päätelaitteina WLAN-verkossa käytimme OnePlus 8 ja Intel AX200 langattomalla verkkokortilla varustettua kannettavaa tietokonetta. Sijoitimme testauskohteessa ZTE:n paikkaan, jossa on hyvä ja häiriötön yhteys. Nopeudet on testattu suoraan ethernet-kaapelilla sekä langattomassa verkossa.

Testi Elisan 5G-verkossa

Tässä nopeustesti Espoossa:

Testijakson aikana ZTE pätki usein datayhteyttä 5G:n kanssa. Laite näytti olevan yhteydessä 5G-verkkoon, mutta dataliikenne ei silti kulkenut ollenkaan katkon aikana. Samaan tukiasemaan yhdistänyt OnePlus 8 toimi ongelmitta 5G-verkossa ZTE:n katkon aikana.

Testi DNA:n 5G-verkossa

DNA:n verkon testatessa saimme hieman enemmän nopeutta ja viivekin oli parhaimmillaan 8ms luokassa.

DNA:n verkossa emme havainneet testijakson aikana samanlaista pätkimistä kuin Elisan 5G-verkossa. Ongelmana näyttäisi olevan jonkinlainen yhteensopivuusongelma Nokian 5G-verkon kanssa, koska useilla foorumeilla on valitettu pätkimistä sekä Elisan ja Telian 5G-verkoissa.

Yhteenveto

ZTE MC801A tarjoaa jopa 5CA-tukea 4G-verkoissa ja muutenkin 5G-nopeudet olivat hyviä. Isoksi ongelmaksi muodostui kuitenkin toimimattomuusongelmat Nokian 5G-verkon kanssa. ZTE ei ole julkaissut tälle laitteelle ollenkaan ohjelmistopäivityksiä. Tämän vuoksi on olemassa iso riski, että laite ei tule saamaan ollenkaan korjauspäivityksiä tulevaisuudessa. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaakin varmistaa, että laitteella on palautusoikeus, mikäli yhteensopivuusongelmia ilmenee 5G-verkon käytössä.

Avainsanat:

20 kommenttia artikkeliin “Testissä ZTE MC801A 5G-reititin”

 1. Näyttää että tähän on nyt kuitenkin valunut päivityksiä, ainakin Elisalla. Onkohan ollut vaikutusta?

 2. Minulla on Telialta hankittu ZTE MC801A. Telian kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla reilusti 5G peittoa, mutta asun ilmeisesti ihan verkon rajoilla. Tukari jossa 5G antennit ilmeisesti on sijaitsee n. 500m päässä, ei ihan näköyhteyttä, metsää välissä. Aluksi laite kävi välillä 5G verkossa, mutta viime aikoina pääsääntoisesti majaillut 4G.ssä. Verkon vaihdosta aiheutuu katkoja. Hankin ulkoantennin, mutta vaikuttaa siltä ettei laite käytä lainkaan ulkoista antennia. Hallintapaneelissa ei ole mitään antennivalintoja, kuten vanhassa Huawein 4G modeemissa oli.

  Telian aspasta sanottiin että laitteelle on tulossa firmispäivitys ihan lähiaikoina. Epäili että antennien toimimattomuus korjaantuu myös päivityksen yhteydessä. On kyllä harvinaisen huonot dokumentaatiot tästä modeemimallista, hiukan alkanut kaduttaa koko purnukan hankinta.

  1. Verkon rajalla on se huono puoli että mikäli ei saa yhteyttä 5G-ankkuritaajuudelle niin ei voi yhdistää 5G:lle. Ankkuri on 4G:llä mutta verkko pitää mainostaa 5G:tä. Itse en ole kokeillut tällä laitteella ulkoisia antenneja, kun yhteys 5G:lle on hyvä. Joissakin laitteissa ulkoinen antenni on vain matalalle taajuudelle, en tiedä tästä ZTE:stä.

   Elisalta saatujen päivitysten jälkeen laite toimii selkeästi vakaammin mutta silti virhetilanteita tapahtuu Elisan Nokia 5G-verkossa, mm. latenssien hyppely mutta ei sillä tavoin pätki kun muutama päivä on testattu.

   Kyllä dokumentointi on todella huonoa, lähes olematonta. Julkisesti speksejä ei oikein ole tarjolla kunnolla. Taajuustukikin mainostettu Elisalla esimerkiksi virheellisenä.

