Koti » Verkkotunnuksen rekisteröinti

Verkkotunnuksen rekisteröinti

Tämä on hyvin tärkeä artikkeli joka selventää tietämystäsi verkkotunnuksista (englanniksi: domain). Verkkotunnus on se mikä toimii yleisimmillään kotisivun osoitteena, esimerkiksi mt-tech.fi

Mikä on verkkotunnus?

Verkkotunnus eli domain, on osoite, jolla asiakkaat / verkon käyttäjät löytävät helpommin kotisivusi. Yrityksille verkkotunnus on nykyään pakollinen, kun verkkosivut ovat yrityksen näyteikkuna. Tämän blogin verkkotunnus on mt-tech.fi.

Verkkotunnus koostuu kansallisesta päätteestä (esim: .fi, .se, .ee)  tai yleisistä päätteistä (.com, .org, .net). ICANN ja IANA koordinoivat ja myöntävät kaikki ylimmän tason päätteet. Sitten meillä on muitakin kansallisi ja yleisiä päätteitä.

Viestintäviraston sivuilta kuva miten jakaantuu verkkotunnus päätteet

.fi verkkotunnus on Viestintäviraston hallinnoimana. Nykyisin 5.9.2016 jälkeen FI-verkkotunnuksia haetaan välittäjän kautta ja välittäjät rekisteröivät puolestasi verkkotunnuksesi. Tämä sama välittäjänvaihtomalli on kansainvälisesti käytössä muissakin verkkotunnuspäätteissä.

10 suosituinta verkkotunnuspäätettä Q1 / 2017. Lähde: Verisign

Suosittelemme varaamaan yleisimmät päätteet aina yritykselle, ettei yrityksen nimeä käytettäisi väärin. Suosituin pääte on ehdottomasti .com. TK-pääte on ilmainen verkkotunnuspääte, siksi se on myös todella suosittu.

Varaa verkkotunnus ajoissa itsellesi!

Verkkotunnus markkinat ovat verkossa aika villin-lännen meininkiä. Nopein saa tässä pitää verkkotunnuksen, joten olethan aina itse valmiina varaamaan tärkeät nimet itsellesi. Esimerkkinä vaikka on sukunimesi, nimimerkkisi, mahdollinen tulevan yrityksesi nimi tai joku muu tärkeä sana. Myös hyvä sana voi olla toimia hyvin verkkotunnuksena.

Erityisesti .com verkkotunnukset ovat haluttua tavaraa joten olethan varuillasi ettei haluamaasi verkkotunnusta viedä nenäsi edessä. Täälä myös tapana huutokaupata verkkotunnuksia todella kallilla.

Itsellä on melkein 10 eri verkkotunnusta varattuna, pääasiassa siksi että kukaan ei voisi ottaa ja minä niitä käyttää. 10 on ehkä vähän liikaa jollekin mutta jos muutana nimen varaa itselle, se on ok. Eikä näitä tarvitse varata ikuisuudeksi, 1 vuodeksi kerrallaan on ihan ok ja uusia sitä mukaan jos kokee että pitää varata itsellään.

Eli varaa verkkotunnus ennen yritykysen perustamista ettei mene nokan edestä ohi. Yrityksen tulee muistaa varata kaikki yleisimmät päätteet ettei tavaramerkkiä voi käyttää väärin. Suosittelen yrityksille varaamaan .com, .net, .org ja tietenkin suomalaisen .fi päätteen. Jos on kyseessä kansainvälinen yritys, varaa myös maapäätteet jossa yritys toimii. Esimerkiksi Ruotsissa toimiva yrityksen kannattaa varata myös .se pääte.

Verkkotunnuksen varaaminen

Kuten ehdinkin mainitsemaan, että verkkotunnus varataan pääsääntöisesti niin sanotulta välittäjältä (registerar). Välittäjiä on erilaisia ja tarjoavat erilaisia palveluja. Lisäksi hinta-tasokin on erilainen riippuen välittäjästä. Suosittelen kotimaisia välittäjiä vaikka heillä useimmiten korkeampi hintataso mutta sitten saat palvelua suomenkielellä.

Suomalaisia palveluntarjoajia on useita ja FI-verkkotunnuksen välittäjän voit hakea täältä.

FI-välittäjälogolla kerrotaan Fi-verkkotunnuksen välittäjätoiminnasta

Hintataso

Riippuen verkkotunnus päätteestä kuinka paljon tämä maksaa. Palveluntarjoajat hinnoittelevat eri tavalla verkkotunnuksia joten kannattaa katsoa hinnoittelu aina erikseen.

Otetaan esimerkiksi tässä FI-verkkotunnus jonka rekisteröintimaksu on 9€ (lähde) vuodessa Viestintävirastolla. Normaaalisti välittäjä lisää tähän päälle muutaman euron rekisteröintimaksun jonka päälle tulee ALV24%. Jos siis verkkotunnus maksaa Alveineen yli 20€ niin on jotakin hinnassa sitten. Tämä voi olla webhotelli + nimipalvelut. Joillakin palveluntarjoajilla nimipalvelut ovat maksuttomia.

Suomalaisia palveluntarjoajia ovat esimerkiksi  Webhotellit.com ja shellit.org.

.com verkkotunnuksen hinta on yleensä noin 10€:n paikkeilla. Tämä riippuu todella paljon toimijasta ja itse olen käyttänyt Namecheapin palvelua sen edullisuuden vuoksi. Muita on tunnettu GoDaddy, mutta sen hallintapaneeli on todella hankala käyttää.

Verkkotunnuksen uusiminen

Muita uusia verkkotunnus ajoissa välittäjällä. Ota selvää miten tämä tapahtuu välittäjälläsi ja tarkistaa verkkotunnuksesi voimassaoloaika. FI-verkkotunnuksen voi tarkistaa Viestintäviraston sivuilta helposti koska FI-verkkotunnuksesi vanhenee. Syötä verkkosivulle verkkotunnuksesi niin näet sen tiedot.

Muut päätteet kannattaa tarkistaa välittäjäsi hallintapaneelista. Yleinen whois tarkistus tässä ICANN:in verkkosivuilla.

Yksityisyyden suojaaminen

Useisiin verkkotunnuksiin mahdollista saada ns. WhoisGuard suojaus jolla voit estää verkkotunnuksesi tietojen näkyminen julkisesti. WhoisGuard on saatavilla useisiin verkkotunnuspäätteisiin mutta ei esimerkiksi FI-verkkotunnuksiin. FI-verkkotunnuksissa kuitenkin näkyy vain etu- ja sukunimi julkisesti yksityisillä käyttäjillä.

Namecheap tarjoaa WhoisGuardin ensimmäisen vuodeksi maksutta.

 

Kommentoi