Vuosi 2019 lähenee loppuaan. Siis on aika tarkastella, mitä muutoksia mobiiliverkoissa Suomessa on tapahtunut vuoden 2019 aikana.
Suurin askel oli 5G-verkon ja 3.5Ghz-taajuuden (n78) käyttöönotto, joka on 5G:ssä päätaajuutena. Jokainen operaattori sai Suomessa käyttöön 130MHz taajuuskaistaa taajuushuutokaupassa. 4G-verkkojen osalta taajuuksien uudelleenjärjestely verkkoteknologioiden välillä on jatkunut ja kaikki kolme toimijaa ovat vieneet 2100MHz (B1) teknologiavaihdoksen LTE:n käyttöön. Kahdella toimijalla, DNA:lla ja Elisalla on 4×4 MIMO-teknologiaa hyödyntävät tukiasemat lisääntyneet taajamissa kun kapasiteetinlaajennoksia on tehty olemassa oleviin tukiasemiin.
Elisa
Elisa avasi ensimmäisenä keväällä 2019 5G-verkkonsa kuluttajien saataville Jyväskylässä, Tampereella jaTurussa. Elisa laajensi 5G-peittoa 13 eri kaupunkiin. Helsingissä ja Vantaalla on aloitettu verkkolaitetoimittajan vaihdos Nokiasta Huaweihin. Parhaimmillaan 4G ja 5G-verkkojen nopeus on noussut 1Gbit/s luokkaan.
Elisa testasi syksyyn asti Nokian MassiveMIMO -tukiasemia Helsingissä, mutta on korvannut nämä Huaweilla. Elisa on myös korvannut Vantaalla Nokian tukiasemia Huaweilla ja ottanut 700Mhz (B28) 4G-taajuuden käyttöön.
First time i reached over 1Gbps speed on @ElisaOyj #4G-network in #Helsinki. This is amazing performance with 3CA and 4×4 MIMO! Tested with #Xperia1 phone. pic.twitter.com/WCNYWwM1kK
— Minh Truong (@olkitu) November 16, 2019
First time could experience this good upload speed purely in @ElisaOyj #5G. Good capacity Huawei 4G/5G antennas in Helsinki city center! pic.twitter.com/B9PG3Dj9Bs
— Juho Mustakallio (@JMustakallio) November 24, 2019
Telia
Telia avasi 5G-verkkonsa kuluttajille syksyllä 2019. Telia käyttää pelkästään Nokian tekniikkaa tukiasemissa. Telia käyttää MassiveMIMO ja 8×8 antenniratkaisuja.
Telia on kokeillut Sonyn testipuhelimella Helsingissä Maria 01:n lähellä 5G:tä 28GHz (n257) -millimetritaajuutta (mmwave). Millimetritaajuudella on mahdollista tulevaisuudessa tarjota jopa 10Gbit/s nopeuksia 5G-verkossa.
Näin se #5G toimii. #nokia5g #telia5g @teliafinland pic.twitter.com/U6vMKItHbh
— Olli Mikkonen (@MikkonenOlli) December 10, 2019
DNA
DNA avasi 5G-verkkonsa kuluttajille rajoitetusti joulukuussa 2019 . Liittymiä ei ole vapaasti myynnissä vaan tarjolla vain kiinteänä ratkaisuna. DNA ilmoitti käyttävänsä verkossaan kolmen eri toimittajan verkkolaitteita eli Huaweita, Nokiaa ja Ericssonia. Aikaisemmin verkossa on käytetty vain Ericssonia, joten suunnamuutos on mielenkiintoinen. DNA:lla on 5G-verkkoa Hyvinkäällä, Helsingissä ja Vantaalla omakotitaloalueella.
Gigan mobiilidatanopeudet ylittyivät helposti DNA:n 5G-testeissä Hyvinkäällä. Hyvinkään 5G-verkko on laaja 5G-testiympäristö, ja DNA testaa siellä tekniikkaa ja palveluita ennen 5G:n kaupallisen tarjonnan aloittamista. #Hyvinkää #5G #IoT pic.twitter.com/Yab1Ye0nnI
— DNA (@DNA_fi) September 26, 2019
Kiitos mielenkiintoisesta sivustosta.
Pieni kehitysehdotus: lukemisen helpottamiseksi SI-järjestelmässä on erikseen sovittu, että mittayksiköt kirjoitetaan erilleen numeroista, yksi välilyönti väliin, ks.
https://www.bipm.org/utils/common/pdf/si-brochure/SI-Brochure-9-concise-EN.pdf
toiseksi viimeinen sivu, kappale The language of science: using the SI to express the values of quantities
Ja näkyy kiireessä hertzit välillä lyhentyvän hz:ksi, kun pitää olla Hz.
Hei ja kiitos kommentista! Kiireessä – joka tosin ei ole mikään selitys – saattaa pieniä lipsahduksia tulla. Pyritään jatkossa tarkistamaan nuo mainitsemasi seikat kuntoon ainakin uusissa artikkeleissa. Hyvää kevään jatkoa vallitsevasta tilanteesta huolimatta!