  2. Huono peitto .). loistava purkki jos kunnon peitto,valitettavasti piti siirtyä telialta toiseen operaattoriin ja avot samantien max tolpat;),purkki toimiiparemmin ku loistavasti. Lammasta sattuu 8sheep happens);) joshuono signaali.

  1. 4×4 on perus 5G:ssä. Kiinnostavaa toki tässä laitteessa olisi tuetut 4G ja 5G-combot mitä ei Telewell ole julkaissut spekseissä kuten ei yleensä valmistajat tee. Laaja 5G-combot on mutta milläkö ankkuritaajuudella. Olisi kiinnostava kokeilla mutta hinta vähän turhan kallis.

   Vaikuttaisi ladattavan firmwaren perusteella ettei ole Qualcomm modeemia laitteessa.

   1. Telewell on vahvistanut että siinä on Qualcomm X55. Tuskin he antavat valheellista tietoa. Avaamallahan sen saisi tarkistettua, mutta kun en itse sitä epäile, niin jätetään tekemättä 🙂

    1. Kävinkin firmwaren uusiksi läpi ja kappas on kaksi firmwaretta siinä eli kaksi käyttistä – 5G-modeemi toimii Androidilla tosiaan ja Qualcomm X55 on siellä. Olisipa testauksen arvoinen laite kyllä. Reititin puoli sitten sulautettu Linux on.

   2. Päivitys: Aiemman kirjoitukseni jälkeen laitteelle tulikin FW päivitys, joka tosiaan korjasi ongelmat. Laite käyttää ulkoantennia automaattisesti, ja nyt on pysynyt 5G:ssä ja välillä on saanut ihan liittymätyypin maksiminopeuksiakin nopeustestillä. Tällä hetkellä olen nyt muutaman viikon käytön jälkeen melko tyytyväinen laitteen toimintaan, kerran on mennyt omituiseen jumiin, mutta sähkökatko auttoi. ZTE:n modeemin dokumentaatio on niin surkeaa että epäilyttää että kyseessä on suunnilleen prototyyppi. Saa nähdä kuinka usein näitä FW päivityksiä jatkossa tulee.

    1. Tämä ZTE kuten vastaavat Huaweit ovat operaattori myytäviä laitteita jossa operaattori tarjoaa noi ohjeet käytännössä. Ei näistä laitteista mitään julkisesti oikein saatavilla ole. Elisan sivuillakin on taajuudet kerrottu virheellisesti ja jos katsoo muiden operaattorien sivuja niin tieto on vähän erilaista siellä… Kyseessä kuitenkin sama laite vain hieman eri ominaisuuksilla (taajuuslukko esim).

     Itse en odota kovinkaan montaa firmispäivitystä. Pääasiassa operaattori niistä sitten päättää miten toimitetaan.

   3. Hankin ZTE MC801A 5G-reitittimen jo keväällä 2020, koska lankayhteys ei oikein toiminut (ns. Elisan korttelikuitu)
    Alusta asti 5G-yhteys on pätkinyt. Kävin joulukuun alussa valittamassa, ja huollosta annettiin veloituksetta toinen laite tilalle. Pätkiminen ei ole kuitenkaan loppunut. Lyhyitä katkoja tulee melko usein (voi olla sisäverkon kuuluvuusongelma), joskus harvemmin jopa kymmenien minuuttien mittainen. Resetointikin joskus auttaa.
    Tukiasemia on kahdessa suunnassa n. 500 m päässä. Nyt olen jumissa tämän huonosti toimivan yhteyden kanssa, koska palautusoikeutta ei ole.

    Yle-Areenan katselu on SMART-televisiolla hankalaa sen pätkimisen vuoksi. Samoin pankkiyhteys katkeilee joskus, mikä harmittaa. Palaisin vaikka 4G yhteyteen, tai korttelikuituun, mutta tästä tule vain turhan kallis kokeilu.

    Nyt vaihdoin ZTE:hen pysyvästi 4G:n, ja katsotaan nyt miten toimii.

    Mitä muuten tuumitte, vaikuttaako ns. 3-kertaiset selektiivilasit huoneessa yhteyden laatuun?

   4. Selektiivilasit vaimentavat huomattavasti radiosignaaleita, erityisesti 5G:n 3,5 GHz signaalia ja vaimennus voi olla ratkaisevassa roolissa siinä, että yhteys ei toimi kunnolla.

