Koti » Testissä ZTE MC801A 5G-reititin

Testissä ZTE MC801A 5G-reititin

ZTE MC801A on Elisalla ja Telialla myynnissä oleva toisen sukupolven 5G-reititin ZTE:ltä. Testasimme aikaisemmin MC801-mallin. Suomessa laitetta myy tällä hetkellä Elisa ja Telia 399€ hintaan. Tästä mallista on tarjolla hyvin vähän tietoa mukaan lukien valmistajan omat sivut. Sama tilanne oli myös edeltäjästä MC801:sta.

Tekniset ominaisuudet

 • Qualcomm X55
 • 5G NR NSA-taajuudet: n1, n3, n7, n28, n38, n77, n78
 • 4G LTE-taajuudet 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 20, 25, 26, 28, 30, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 66, 71
 • Laitteessa on tuki 256QAM DL / 64QAM UL modulaatioille ja 4×4 MIMO 1, 3, 7, 32, 38, 40, 41, 42
 • 2x 1Gb Ethernet-portti ja 1x RJ11-portti puhelinta varten
 • 2x TS-9 antenniliitintä
 • WLAN 2.4GHz + 5GHz 802.11ax-tuki. Max 31 päätelaitetta tuettu.
 • nanoSIM-kortti paikka laitteen pohjassa suojakannen alla. SIM-korttipaikan vieressä on USB-C portti, mutta sen käyttötarkoitus jäi epäselväksi.

Elisan myymä laite on Elisan omalla firmwarella (testatussa laitteessa on MC801A_Elisa1_B06), mutta laite ei ole operaattorilukittu eli toimii kaikkien operaattorien 5G-verkoissa kunhan operaattori tukee tuettuja taajuuksia ja taajuusyhdistelmiä. Taajuusyhdistelmät voi tarkistaa cacombos.com sivulta.

5G SA (Standalone) vaatii ohjelmistopäivityksen, jotta sitä voi käyttää tällä laitteella. Lisäksi laitteelta puuttuu tuki DSS eli Dynamic Spectrum Sharing ominaisuudelle, jolloin päätelaite voi hyödyntää 5G-taajuutta, joka on 4G:n kanssa. 5G SA:ta eikä DSS ole Suomessa käytössä tällä hetkellä, joten puute ei aiheuta ongelmia tällä hetkellä.

Hallintapaneelin ominaisuudet

MC801A:ssa on vastaavanlainen hallintapaneeli kuin edeltäjässä. Edeltäjästä poiketen Elisan myymässä versiossa ei ole enää taajuuslukkoa ollenkaan, joten tätä laitetta ei voi lukita tietylle taajuudelle tai niiden yhdistelmälle. Laitteessa löytyy kuitenkin verkon valinta, jolla voit poistaa 5G:n käytöstä lukitsemalla 4G ja/tai 3G-verkkoon.

Päätelaitteesta löytyy siltausmahdollisuus, DMZ ja porttiohjaukset. Voit sillata laitteen LAN1 tai LAN2-portille. Siltauksen aikana WLAN-yhteyttä ja toista LAN-porttia ei voi käyttää internet-yhteyteen, mutta niistä pääsee edelleen ZTE:n hallintapaneeliin.

ZTE:ssä on edeltäjänsä tapaan Verkon-tila näkymä, josta näkee päätaajuuden signaalin voimakkuuden ja aktiivisesti käytössä olevat eri taajuudet. 5G-signaalista näkee voimakkuuden (RSRP) ja häiriötason (SINR), mutta ei signaalin laatua (RSRQ). Harmillisesti 4G-signaalin laatuarvoja (SINR eli häiriöt ja RSRQ eli laatu) laite ei näytä ollenkaan.

Testaus

Testasimme ZTE:tä sekä DNA:n ja Elisan 5G-verkoissa. Päätelaitteina WLAN-verkossa käytimme OnePlus 8 ja Intel AX200 langattomalla verkkokortilla varustettua kannettavaa tietokonetta. Sijoitimme testauskohteessa ZTE:n paikkaan, jossa on hyvä ja häiriötön yhteys. Nopeudet on testattu suoraan ethernet-kaapelilla sekä langattomassa verkossa.

Testi Elisan 5G-verkossa

Tässä nopeustesti Espoossa:

Testijakson aikana ZTE pätki usein datayhteyttä 5G:n kanssa. Laite näytti olevan yhteydessä 5G-verkkoon, mutta dataliikenne ei silti kulkenut ollenkaan katkon aikana. Samaan tukiasemaan yhdistänyt OnePlus 8 toimi ongelmitta 5G-verkossa ZTE:n katkon aikana.

