Koti » Elisa korvaa Helsingissä Nokian 5G-tukiasemat Huaweilla – myös 4G-verkossa jopa gigabitin nopeudet

Elisa korvaa Helsingissä Nokian 5G-tukiasemat Huaweilla – myös 4G-verkossa jopa gigabitin nopeudet

Elisa on korvannut Helsingissä Nokian MassiveMIMO 5G -tukiasemia Huawein vastaavilla laitteilla. Testeissämme Nokian MassiveMIMO 5G-tukiasemat toimivat merkittävästi heikommin kuin Huawein vastaavat MassiveMIMO 5G-tukiasemat, joten oletettavasti tämä on syy laitetoimittajan vaihtoon. Elisalla on käynnissä pääkaupunkiseudulla 4G- ja 5G-verkkojen massiivinen päivitys. Muutostöiden aikataulua voi seurata Elisan sivuilta.

Elisan Huawei MassiveMIMO 5G-tukiasema Postitalon katolla. Aikaisemmin samassa paikassa oli Nokian MassiveMIMO 5G-tukiasema, mutta nyt se on poistettu.

 

5G EN-DC -kuuluvuus Helsingin keskustan alueella CellMapperin kartassa.

 

Vaikuttaa myös siltä, että 5G-peitto ja nopeudet ovat parantuneet, kun Nokian MassiveMIMOt on vaihdettu Huaweihin ja 5G-antenneja on lisätty samalla. Aleksanterinkadulla saimme yli 900Mbit/s nopeustestituloksen Samsung S10 5G-puhelimella. Nopeutta voi pitää erinomaisena tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä, vaikka lähetysnopeus verkon suuntaan jäikin vaatimattomaksi.

5G-nopeustulos Aleksanterinkadulla Samsung S10 5G puhelimella.

Gigabitin 4G-nopeus!

Citykäytävässä ollut Nokian 4G-tukiasema on myös vaihdettu Huawein laitteisiin. Päivityksen yhteydessä B1 (2100MHz) taajuuskaista on kasvatettu 10MHz:stä 20MHz:iin. Yhteensä tukiasemassa on nyt 4G:llä 60MHz taajuuskaistaa 4×4 MIMO-tuella. 5G 100MHz TDD-taajuuskaistalla toimi myös tästä samasta tukiasemasta. Tämän tyyppistä Huawein tukiasemaa ja antenniratkaisua emme ole Suomessa ennen nähneet.

Fyysisellä MIMO:lla toteutettu 4G ja 5G-tukiasema. Tukiasemassa on 4G-taajuuksina B1 (2100MHz)+B3 (1800MHz)+B7 (2600MHz) ja 5G-taajuutena n78 (3.5GHz).

Sopivassa kohdassa tukiasemaan nähden saavutettiin Elisan Mobiililaajakaista 5G 1000M-liittymällä 1Gbit/s latausnopeus 4G-verkossa. Elisan 1000M-liittymän nopeusprofiili on 1000M/50M, joten liittymän nopeusrajoitus tuli vastaan latausnopeudessa.

Kuvakaappaus Network Signal Guru-sovelluksesta.

Speedtest-ohjelmalla saimme 4G-verkossa parhaimmillaan 863Mbit/s latausnopeuden ja 49.5Mbit/s lähetysnopeuden.

4G-nopeustestitulos Citykäytävällä Sony Xperia 1-puhelimella.

Yhteenveto

Vantaalla Elisa käyttää uusissa 4G- ja 5G-tukiasemissa Huaweita ja nyt myös Helsingissä Nokian MassiveMIMO 5G-tukiasemia vaihdetaan Huawein 5G-tukiasemiin. Vantaalla saavutettiin jo aikaisemmin 1 Gbit/s latausnopeus 4G-verkossa, joten myös Helsingin keskustassa 4G- ja 5G-verkon suorituskyky paranee tukiasemien päivityksien ja kapasiteetin noston myötä. Espoossa käytetään edelleen Nokian 5G-tukiasemia ja siellä 5G on laajentunut selvästi hitaammin kuin Helsingissä ja Vantaalla. Espoossa käytetään samanlaisia Nokian 8×8-tukiasemia kuin esimerkiksi 4G- ja 5G-verkossa Lahdessa.

Avainsanat:

17 kommenttia artikkeliin “Elisa korvaa Helsingissä Nokian 5G-tukiasemat Huaweilla – myös 4G-verkossa jopa gigabitin nopeudet”

    1. Selkeä vale.Huawei antanut laitteet ilmaiseksi ja vastineeksi valehdellaan niiden toimivan paremmin.Kiina haluaa levittää lonkeroitaan. Mitään en ota Elisalta enää.

  1. Älkää nyt viitsikö

    Eli kun muu läntinen maailma varoo Huawein kohdalla (viimeisimpänä Uusi-Seelanti vaihtoi Huawein Nokiaan nyt vkl), niin me täällä pohjolassa otamme takapakkia itään. Kait siellä on ollu joku kommunisti Kontula lobbaamassa.

    1. Kylymää kyytiä

      Nokia on globaalisti toimiva yhtiö. Esimerkikkinä tukiasematuotteet: Uusimman teknologian tuotteet tehdään Suomessa (Oulu). Myöhemmin, kun siirrytään massavalmistukseen, arvannetko mitä samojen piirikorttien Made in -tarroissa lukee? Niissä ei lue enää Made in Finland. Sama juttu softankehityksen kanssa, kun päästään ”ylläpitomoodiin”, siirretään vastuu usein erääseen itäiseen maahan.

      Liika hurskastelu ei myöskään kannata. Bisnes on bisnestä. Onpa se Nokiakin tehnyt moraalisesti arveluttavaa bisnestä myymällä verkkoliikenteen monitorointijärjestelmiä ihmisoikeuksia polkeviin, kyseenalaisiin maihin (esim. Iran), joissa viranomaiset valvovat kansalaistensa verkkoliikennettä.

      Tsekkasitko tuon twitter-linkin? Käytetty päätelaite on Huawei 5G älypuhelin. Toki toivoisin Nokialle menestystä jatkossakin ja ettei verkkopuolelle kävisi kuten kännykkäpuolelle kävi. Kilpailu on raakaa ja tällä hetkellä ei näytä hyvältä 5G:n näkökulmasta. Pistää miettimään, miten pahoissa ongelmissa Nokia on, kun osinkojen maksukin keskeytettiin. Selvästikin teknologian puolella on haasteita, miten lie organisaation laita: Jokohan Alcatel-Lucent fuusio on ”valmis”.

  2. onkohan elisa ottanut huomioon tulevaisuutta. husun laitteet on kapasiteetiltaan rajallisia. vähän enemmän käyttäjiä niin eipä toimi enään. no lisäinvestoinnilla taas pelittää, mutta tulee loppuen lopuksi kalliiksi. näin se on laskettu. ei oteta rahoja vielä vaan laajennuksessa. nokin vastaavat kestää ilman lisäinvestointeja..

    1. Kapasiteetti on aina rajallista minkä tahansa toimittajan laitteilla. Operaattorille tulee aina kustannuksia kun laitteita päivitetään.

  3. Huaweilla Kiiinan kommunistisen puolueen rahoitus

    Elisa taisi saada Huawein laitteet ns. ”sopuhintaan”.
    Kyllä nyt siirtyy meidänkin perheen kaikki puhelin- ja nettiliittymät pois Elisalta.

Kommentoi