    Mittauksien mukaan vaimennus voi olla selektiivilaseissa 5G:ssä 3,5 GHz signaalille jopa yli 30 dB. Mittaustuloksia löytyy esim.diplomityöstä, jossa tutkittu asuinkerrostaloille tyypillisten seinärakenteiden materiaalivaimennukset matalilla 5G-taajuuksilla:
    https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/123456789/26942/Hentil%C3%A4.pdf?sequence=4
    Selektiivilasien mittaukset löytyvät sivulta 47.

    Mikäli tukiasemassa on käytössä Beamforming niin se pystyy kompensoimaan tätä vaimennusta ja parantamaan signaalin voimakkuutta sisätiloihin. Suositeltavaa on kuitenkin aina käyttää ulosasennettavaa antenniyksikköä 5G:lle, jos se vaan on mahdollista.

   5. -30db = signaali vaimenee tuhannesosaan, eli Selektiivilasien, betoniseinien ja myös hirsiseinien vaimennus on melkoinen, Tulokulma vaikuttaa myös olennaisesti, joten ehdottomasti kannattaa laittaa ulkoantennit.

    Telewell käyttää Qualcommin piiriä, 4G ja 5G toimii fiksusti ja tukee 4×4 mimo ulkoantenneja. Nillä saadaan massiivinen parannus yhteyden laatuun verrattuna kiinamodeemeihin – kunhan muistaa tehdä kunnon kaapeloinnilla ja valita fiksut antennit, esim iskra p60 mimo setti kahteen kertaan: https://www.satshop.fi/iskra-p-60-unicom-mimo-3g-4g-5g-lte-gsm-antenna-set-2-antennas-600-3900hz-2-x-10-5dbi.html, toki koko setti maksaa yli tonnin mutta on kelpo vaihtoehto valokuidun vetämiselle…

   6. Aivan hyödytön kapistus WiFi verkko onnettoman heikko vaikka on pitkä kantama päällä 5g toimii miten kuten liittymä 300 5g ja nopeus 90/30 älkää ostako saatte vaan ison laskun sekä ison v…tuksen

    1. Meillä on käytössä täällä kotona tämä ZTE MC801A Telian verkossa. Tukiasema sijaitsee kiinteistön katolla. Nykytoimivuus on varsin mallikasta. Ei pakettihävikkiä tmv. outoutta. Ainoa heikko puoli on kuluttajalaitteelle tyypillinen rampautettu hallinta; esim. ICM-paketteihin vastaamisen salliminen sekä SNMP-toiminto on mahdotonta ottaa käyttöön. Pitäisi siis käytännössä heittää laite siltaavaksi ja hoitaa NAT sekä palomuuraus ihan oikealla reitittimellä, jotta ICMP:n sekä SNMP:n saisi aktivoitua.

   7. Ajattelin hommata kodin nettiyhteydeksi 4G 200 Mbitin yhteyden. Kannattaisiko ostaa valmiiksi 5G reititin vai hyvä 4G reititin? 5G reitittimet tuppaa kyllä olemaan kaksi kertaa kalliimpia kuin hyvä 4G reititin. Sen pitäisi toimia hyvin sisätiloissa koska ei ole mahdollisuutta saada ulos asennettua laitetta.

    1. Riippuu paljon kohteesta. UlkoCPE:t ovat 5G:llä lähes samanhintaisia kuin 4G mutta sitten edullisia 4G-reitittimiä saa. Kannattaa katsoa CellMapperista mitä taajuuksia alueellasi on ja sen jälkeen hankkia reititin joka tukee kaikkia 4G-taajuuksia samaanaikaisesti CA:n avulla. cacombos.com sivulla voi tarkistaa eri reittimien ja puhelinten tukemia taajuusyhdistelmiä.

     1. Olen nyt vähän kahden vaiheilla ostanko Huawein B818 4G reitittimen ja 4G yhteyden vai sitten Huawei H122-373 5G CPE Pro 2 ja 5G yhteys. Elisa ja DNA molemmat näyttää että minun osoitteeseeni on hyvä 5G kuuluvuus ja Elisan mukaan täyden kolmen tähden kuuluvuus. Osaatko sanoa onko noiden kahden reitittimen antennien tasossa suuria eroja? Ottaisin varmaan sen kumpi toimisi varmemmin ja olisi hyvä yhteys aina.

Kommentoi