Koti » Tietopaketti taloyhtiölaajakaistoista

Tietopaketti taloyhtiölaajakaistoista

Taloyhtiöissä on usein saatavilla taloyhtiölaajaista, koska teleoperaattorit tarjoavat selvästi edullisempaan hintaan kuin perinteistä kuluttajalaajakaistaa, joka tilataan suoraan teleoperaattorilta. Pääsääntöisesti taloyhtiölaajakaistaan kuuluu 1-10 Mbit/s perusnopeus ja kuluttajat voivat ostaa halutessaan lisänopeuksia. Taloyhtiölajakaistat ovat edullisia, koska saadaan kaikista talon asukkaista operaattorin asiakkaita suoraan ja näin siis teleoperaattori saa 100% markkina-aseman käyttöönsä.

Hinnoittelu

Operaattorit eivät paljasta hintoja hintoja taloyhtiöihin, mutta hintataso on yleensä 3-10€ asuntoa kohden. Vastaavasti jos hankit perinteisen kuluttajalaajakaistan, hinta olisi noin 25€/kk 10 Mbit/s yhteydelle.  Hintaan vaikuttaa taloyhtiön koko (vähintään 15-asuntoa) ja sijainti sekä se onko jo saatavilla valokuitu tai kaapeliTV-verkkoa. Valokuituyhteys kuitenkin rakennetaan taloyhtiöön todella edullisesti.

Lisänopeuksia on saatavilla 1000 Mbit/s nopeuteen asti. Lisäksi taloyhtiölaajakaistan mukaan tarjotaan edullinen kaapeliTV-palvelu.

Kuluttajasuoja ja määräaikainen sopimus

Taloyhtiölaajakaistaan ei sisälly samalla tavalla kuluttajasuojaa, sillä sopimuksen on tehnyt taloyhtiö, eli yritys. Tärkein asia tulee huomata, että jos käytössäsi on määräaikainen perinteinen laajakaistasopimus suoraan teleoperaattoriltasi ennen taloyhtiölaajakaistan käyttöönottoa samalta teleoperaattorilta tai toiselta, voi sinulla olla kaksi päälekkäistä sopimusta. Teleoperaattorin ei tarvitse irtisanoa tätä laajakaistasopimusta ja tällöin sinulla on ns. kaksi laajakaistasopimusta voimassa. Tästä kuitenkin kannattaa olla yhteydessä teleoperaattoriin, jos suostuisivat muuttamaan sopimusta.

Tulee myös muistaa, että taloyhtiölaajakaistaa ei koske kahden vuoden määräaika, koska tilaajana yritys. Lisänopeuksiin koskee tietysti se kahden vuoden määräaikainen sopimuksen raja. Tietysti operaattorilla tulee olla vuodenkin sopimus saatavilla.

Kilpailuta ja tilaaminen

Voit tilata perinteisemmän taloyhtiölaajakaistan suurimmilta operaattoreilta tai tutustua uudempaan taloyhtiölaajakaistaan, mikäli haluatte heti käyttöönne maksiminopeuden edullisemmin kuin perinteisimmillä taloyhtiölaajakaistoissa. Suosittelen kilpailuttamaan molemmat ja kysymään lisätietoa teleoperaattoreilta.

  1. Selvitä taloyhtiöön valokuitusaatavuus useilta teleoperaattoreilta Suomessa. Taloyhtiössä tulee olla kunnossa sisäverkko ja parhaan nopeuden saamiseksi tulisi sisäverkon kaapelointi olla vähintään Ethernet tai valokuitua.
  2. Teleoperaattori pyrkii tekemään määräaikaisia sopimuksia. Suosittelemme erityisesti välttämään tälläisä sopimuksia.
  3. Hallitus tekee esityksen yhtiökokoukselle ja mikäli hyväksytään käyttöönotto, niin tulee tehdä tarvittavat sääntöjen muutokset (laajakaistavastikepykälä), että saadaan kustannus jaettua tasapuolisesti jokaiseen asuntoon.
  4. Tilataan taloyhtiölaajakaista perusnopeudella teleoperaattorilta. Tätä tulisi säännöllisesti myös kilpailuttaa uudelleen.

Taloyhtiölaajakaistoista ei löytynyt paljon tietoa edes tätä artikkeliani kirjoittaessa eli kannattaa olla tarkkana mitä sopii teleoperaattorin kanssa. Artikkelissa on käytetty lähteinä teleoperaattorin verkkosivuja ja HS:n artikkelia.

 

Kommentoi