Testi DNA:n 5G-verkossa

DNA:n verkon testatessa saimme hieman enemmän nopeutta ja viivekin oli parhaimmillaan 8ms luokassa.

DNA:n verkossa emme havainneet testijakson aikana samanlaista pätkimistä kuin Elisan 5G-verkossa. Ongelmana näyttäisi olevan jonkinlainen yhteensopivuusongelma Nokian 5G-verkon kanssa, koska useilla foorumeilla on valitettu pätkimistä sekä Elisan ja Telian 5G-verkoissa.

Yhteenveto

ZTE MC801A tarjoaa jopa 5CA-tukea 4G-verkoissa ja muutenkin 5G-nopeudet olivat hyviä. Isoksi ongelmaksi muodostui kuitenkin toimimattomuusongelmat Nokian 5G-verkon kanssa. ZTE ei ole julkaissut tälle laitteelle ollenkaan ohjelmistopäivityksiä. Tämän vuoksi on olemassa iso riski, että laite ei tule saamaan ollenkaan korjauspäivityksiä tulevaisuudessa. Ostopäätöstä tehtäessä kannattaakin varmistaa, että laitteella on palautusoikeus, mikäli yhteensopivuusongelmia ilmenee 5G-verkon käytössä.

Avainsanat:

8 kommenttia artikkeliin “Testissä ZTE MC801A 5G-reititin”

 1. Näyttää että tähän on nyt kuitenkin valunut päivityksiä, ainakin Elisalla. Onkohan ollut vaikutusta?

 2. Minulla on Telialta hankittu ZTE MC801A. Telian kuuluvuuskartan mukaan pitäisi olla reilusti 5G peittoa, mutta asun ilmeisesti ihan verkon rajoilla. Tukari jossa 5G antennit ilmeisesti on sijaitsee n. 500m päässä, ei ihan näköyhteyttä, metsää välissä. Aluksi laite kävi välillä 5G verkossa, mutta viime aikoina pääsääntoisesti majaillut 4G.ssä. Verkon vaihdosta aiheutuu katkoja. Hankin ulkoantennin, mutta vaikuttaa siltä ettei laite käytä lainkaan ulkoista antennia. Hallintapaneelissa ei ole mitään antennivalintoja, kuten vanhassa Huawein 4G modeemissa oli.

  Telian aspasta sanottiin että laitteelle on tulossa firmispäivitys ihan lähiaikoina. Epäili että antennien toimimattomuus korjaantuu myös päivityksen yhteydessä. On kyllä harvinaisen huonot dokumentaatiot tästä modeemimallista, hiukan alkanut kaduttaa koko purnukan hankinta.

  1. Verkon rajalla on se huono puoli että mikäli ei saa yhteyttä 5G-ankkuritaajuudelle niin ei voi yhdistää 5G:lle. Ankkuri on 4G:llä mutta verkko pitää mainostaa 5G:tä. Itse en ole kokeillut tällä laitteella ulkoisia antenneja, kun yhteys 5G:lle on hyvä. Joissakin laitteissa ulkoinen antenni on vain matalalle taajuudelle, en tiedä tästä ZTE:stä.

   Elisalta saatujen päivitysten jälkeen laite toimii selkeästi vakaammin mutta silti virhetilanteita tapahtuu Elisan Nokia 5G-verkossa, mm. latenssien hyppely mutta ei sillä tavoin pätki kun muutama päivä on testattu.

   Kyllä dokumentointi on todella huonoa, lähes olematonta. Julkisesti speksejä ei oikein ole tarjolla kunnolla. Taajuustukikin mainostettu Elisalla esimerkiksi virheellisenä.

  1. 4×4 on perus 5G:ssä. Kiinnostavaa toki tässä laitteessa olisi tuetut 4G ja 5G-combot mitä ei Telewell ole julkaissut spekseissä kuten ei yleensä valmistajat tee. Laaja 5G-combot on mutta milläkö ankkuritaajuudella. Olisi kiinnostava kokeilla mutta hinta vähän turhan kallis.

   Vaikuttaisi ladattavan firmwaren perusteella ettei ole Qualcomm modeemia laitteessa.

   1. Telewell on vahvistanut että siinä on Qualcomm X55. Tuskin he antavat valheellista tietoa. Avaamallahan sen saisi tarkistettua, mutta kun en itse sitä epäile, niin jätetään tekemättä 🙂

Kommentoi