Koti » DNA rakentaa 5G-verkkoa Huawein tekniikalla

DNA rakentaa 5G-verkkoa Huawein tekniikalla

DNA on aloittanut 5G-verkon rakentamisen pääkaupunkiseudulla Huawein tukiasematekniikalla. DNA on aikaisemmin käyttänyt pelkästään Ericssonia, mutta jatkossa DNA:n lehdistötiedotteen mukaan 5G-verkkoa rakennetaan niin Huawein kuin Ericssonin laitteilla. Tarkempaa logiikkaa laitetoimittajien valinnan välillä ei ole kerrottu. Samalla muutoksia on tehty tukiasemissa jo olevaan 4G LTE:hen. Suomessa Elisa ja Yhteisverkko käyttävät Huawein tukiasematekniikka omissa verkoissaan.

Uusia Huawein tukiasemia on asennettu Vantaan Nikinmäellä (Paarmarinne) ja Helsingin Esplanadilla sekä Hakaniemessä. Tukiasemissa on käytössä 4G:n taajuuksina B1 (2100MHz) + B3 (1800MHz) + B7 (2600MHz) + B20 (800MHz) + B28 (700MHz) ja 5G-taajuutena n78 (3.5GHz). Yhteensä 4G-taajuuskaistaa on 80MHz FDD:tä ja 5G:llä 100MHz TDD:tä.

Uusien Huawei-tukiasemien sijainnit Helsingissä Cellmapperin kartalla.

 

DNA:n Huawei-tukiasema Vantaan Nikinmäellä. Ylimmäisenä on 2G/3G/4G-antennit ja sen alla on 5G-antennit. Alempana on Huawein monitaajuusradiot 4G:tä varten ja Ericssonin 2G/3G-radiot.

Nikinmäen tukiasemassa oli jätetty vanhat Ericssonin radiot 2G/3G käyttöä varten. 4G ja 5G käyttävät siis Huawein uusia radioita. Nikinmäellä DNA on testannut pitkään langattomasti toteutettuja kodin internet -ratkaisuja ja kyseisen tukiasemapaikan tekniikka on vaihtunut jo kahdesti parin vuoden sisällä.  Olemme seuranneet Nikinmäen tukiaseman vaiheita blogissamme ja viime vuoden keväällä testasimme 4G 3.5GHz (B42) toteutettua testitukiasemaa.  Se korvattiin viime vuoden kesällä Ericssonin 5G-tukiasemalla ja nyt tekniikka on vaihdettu osin Huaweihin.

Testasimme DNA:n Ericssonin 5G-tukiasemilla nopeuksia viime syksynä Hyvinkäällä ja mielestämme nopeudet olivat mainioita sekä kuuluvuus kadulla ja autossa hyvä. Huawein valikoituminen 5G-toimittajaksi voi selittyä sillä, että asiakaspäätelaitteet ovat Huawein valmistamia. On mahdollista, että tulevaisuudessa käyttöön otettava 5G SA toimii paremmin saman laitetoimittajan laitteilla. Koska toimintaa ei ole kokeiltu, on johtopäätös hypoteettinen.

DNA:n tukiasema Hakaniemessä. Oikealla 5G-tukiasema katon päällä ja vasemmalla 2G/3G/4G monitaajuusantenni.

 

4G-nopeustestitulos Hakaniemessä Xperia 1-puhelimella.

Elisan verkossa on saatu korkeampia latausnopeuksia verrattuna DNA:n verkkoon, mutta DNA:lla lähetysnopeus on hyvä upload CA:n ansiosta. Syynä parempiin latausnopeuksiin on Elisan käyttämä latausnopeuksiin priorisoiva konfiguraatio kapasiteettitukiasemissa. DNA:lla ei ole vastaavia kapasiteettitukiasemia Helsingissä. Lisäksi Elisan kuluttajaliittymissä on 50Mbit/s rajoitus lähetysnopeuden osalta. Vain yritysliittymät pääsevät samaan suorituskykyyn DNA:n kanssa.

5G-verkon nopeustestiä emme pystyneet tekemään 4G-liittymällä. DNA ei vielä myy 5G-liittymiä mobiilikäyttöön eikä aiemmin Hyvinkään 5G-verkossa toiminut liittymä ja päätelaite löytänyt 5G-verkkoa. Verkosta oli maininta SIB2-viestissä. Toimimattomuuden syytä emme saaneet selville.

 

Avainsanat:

7 kommenttia artikkeliin “DNA rakentaa 5G-verkkoa Huawein tekniikalla”

    1. EUsta tulee kohta yhteinen päätös noista Huawein laitteiden käytöstä eli voi olla että menee vielä DNAllakin vaihtoon. No asiakkaat ja osakkeenomistajat maksaa. Varmaan saaneet nuo ilmaiseksi tai ainakin halvalla kuten tankkitäyteen sarjassa. Telia ilmeisesti ei ole ottanut Huaweiltä laitteita 5g aloituksiinsa. Pysyn siis Telian asiakkaana.

      1. Telia käyttää tosiaan Nokian 5G-tukiasemia. Huomaathan, että Pohjois- ja Itä-Suomessa Telia ja DNA:n Yhteisverkko käyttää Huawein tukiasemia. Vielä ei ole tiedossa laitetoimittajaa 5G:lle Yhteisverkossa.

        1. Eikös Yhteisverkko ole pitkälti ulkoistanut verkkonsa Huaweille (voin tosin olla väärässäkin, tällainen mielikuva minulla on)? Täten voisi kuvitella että 5G-toteutuskin otettaisiin Huaweilta…

          Tosin tämä nyt sattuu olemaan oma veikkaukseni.

  1. Telenor, ostettuaan Dna:an, alkoi samantien ampumaan asiakkaitaan jalkaan kiinalaisella verkkoinfralla. Muualla maailmassa noita kiinalaisten tukiasemia poistetaan tolpista.
    Ehkä Telenor ostaa romuhinnoilla noita muiden poistamia tukareita ja asentelee niitä tänne Suomeen :).
    Telialla ei ole näkynyt Huaweita 5G:ssä. Siksi Telia.

    1. Oikeastaan DNA:n noi uudet Huawein tukiasemat ovat oikeasti todella uutta rautaa ja softaa. Esimerkiksi DNA:n käyttämä 1-3-7-20-28 5CA combinaatio on todella uusi eikä onnistuisi vanhoilla laitteilla. Tätä combinaatiota on käytössä myös Elisalla Vantaan alueella. Tällä hetkellä on vain kaksi päätelaitetta joka pystyy hyödyntämään tätä combinaatiota: Sony Xperia 1 ja Xperia 5.

      Muuten Telenor Norjassakin käyttää Ericssonia ja Huaweita.

Kommentoi