DNA on päivittänyt viime kuukausien aikana Itä-Helsingissä mobiiliverkkoaan ja vaihtanut Ericssonin tukiasemia Huaweihin. Uudet Huawein tukiasemat tarjoavat kaikkia käytettävissä olevia verkkotekniikoita eli 2G/3G/4G/5G. Useimmiten 4G:n puolelle on lisätty taajuuksia ja antennit on vaihdettu 4×4 MIMO:a tukeviksi. Uudet taajuudet hyödyttävät heti asiakkaita lisääntyneen kapasiteetin ansiosta ja 4×4 MIMO parantaa yhteyden laatua sekä datanopeuksia. Suurimpana uudistuksena vanhempien verkkotekniikoiden lisäksi on tuotu 5G NR n78 3.5 GHz-taajuusalueelle. Pääkaupunkiseudun lisäksi DNA on laajentanut 5G-verkon peittoa artikkelin kirjoitushetkellä ainakin Turun ja Tampereen seudulle sekä Hyvinkäälle.
Testasimme 5G-verkon toimivuutta Huawei P40 Pro 5G-puhelimella (Laitearvostelu Suomimobiilissa). Kokeilumme ovat osoittaneet, että tällä hetkellä myynnissä olevista puhelimista Huawein P40 Pro suoriutuu Kirin 990-piirillään mallikelpoisesti verrattuna kilpailijoihin. Kokeilimme aiemmin Samsung Galaxy S20 Ultraa, jonka testijaksolla 5G:n toimivuus osoittautui vaihtelevaksi. Tulevaisuutta ajatellen P40 Pro tukee Suomessa mahdollisesti käytettävää 700 MHz 5G-verkkoa (n28). Mmwave-taajuustukea (n. 26 GHz) laitteessa ei kuitenkaan ole. Huawei P40 Pro 5G-tukemat taajuudet ja taajuusyhdistelmät on listattu cacombos.com-sivustolla. Harmillisesti laitteesta ei ole mahdollista saada ulos modeemin diagnostiikkatietoja, joten laitteen suorituskykyä voidaan arvioida ainoastaan nopeustestitulosten ja Android CellID-API:n kertoman osalta.
Yksi 5G-verkon parannus 4G-verkkoon nähden on viive, jossa pääsimme testeissä jopa viiden millisekunnin luokkaan julkiselle Speedtest-palvelimelle. Viive on noin puolet pienempi mitä 4G:llä voi parhaimmillaan saada. Tämän hetken 5G-verkko tuo parannusta viiveisiin, vaikka verkko onkin toteutettu Non-Standalone-tekniikaalla, joka vaatii 4G:n taustalle. DNA:n verkossa on mahdollisesti käytössä jokin low-latency-laajennos, jonka ansiosta viive on hyvin alhainen. Harmillisesti tarkempaa tietoa ei ole saatavilla ja koska P40 Pro:ssa ei ole mitään diagnostiikkarajapintaa avoinna loppukäyttäjälle, emme voineet tarkistaa verkon signalointitietoja.
Speedtest-nopeustulos Itäkeskuksessa
Huawein 5G-verkko toimii loistavasti DNA:lla – nopeudet olivat kaikissa testipaikoissa yli 500Mbit/s lukemissa. DNA:n 5G-verkko valitsee usein 4G-ankkuriksi 700 MHz (B28) taajuuden.
Kokeilimme lisäksi Myllypuron metroasemalla metrojunan sisällä 5G:n toimivuutta. Paikallaan olevassa metrojunassa päästiin 500-600 Mbps latausnopeuteen. Kokeilimme myös 5G:tä liikkuvassa paikallisliikenteen linja-autossa mitaten nopeutta toistuvasti. Koko mittauslenkillä signaalinvoimakkuus oli hyvä ja latausnopeus oli noin 500Mbps tasolla. Tällä hetkellä 5G-verkossa ei todennäköisesti ole paljoakaan käyttäjiä, joten nopeudessa sekä toimivuudessa voi tulevaisuudessa tulla enemmän vaihteluita. Testien perusteella voimme todeta DNA:n 5G:n toimivan luotettavasti Huawei P40 Pro:lla myös liikkuvassa ajoneuvossa. Käytettävissä päätelaitteissa on merkittäviä eroja eri merkkien ja mallien välillä, joten 5G-päätelaitteen valinnassa kannattaakin olla tarkkana.
Oliko tuon tason pingejä useissakin testuksissa, vai jäikö tuo ainoaksi?
Vaikka olisi ainoa, niin silti hienot tulokset!
Useita testejä tein samassa paikkaa puhelimella ja sain vastaavan tuloksen. Kuitenkin eri tukiasemista voi tulla vähän korkeampi viive, mutta silti pysyttiin pääsääntöisesti alle 10ms luokassa.
Kinlandiassa ei vaan vielä älytä huawein tuomaa turvallisuusriskiä.Useissa maissa kielletty. Joitakin maita Kiina on uhkaillut suoraan jos kielletään. Heidän armoilleenko jätetään meidän tietoliikenne?
Huawei on käsittääkseni ainoa valmistaja jolta ei ole löydetty takaportteja, vaikka niitä on etsitty.
Ymmärränkin miten huolissaan tiedustelupalvelut ovat laitteista joita ei voi vakoilla.
Ainakin Tanskassa näin kävi. Saa nähdä, mitä tulee tapahtumaan, kun nyt Iso-Britannia ilmeisesti kieltää kokonaan Huawein 5G-tekniikan. Ehkäpä se, että jokin valmistaja on kenties edellä toisia tietoliikenteessä kiehtoo operaattoreita, sillä asiakkaat vaativat yhä enemmän ja nopeammin – ja jos hinta on hyvin edullinen. Onko ilmaisia lounaita olemassa? Näitä sopii miettiä.